自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我唔係講年青人,我係講工人.
成日聽人呻無好工人,但我身邊朋友的好工人,一做就十年八年以上.而請著唔好果D,係由始至終都車輪轉,無好過.最多兩個約都一定要換人.
究竟係咪真係好工人比人"收起晒",做到退休才離港,而新工人就一代不如一代?
還是另有原因?

珍珠宮

回覆樓主:

以前工人嚟打工係要養家,分分鐘一個人搵十個人食,做十年八年已可以返去退休;但宜家嚟打工果d,可能一家有幾個一齊去打工,冇咩經濟壓力,當去旅行...

TMC3012    發表於 16-7-12 09:05

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

珊瑚宮

回覆樓主:

我仍相信有好多唔錯既工人响就業巿場,只係往往發泄要馬上,表揚唔駛急啫,所以網上成日見到咁多負面言論,當有會員發現姐姐唔拖住細路過馬路,就會全港巿民展開人肉搜尋,小心照顧過馬路既只係做份內事,幾時見有十個讚呢!

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

方方媽媽 發表於 16-7-11 15:03
成日聽人呻無好工人,但我身邊朋友的好工人,一做就十年八年以上.而請著唔好果D, ...

Supply and demand 問題,早廿年香港請得起外傭的家庭不多,係人都要珍惜工作機會。

現在只要係立即可以上工的外傭都大把人爭住要,質素邊有保證。

男爵府

BK Milk勳章

成日聽人呻無好工人,但我身邊朋友的好工人,一做就十年八年以上.而請著唔好果D, ...
樓主有冇請過?

子爵府

畀面勳章

bing-jing 發表於 16-7-11 16:20
我仍相信有好多唔錯既工人响就業巿場,只係往往發泄要馬上,表揚唔駛急啫,所以網上成日見到咁多負面言論, ...
大俠,你有無好介紹?!我都想換咗我果件無急於表揚走!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

其實仍有好多好工人,不過比人留起晒!我d朋友嘅工人們十八般武藝,佢地收緊六千蚊人工,所以唔容易流番入市場。

琥珀宮

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

我工人好好,18歲開始做,第四年做,雖然自己無仔女,我陪月教左佢一個月之後湊new born湊得好好(我媽都話佢湊得好,我仔好like 佢)。做家務快手又乾淨,仲會自己諗下收納方法,用廢紙整玩具俾我仔玩。星期日主動早返幫我執野先訓覺。教佢煮新餸兩次就記得曬,仲煮得好好味

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我個工人已經係第五份contract.
我媽媽個個做咗4年,回鄉結婚生仔,返來再做緊第五年
講真工人同顧主其實係互惠關係,過得人過得自己就算啦...我絕大部份嘢都由佢自由發揮,唔太過份就算啦...幾千蚊人工,唔好去到咁儘,自然就可長期合作啦

水晶宮

dorianchan 發表於 16-7-11 16:23
樓主有冇請過?
有,我工人做左十年,仲係人人讚好.

公爵府

唉,我妹下張约的工人都係我家姐姐的同鄉,是我工人介紹的。

男爵府

BK Milk勳章

方方媽媽 發表於 16-7-11 17:14
有,我工人做左十年,仲係人人讚好.
我諗請工人的都唔想成日轉工人,包括打工的都唔想成日轉工,轉一轉換工人成本好高,
我自己試過唔好彩連中兩元,一個偷野,一個明來旅行,你話究竟係我地眼光問題,定現在大多姐姐係咁?

珍珠宮

dorianchan 發表於 16-7-11 17:24
我諗請工人的都唔想成日轉工人,包括打工的都唔想成日轉工,轉一轉換工人成本好高,
我自己試過唔好 ...

無辦法,客觀條件養成的。 以前工人來港,成本好高,佢地好多都好珍惜工作機會,因為要還loan.

而家個d, 同香港一樣,家庭環境已唔錯,揾多揾少無所謂,加上來港成本低,比人抄仲賠得多,又唔會blacklist, 點會認真做?

公爵府

「好工人」的定義人人不同,即使用了十年八年亦不代表工人很出色,可能是僱主本身不太挑剔又怕煩,不想換人。
我家姐姐已幫了我五年,不過不失,怕麻煩的我,「如無意外」仍會繼續聘用她。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

水晶宮

回覆樓主:

我用工人十幾年, 現在用緊第三個工人。呢個工人真係冇之前兩個工人有工人的sense 同埋心機㗎。佢雖然懶, 乸西, 但唔黑面, 所以我繼續用咋

男爵府

麟媽媽 發表於 16-7-11 16:25
其實仍有好多好工人,不過比人留起晒!我d朋友嘅工人們十八般武藝,佢地收緊六千蚊人工,所以唔容易流番入 ...

我工人做了十幾年,雖然不是十八般武藝但頭家我完全不用操心,她肯做,我一定讓她做到退休!

利申: 我每個月有出額外的糧給她。
:-D :-D :-D :-D

翡翠宮

bing-jing 發表於 16-7-11 16:20
我仍相信有好多唔錯既工人响就業巿場,只係往往發泄要馬上,表揚唔駛急啫,所以網上成日見到咁多負面言論, ...
發泄要馬上,表揚唔駛急準確

侯爵府

LekGirl 發表於 16-7-11 16:01
以前工人嚟打工係要養家,分分鐘一個人搵十個人食,做十年八年已可以返去退休;但宜家嚟打工果d,可能一家有幾 ...
有道理, 所以做嘢態度睇心情, 責任感無晒

首頁

尾頁

跳至