網購天地

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問各位用開既私集有無呢個問題?
我有10件貨到齊,今日叫佢秤重佢話12KG! 收我82 連上門費。嚇我一跳,明明大部份既野都極輕(散子包、電話套..)比你連包裝都唔會咁重卦!

跟住佢send 比我睇咁樣,每件唔夠一k都當一k?
你地果d會咁計嗎?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

嘩, 唔夠一k都當一k計, 咁佢咪好發

大部分私集應該都唔會咁計, 一定計到小數後1-2個位, 例如我用那間連sim card 都係計0.05KG

你間好揾笨, 唔好再幫趁佢

子爵府

phoenixM 發表於 16-7-17 20:28
嘩, 唔夠一k都當一k計, 咁佢咪好發

大部分私集應該都唔會咁計, 一定計到小數後1-2個位, 例如我 ...
係囉, 我愈唸愈唔對路!!我未比錢架, 而家要求佢再秤總重. 如果佢堅持要咁收, 我就會係各大forum 開佢名!
Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

伯爵府

回覆:私運秤重問題!

我果間係十件貨加埋計。
但10件全加若是1.01k,就計2K。

伯爵府

引用:我果間係十件貨加埋計。但10件全加若是1.01

原帖由 rello 於 16-07-17 發表
我果間係十件貨加埋計。
更正是kg

伯爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:phoenixM 發表於 16-7-17 20:28 嘩,

原帖由 jayk_1030 於 16-07-17 發表
係囉, 我愈唸愈唔對路!!我未比錢架, 而家要求佢再秤總重. 如果佢堅持要咁收, 我就會係各大forum 開佢名!:te ...
一般都係加埋一齊計齊頭,唔会逐樣計架

子爵府

rello 發表於 16-7-17 20:40
我果間係十件貨加埋計。
係囉, 咁先合理d. 無理由我買十個iphone 套收我10kg 嘛
Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我果間係逐件計重量, 例如 0.75KG, 2.46KG....
最後加起來計總重, 咁樣計先公道合理

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁都得

大宅

邊間咁衰呀

大宅

wow....... 我一定黑名單

大宅

如果件件唔夠1KG都整數咁計駛乜用佢?
我用官方集運唔好?
私運報重比秤重重其實好正常, 但要呃秤都唔好咁離譜丫
有時1.08KG咁我都會扮晒野問私運可唔可以只比首重,
開佢名啦...黑佢!

子爵府

你用咩私集? 講名黎聽下

子爵府

phoenixM 發表於 16-7-17 21:16
我果間係逐件計重量, 例如 0.75KG, 2.46KG....
最後加起來計總重, 咁樣計先公道合理
係囉, 我岩岩再爆完佢, 叫佢再合秤一次, 如果佢仲話比我知12KG我比錢!!不過各大FORUM 見~

大宅

回覆樓主:

我上次用私集又系咁 感覺好呃秤 明明系無咁重
不過佢無逐樣秤俾我睇
其實咁先吾方便 如果同人夾買 有啲重好多都吾知點計
咁多位jm有無用開邊間好
同埋系每家會列明幾重?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

係1KG計,集運就唔同,全部+上計.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我用果間每件件都會秤一次, 若不足0.25KG都當0.25KG, 然後將所有件的重量加埋計運費.

jayk_1030    發表於 16-7-18 14:07

子爵府

回覆 tantanmama 的帖子

邊間, 可P我嗎?

子爵府

回覆 minijay118 的帖子

佢再秤完話8KGS~ (其實我覺得只係5KGS) 唔想再拗, 我比左$$佢, 出埋今單就算~

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

ms.sSmiLe 發表於 16-7-18 11:18
我上次用私集又系咁 感覺好呃秤 明明系無咁重
不過佢無逐樣秤俾我睇
其實咁先吾方便 如果同人夾買 有啲重好 ...
通常都有逐件重量架wor...而總重量就唔夠1kg當1kg計....
我用新世代集運。
另外佢長闊高總和超過100cm先會計體積重, 起碼寫得清清楚楚, 唔會係又計唔係又計。

首頁

尾頁

跳至