論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題.
終於忍到佢7月5日完齋戒, 7月6日開始跟左我地去旅行幾日大魚大肉, last day 才同我地講話因為之前齋戒月時有5日 M 到, 返回香港要補返5日齋戒.

你地姐姐有無係咁?

侯爵府

之前姐姐,斎戒月中途有一兩天不適,所以吃
了東西(飲水吃藥),之後補回相關天數

大宅

hkjoejoe 發表於 16-7-11 23:57
如題.
終於忍到佢7月5日完齋戒, 7月6日開始跟左我地去旅行幾日大魚大肉, last day 才同我地講話因為之前齋 ...

我見我之前姐姐M到會食番嘢ga wo,好似唔見佢有補曰子

大宅

咁齋戒對你有咩影響?佢唔做野?

大宅

回覆:hkjoejoe 的帖子

知道m到代表自己唔潔淨 不能介的 所以一係補返 一係姐姐捐錢才能請佢地的神原諒

大宅

thanks... 咁有可能係真..

大宅

回覆 歌莉泡泡 的帖子

影響大了.... 每朝4 am 起身食 d d 野, 可能一塊麵包 or 一個apple, 便訓過, 又可能不能好好 sleep 又食得少, day time 完全進入 sleeping mode, u know 出街又熱又曬, 我有小朋友, 同佢一齊 outdoor 堅持連水都唔飲, 面青口唇白, 連我唔知佢齋戒嘅朋友, 都問佢咩事, are u ok? 我同佢每人睇一個小朋友, 已經是坐在冷氣地方, 怕佢暈底, 舒舒服服, 但恰眼訓到個頭訓左落枱.

搞到中期齋戒時, 因為佢, 已經唔敢帶小朋友出街 (我本身有兩個年紀細小朋友, day time 在家只有我同工人)

大宅

hkjoejoe 發表於 16-7-13 10:45
回覆 歌莉泡泡 的帖子

影響大了.... 每朝4 am 起身食 d d 野, 可能一塊麵包 or 一個apple, 便訓過, 又可能 ...
齋戒影響到工作就要佢補返放假日囉~
如果我地因為信仰影響到工作呢?老闆會體諒??

大宅

認識瑞士牛牛第一回

歌莉泡泡 發表於 16-7-13 13:09
齋戒影響到工作就要佢補返放假日囉~
如果我地因為信仰影響到工作呢?老闆會體諒??

如果影響到工作表現,可以拒絕她齋戒,叫agent 同她講。我請過2个印,她們說可戒可不戒,因為是工作,神不会怪責,視乎僱主。

大宅

我姐姐超虔誠, agent 已經介入同佢講, 但佢堅持齋戒, 又堅持 daytime 拜神, 都無付, 唉..... 唯有 allow 佢咁做, 佢新來2/3個月 only, 我唔想嘥左 agent fee, 唯有忍.

所以我一心諗住我已經挨過齋戒月, 點知佢又突然同我講要補返幾日, 內心超激氣...

(agent 是好的, 無偏幫佢, 仲同姐姐傾左半小時勸佢, 只係姐姐太虔誠)

子爵府

引用:我姐姐超虔誠, agent 已經介入同佢講, 但佢

原帖由 hkjoejoe 於 16-07-13 發表
我姐姐超虔誠, agent 已經介入同佢講, 但佢堅持齋戒, 又堅持 daytime 拜神, 都無付, 唉..... 唯有 allow 佢 ...
一開頭請之前唔係同佢講明有得比佢拜架咩?

幾時先上到車.....

大宅

回覆 c.hutchson 的帖子

interview 有講明一日只可兩次, 我地 expect 早上及晚上, 又可能佢聽唔到我地講係早上及晚上, 點知佢以為那兩次可以係 day time, 激死.... agent 介入, 大家 finally compromised daytime 只可一次, 另一次早上 or 晚上.

6 Jul 那天初初我地唔比佢去維園拜神, 立即黑面一直唔開心, 我費事自己無好日子過, 兼且那天下午便一起去旅行, 便比佢去拜, 但要拿拿淋返屋企. 好彩佢守承諾, 便算了....

首頁

尾頁

跳至