親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

我第一次book咗Hk express, 但好想問吓大家,假如我只得一个手拖细行李放在機上,不寄倉。係唔係也可背一个背囊上機?因為有人說一人只可帶一件hand carry

男爵府

sukimama 發表於 16-7-13 22:02
我第一次book咗Hk express, 但好想問吓大家,假如我只得一个手拖细行李放在機上,不寄倉。係唔係也可背一个 ...

佢有話隨身手袋+一個細喼可以,當時我咩個普通背包ok! 如果你個背包超大露營幾十Lite就唔可以,另外如果你入左禁區買到一袋二袋even紙袋佢都會出聲「提點」你只可帶一件handcarry

男爵府

我第一次book咗Hk express, 但好想問吓大家,假如我只得一个手拖细行李放在機上,不寄倉。係唔係也可背一个 ...

限制Hand carry 在7kg

大宅

引用:Quote:sukimama 發表於 16-7-13 22:02 我第

原帖由 BEBIBE 於 16-07-13 發表
佢有話隨身手袋+一個細喼可以,當時我咩個普通背包ok! 如果你個背包超大露營幾十Lite就唔可以,另外如果你 ...
唔該晒,,我個係類似nike D運動型背曩,甘得唔得呢??
唉,好似嘜都計錢,平時Cx背一個,另外回程買一袋2袋零食,咁咪唔得?係咪要加錢才可上機。

水晶宮

引用:Quote:原帖由 BEBIBE 於 16-07-13 發表佢有

原帖由 sukimama 於 16-07-13 發表
唔該晒,,我個係類似nike D運動型背曩,甘得唔得呢??
唉,好似嘜都計錢,平時Cx背一個,另外回程買一袋2 ...
廉航點同傳統航空比呀???
坐得廉航,當然想愈平愈好啦。

瑪瑙宮

大廚勳章

手提喼小心尺寸。。。真係見過凸輪要即比560買行李。。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

引用:Quote:sukimama 發表於 16-7-13 22:02 我第

原帖由 seaheart88 於 16-07-13 發表
多謝提點。

wcpcelia    發表於 16-7-14 14:24

大宅

引用:Quote:原帖由 sukimama 於 16-07-13 發表唔

原帖由 diong 於 16-07-13 發表
廉航點同傳統航空比呀???
坐得廉航,當然想愈平愈好啦。
咁又係,唔該晒。sorry

瑪瑙宮

大廚勳章

sukimama 發表於 16-7-13 23:24
多謝提點。

當時個男人一路比錢一路口up up, 面黑黑話個喼只係過少少,勉強都ok la,但香港地勤照收錢
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我見啲人都係拖個細喼+普通背囊上機, 如果你想禁區再買手信, 最好件行李寄艙啦, 細機頂頭啲行李位有限

男爵府

上次去日本,手提5Kg加一個証件袋仔
地勤提我入閘後唔好再買太多,我話應該唔買

點知入閘後見到白之戀人,咪買了最細的一盒,上機前排隊,竟然竟然地勤認得我,話你已經5kg,咪提醒左你唔好買,等陣可能會收surcharge
嚇死咩?!段估盒朱古力三百克都無!
好彩最後無事。

不過,個地勤真係好記性

wcpcelia    發表於 16-7-14 14:24

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

wyh:) 發表於 16-7-14 09:03
上次去日本,手提5Kg加一個証件袋仔
地勤提我入閘後唔好再買太多,我話應該唔買
請問大阪機場入閘後多唔多手信買?
即係 尾巴香蕉蛋糕, 白之戀人...一盒一盒的食物手信。
同埋價錢同出面買係唔係都差不多?

梁媽媽

瑪瑙宮

大廚勳章

TMC3012 發表於 16-7-14 08:40
我見啲人都係拖個細喼+普通背囊上機, 如果你想禁區再買手信, 最好件行李寄艙啦, 細機頂頭啲行李位有限 ...

福岡回。。。
見幾個人 背包,小行李喼,一袋手信,都被炸型,要求執回一喼一袋。。。

當然總有人發少少顛,身體語言話塞吾落。又話只多一袋。。但地勤認真。佢排左隊又不肯行開一邊執袋。。。地勤重覆個句。。。寄行李/ pack 回兩件。。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

seaheart88 發表於 16-7-14 09:14
福岡回。。。
見幾個人 背包,小行李喼,一袋手信,都被炸型,要求執回一喼一袋。。。
我覺得今年好過上年啦, 上年福岡回程, 個個都係機場再買幾大袋, 地勤係咁叫啲人執返埋一袋今年就好多都守規矩, 冇攞咁多

其實我讚成佢上機前再上磅

瑪瑙宮

大廚勳章

TMC3012 發表於 16-7-14 09:18
我覺得今年好過上年啦, 上年福岡回程, 個個都係機場再買幾大袋, 地勤係咁叫啲人執返埋一袋今年就好多都守規 ...

我都贊成。。。。。

因為d人,買到離罩
被人捉著就死話多少少。每人都多少少,規矩仲有需要定出來?

仲有d言語不通就發皮四。。。。其實地勤打工,點解要咁態度?
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

象牙宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

廉航就係咁

vanilla一樣執得好緊

做法正確

唯一唔好就係hke改左政策, 後加行李勁貴, 搞到買野都要忍下手

想帶多行李, 可選傳統航空

象牙宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

seaheart88 發表於 16-7-14 10:31
我都贊成。。。。。

因為d人,買到離罩
試過坐 vanilla, 東京回程見到2大人共3個大行李箱(起碼28")

唔知超左幾多重

見佢有架拉車仔, 地勤要佢寄埋倉, 佢又發晒爛

同地勤嘈左半個鐘都唔肯比錢

後尾我地check完 in 唔知結果如何

去玩搞到咁又何必呢

棧搞

珍珠宮

seaheart88 發表於 16-7-13 22:49
真係番去度下個20吋先可能OVER

象牙宮

BEBIBE 發表於 16-7-13 22:08
佢有話隨身手袋+一個細喼可以,當時我咩個普通背包ok! 如果你個背包超大露營幾十Lite就唔可以,另外如果你 ...
我去清邁都係咩露營個d + 個一細細手袋仔, 一樣可上機

我有買行李, 但見個背包加埋都冇3kg

咪諗住唔寄, hand carry 上機, 落機可唔洗等, 快快出關乍

空姐都話ok

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 seaheart88 於 16-07-13 發表
問: HKE 帶一個小型喼+隨身背囊一個,限重7kgs只計小型喼,或是小型喼+背囊的總重量?

thx

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

首頁

尾頁

跳至