想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

😭😭而家真係超矛盾。有個7x8cm的肌瘤。剛剛睇完靳嘉仁醫生,佢話微創做唔到,要切的話仲係用傳統的開刀手術。而佢話如果開刀切的話子宮就會用疤痕,怕影響懷孕,而家先叫我檢查輸卵管有沒有塞。等檢查後再做決定。如果沒有塞,那就是肌瘤影響,就要切;如果塞了就去通,到時候再講。但上星期的盧醫生就說肌瘤開始向宮腔生長,而且月經又長又緊密,建議切了,恢復半年時間先要孩子。唉,到底點好啊?試左年幾都唔得,等我的起心肝搵醫生切左個肌瘤時,又有問題,嗚嗚嗚⋯⋯

大宅

felixfafa 發表於 16-7-12 20:48
😭😭而家真係超矛盾。有個7x8cm的肌瘤。剛剛睇完靳嘉仁醫生,佢話微創做唔到,要切的話仲係 ...

用微創啦⋯⋯我當時肌瘤size大過你找dr. Tay做,佢手勢好好!傷囗細好多復完快!我做完後已生了一個,而家佗緊一個。

大宅

回覆 Baoyeung 的帖子

我個保險無Dr.Tay個名,如果做就要全部自己俾晒,我老公話NO!所以超煩!

大宅

felixfafa 發表於 16-7-12 22:24

我個保險無Dr.Tay個名,如果做就要全部自己俾晒,我老公話NO!所以超煩! ...

咁你喺個保險list入面找個可以幫你做微創嘅⋯⋯

別墅

不如試下睇中醫!覺得中醫到幾好

大宅

靳嘉仁係可以做微創的,不過佢話呢個肌瘤做唔到,要開刀切。唉,超煩惱!

男爵府

回覆樓主:

我切7個肌瘤都係用微創,最大果粒4cm,4個月後有左。

大宅

唔係所有肌瘤o既位置都可以做微創~

複式洋房

其實要睇下你個肌瘤係邊個位置,我都有一個8cm 大既肌瘤,都係結左婚年半左右,仍未有聲風,但睇過兩個西醫,都話唔會有影響,因為我個肌瘤係個子宮外。
開頭怕個肌瘤會大到壓住輸卵管,後尾照埋輸卵管都通既。
原本排緊威記做微創,但近日睇左旺中潘醫生,佢話我個size係可以微創,但佢會建議我開刀,因為我日後要生BB,醫生話開刀個傷口係大D,但縫埋傷口可以縫得好D,最主要係唔希望個傷口日後會爆開,所以,我依家都係等緊出年做私家(終於私家穩陣D),比多幾個月自己試下﹗

唔好擔心﹗亦唔好灰心﹗加油﹗

大宅

回覆 993204 的帖子

Thank you!其實我內心都想開刀切左佢,因為size唔細,點都要縫合,如果微創縫得差就大鍋啦。其實剖腹生bb,都會令子宮留疤痕啦,人地都可以照樣生第二胎,呵呵,自我安慰。我等多2日,等埋睇開個中醫師的意見,就打電話俾盧醫生約做手術啦。

別墅

993204 發表於 16-7-13 14:16
其實要睇下你個肌瘤係邊個位置,我都有一個8cm 大既肌瘤,都係結左婚年半左右,仍未有聲風,但睇過兩個西醫 ...請問照輸卵管及通輸卵管會痛嗎?

別墅

我懷孕後先發現有肌瘤
開頭擔心死我
因懷孕期間係唔建議做手術
唯有觀察肌瘤的情況
最好清左個肌瘤先懷孕

大宅

回覆 wanmm323 的帖子

你做微創手術,係嚟完M後幾多日做架?

大宅

回覆 felixfafa 的帖子

要肌瘤快收縮,睇中醫幫唔到,特別係你打算之後盡快懷孕。

我有好多肌瘤,之前人地介紹睇個中醫,食左中藥一年,最尾竟然係大左少少。浪費我一年時間。

大宅

回覆 cece122 的帖子

我都係一樣,只係風險比較高。醫生同我講,即使之前已經清除左肌瘤,生開的人,好可能都會再生,即使是懷孕當中。

所以重點係,肌瘤有沒有影響你現在懷孕,如果有,當然要立即清,因為埋口要半年至一年。

大宅

我2012年都開刀做左手術, 醫生話因為開刀睇得清楚啲, 我相信佢了!!
2014年生左阿囡都係開刀~~依家有第二胎了~
所以要好睇你信唔信醫生,我果時都睇左幾個醫生~係得呢個醫生令我安心!!

男爵府

felixfafa 發表於 16-7-13 18:04
回覆 wanmm323 的帖子

你做微創手術,係嚟完M後幾多日做架?

我係手術後第3個月ivf打針,第4個月放胎,中左。

男爵府

回覆樓主:

我睇左幾個私家,照到3個肌瘤,最後微創切左7個,個子宮係圓形,d肌瘤生到個子宮崎左型,圍住個子宮生左好多粒大大細細,所以都係陰照照唔到,so far,無論生係前後左右都割晒。切完變番一個圓形。醫生影左內窺鏡拍既圖片俾我。有d肌瘤生到成朵花形咁,有d好似暗瘡咁脹起,好似面上暗瘡膿頭咁,有d係一條長形咁生出黎拉到子宮好似向下墮。切晒之後,子宮無晒暗瘡和花花,只有一個細圓球。子宮外面有好多縫線和線頭,線頭上面涂左白色防黏連物。

首頁

尾頁

跳至