自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

502 發表於 16-7-11 17:42
我工人做了十幾年,雖然不是十八般武藝但頭家我完全不用操心,她肯做,我一定讓她做到退休!

利申: 我每 ...
"唔洗操心"已經係千金難求啦

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:一代不如一代

即係咁,會唔會同人性格有關,
有d婚姻可以長久,
有d人結好多次婚最終都單身;
有人一份工可以做到退休,
有人一世人冇份工做得長!

所以,佢請唔到合心水工人,
會唔會佢要求太高,
或者佢根本唔適宜請工人。

珊瑚宮

甄太太 發表於 16-7-11 16:23
大俠,你有無好介紹?!我都想換咗我果件無急於表揚走!

我冇介紹呀! 如果里係認真的,我可以叫我以前幫咗我十年的姐姐同里留意下,佢同鄉比較正常的都陸續出咗嚟打工,大部分都係一個家庭做到依家,現在佢可以介紹的都係搭上搭認識,人品可能了解得好片面,同主人夾唔夾,都係賭一舖咋

子爵府

畀面勳章

bing-jing 發表於 16-7-12 00:27
我冇介紹呀! 如果里係認真的,我可以叫我以前幫咗我十年的姐姐同里留意下,佢同鄉比較正常的都陸續出咗嚟 ...
禾果個話衰又唔衰得曬,話好又無佢份,主要係做野比較粗魯,夜晚all夜尿都大大聲嘈醒全家,又成日打爛野,整爛野,頻率非常高,偷油洗潔淨清潔液沖涼液,大食專揀貴野食,無規矩,但照顧小朋友OK,我老公話頂唔順佢太農民,想換過個,我話你想換就換呀?唔洗錢嗎?換過個更衰的點算?

如果真係有好的才會考慮,有少少陰影!

侯爵府

親子王國15週年勳章

babyhowie 發表於 16-7-11 18:41
即係咁,會唔會同人性格有關,
有d婚姻可以長久,
有d人結好多次婚最終都單身;
我都覺得有啲人係唔適宜請工人。

有啲人幻想到工人十項全能, 其實都只係一個凡人, 會甩漏, 會無記性, 會遊魂。有啲人更加唔明工人都係打份工, 我地係 office 都會 hea 下, 工人係屋企都會有啲 hea 既時間。有啲對工人要求好高, 覺得收左錢就要交足貨, 但又唔諗下佢要求既貨, 如果自己做, 係咪一樣 standard? 就算一樣 standard, 一日得24小時, 自己做返哂又得唔得?

總括黎講, 有啲人對工人包容會少左, 咩都唔順眼, 自然請唔長。咁樣的話, 不停換工人都無用, 應要調識一下自己心態, 先對件事有幫助

珍珠宮

回覆:一代不如一代?

宜家工人多數80-90後,父母都出過國打工,一回國就竉仔女好緊要,同埋宜家agent fee 全部係僱主出,工人出國基本上冇乜成本,所以佢地一吾all right 就say bye bye,一係就酷刑申請留港

水晶宮

LekGirl 發表於 16-7-11 16:01
以前工人嚟打工係要養家,分分鐘一個人搵十個人食,做十年八年已可以返去退休;但宜家嚟打工果d,可能一家有幾 ...

咁又係

首頁

尾頁

跳至