自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

試過成碟我地果枱無人食。俾左隔離枱成碟打包。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

自己屋企人無問題 去飲39547就唔會

子爵府

rich47004 發表於 16-7-15 13:25
我自己拎番屋企食覺無咩野,但原來換轉係我阿媽拎番去,而我無參與嘅,我覺得好嘔心。重要係盤菜!
...
我比較討厭人地叫到一枱係, 用公筷係原則, 通常我想法令最喜歡叫餸那位包辦殘羮。

伯爵府

自己一家人食會拎, 有時叫得太多都最尾幾道菜,郁都冇郁過,好浪費。

公爵府

如果一家人枱, 或全部識既, 一定會打包! 試過成隻雞只食過一件, 又試過成包荷葉飯無人食 (全部包走). 食蛇宴有一窩蛇羮(打包左兩窩).

如果係唔識的, 就睇下是否用公筷, 如沒有口水尾都會包. 通常d人唔好意思, 所以我次次都出聲包好去, 之後會遂個問, 叫佢取走, 無人要我先取. 試過成大半碟栗米魚, 無人食, 我叫人包.....再問人, 隔離個師奶話要就比佢攞走.

不過試過真係好難食的話就唔會打

子爵府

如果用公筷,我會!有時隔離台早走,好多餸無人吃我都會打包⋯
以前細個覺得「打包」好羞家,但現在大了,覺得其實這是種美德!就算自己唔吃,見到流浪漢逗可以比佢哋

公爵府

回覆:rich47004 的帖子

盤菜咪洗過晒咁多人嘅筷子???

子爵府

我絕對會,因用公筷,唔想晒嘢,如果記得嘅,我會自備食物盒,同場有人想要嘅我唔會𤓓!

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果用公筷都ok

男爵府

我意思係自己有參與飲宴,因為之前都有份食,咁就覺得沒有問題。但我媽拎番來,自己無參與過,佢都話係公筷,但我一路食都覺嘔心。可能心裏面仍住唔知咩人食過!

男爵府

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆 rich47004 的帖子

如果是夀飽之類我會,但其它餸就不會。

珍珠宮

回覆:有無去酒樓飲宴完後,食剩大半碟送囉番屋企食

我會拎返去食,又煮少餐

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

引用:我自己拎番屋企食覺無咩野,但原來換轉係我

原帖由 rich47004 於 16-07-15 發表
我自己拎番屋企食覺無咩野,但原來換轉係我阿媽拎番去,而我無參與嘅,我覺得好嘔心。重要係盤菜!
...
成圍識的我ok.唔識的唔會

男爵府

又諗,雖然話用公筷,但食剩咁多,當時情境梗係停哂手,大家係到吹水,會唔會有個特別大聲,口沫橫飛呢?咁就好驚啦!

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會拎...

子爵府

我啲同事仲離譜,去到中後段開始上隻雞,就問人拎定膠盒,我地一半人未開始夾,佢地幾條師奶就開始夾落個盒度,之後上伊麵、飯、甜品都係咁,期間我想食飯,但佢地已經一早夾走左一半,我話我要食喎,佢就話我地夾晒先啦,有剩咪你食囉

大家同事我地廢事出聲,因為大家純粹試下味道,並唔係真係話要食到飽為止。但呢啲無禮行為真係好影衰。

首頁

尾頁

跳至