樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

(電話通話中)

準買家: 乜乜地產吓話, 我對某個新盤有興趣, 你哋都有做. 吓話?
我都有興趣買, 不過我要收番回扣, 你哋回到幾多?

經紀X: 呀生, 我哋一般都五五分嘅, 你意思係?

準買家: 五成太少啦, 我要攞番九成回扣, 你哋根本冇資格攞多過一成.....咁你即係冇興趣做啦!

經紀X: 哦, 咁又唔係, 老細, 你話九成咪九成囉, 寫張紙就有錢收咯, 我唔做大把人做啦, 你話點咪點囉!

準買家: 哪, 咁我約你後日, 我嚟你店舖, 你準備好張回扣紙, 記得寫曬我嘅要求, 到時我會寫低我嘅名喺回扣紙上, 你唔駛驚張紙會溜出街啦, 不過張回扣紙我會攞走, 遲幾日我會約你一齊去發展商到入票, 咁你咪有生意做囉!!

不過你記著, 我俾五分鐘時間你㗎咋, 我去到你舖頭五分鐘之內你俾唔倒張回扣紙俾我, 我會立刻搵第二個, 有第二, 第三個經紀等緊我去攞張回扣紙㗎, 我唔係凈係搵你一個㗎, 你明白我意思吓話!!

大宅

要區經和區董簽名,
就算只有經紀簽, 公司都可能唔認數,因為經紀自己沒有得到授權回扣

男爵府

引用:(電話通話中)準買家: 乜乜地產吓話, 我對

原帖由 joly136228 於 16-07-14 發表
(電話通話中)

準買家: 乜乜地產吓話, 我對某個新盤有興趣, 你哋都有做. 吓話?
如果發展商回10%, 咁回九成都仲有1%落袋。不過要同公司拆帳。

如果發展商回得幾個%, 經紀未必肯吧?

大宅

joly136228 發表於 16-7-14 21:14
(電話通話中)

不過買新樓都要抽,系抽之前同距協議嘛??想知道後來點??

男爵府

引用:Quote:joly136228 發表於 16-7-14 21:14 (

原帖由 choi2015 於 16-07-15 發表
不過買新樓都要抽,系抽之前同距協議嘛??想知道後來點??
抽之前要協議好。

複式洋房

回覆 choi2015 的帖子

去抽韱前就要先攞倒[回扣紙], 做曬一切準備功夫, 而唔係on 居居行埋去俾經紀挾, 經紀係無任何理由唔可以俾定張回扣紙俾你嘅, 你冧吓如果你最後冇買到新樓, 經紀係無錢回俾你㗎, 佢一毫子損失都冇㗎!!

所以邊個經紀同你講唔可以俾張回扣紙俾你, 你叫佢走開啦!! 你可以搵下一個, 我相信大把經紀送張回扣紙俾你!!

禁止訪問

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章

joly136228 發表於 16-7-17 12:42
回覆 choi2015 的帖子

去抽韱前就要先攞倒[回扣紙], 做曬一切準備功夫, 而唔係on 居居行埋去俾經紀挾, 經 ...

請指教
所有1手樓都可以有回扣?
買家都可以9成回扣?

男爵府

回覆樓主:

入票前講好兼白紙黑字,你情我願,冇問題吖

子爵府

70% REBATE IS COMMON NOW

禁止訪問

複式洋房

回覆 卓玲BB 的帖子

甚麼乜乜經理, 乜乜董事呀, 你五分鐘內攞唔到份<簽晒名又冇問題>嘅回扣紙, 你話一聲走人佢驚到賴尿呀!!! 佢俾份回扣紙俾你, 佢先有生意做!!!佢先有錢收呀!!

男爵府

joly136228 發表於 16-7-21 16:51
回覆 卓玲BB 的帖子

甚麼乜乜經理, 乜乜董事呀, 你五分鐘內攞唔到份嘅回扣紙, 你話一聲走人佢驚到賴尿呀! ...

咁佢比你個時梗話無問題架,到時佢話要c 生簽先得咪又口同鼻?

男爵府

引用:Quote:joly136228 發表於 16-7-21 16:51 回

原帖由 rich47004 於 16-07-21 發表
咁佢比你個時梗話無問題架,到時佢話要c 生簽先得咪又口同鼻?
有agent, 上司,同公司蓋印作實就夠啦,唔使c生,如果唔係,c生會好唔得閒。

複式洋房

回覆 Alange 的帖子

第一: 發展商同經紀都有責任要同你講清楚佣金係幾多;

第二: 你可以響回扣紙上寫明-----回扣金額為1.8%樓價 (假如佣金係2%) or 回扣金額為發展商發放佣金百份之九十, 以較高者為準。 即係話如果發展商最後俾3%樓價做佣金, 回扣金額就係3% x 90% =2.7%樓價。

因為有好多發展商為咗令班經紀同佢拉多啲客, 會有不同佣金制度, 邊個賣多啲, 佣金就多啲!!

大家可以直頭將上面段文字[第二段]抄落去回扣紙上, 咁就冇得唔認數!!

再加上以下呢段:

地產經紀需提供發展商因為上述物業買賣而付予地產經紀之佣金詳細資料, 亦需向物業買家提供副本以之證明。

男爵府

只可以講,經紀都係人,都要食飯養家,比番多少人地袋,佢地都有付出架,回扣禁多,真正落袋真係少得可憐,除非層樓過千萬

男爵府

引用:只可以講,經紀都係人,都要食飯養家,比番

原帖由 ivonemak 於 16-07-23 發表
只可以講,經紀都係人,都要食飯養家,比番多少人地袋,佢地都有付出架,回扣禁多,真正落袋真係少得可憐, ...
我覺得agent收返1~2%就得,其他回畀個客。因為做新樓無二手樓咁多嘢煩。

如果agent少過1%, 又真係少咗啲。

大宅

回覆:joly136228 的帖子

先生,你買幾錢的樓先,如6百萬發展商俾3%佣金,回9成俾你, 6,000,000*3%=18萬,回16.2萬俾你代理行得1.8萬,代理收1.8萬@22%即代理人工3960,又要倍你睇你倍你抽又要抽唔到,如你買2千萬的樓就啫,做人有番的啲良心好。

男爵府

Zahara 發表於 16-7-24 15:04
先生,你買幾錢的樓先,如6百萬發展商俾3%佣金,回9成俾你, 6,000,000*3%=18萬,回16.2萬俾你代理行得1.8 ...

完全同意,家家有求,經紀唔係義工

複式洋房

回覆 ivonemak 的帖子

其實你做過啲乜呢??

...個買家唔識行去睇樓, 要你陪!?!
...個買家唔識字, 要你詳細解釋份樓書俾佢聽, 你有做???
...個買家唔識交表抽籤, 又要你幫!?!

其實你乜都冇做過, 我咁講有冇錯?

我見到售樓處有好多年輕人浪費寶貴嘅生命時間幫姓黃姓c呢班pk老細打工, 真係覺得好可惜, 我奉勸各位年輕人唔好再浪費一分一秒喺呢份冇用嘅所謂工作上, 你哋班上層係班XYXZ!?XY#%@, 我講咩, 你懂的!!

首頁

尾頁

跳至