母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

littleyeungb 發表於 16-7-20 23:31
呢個post睇到我眼濕濕,係埋唔到身嘅泵媽先會明白。埋到你估我唔想?有邊個鍾意泵出嚟先餵到,仲要嘥時間洗 ...

exactly! 當仍然有人不停同我哋講,唔埋身一定會少奶,bb啜先會剌激到造奶blablabla....真係好想對方收聲,有頭髮邊個想做辣喱? 唉。。。大家加油

男爵府

最關心BB問題熱投勳章

klleunh01 發表於 16-7-21 06:27
exactly! 當仍然有人不停同我哋講,唔埋身一定會少奶,bb啜先會剌激到造奶blablabla....真係好想對方收聲 ...
完全認同好想D人收聲我都想可以攬住BB食人奶,但係BB反而表現得十分討厭我乳房,好傷心

大宅

畀面勳章

回覆:(超長) 窮媽自白﹕餵人奶係最自然不過嘅事,但並唔係人人

唔係人人天生多奶,好多時要配合好多野。

我生第一個bb時,咩都唔識,又新手媽媽,加上同6299住,好大壓力,搞到產後抑鬱,所以只餵到個半月就停咗。

到生第2個bb,有經驗,加上有第一次唔成功餵奶經驗,我就死都堅持,幸好返工前可以全媽媽奶,但一返工之後奶量跟住跌,做唔到全人奶,不過照泵照埋身,餵到6-7個月,奶量再跌(因為5個幾月就黎m),自己都好灰,不過抱住餵得幾耐得幾耐,又繼續泵........直到而家11個月已經無乜奶,每次泵都係得1oz,甚至再少,不過我已經盡咗力。

各位媽媽加油,餵到就餵,餵唔到都唔需要怪自己。

複式洋房

klleunh01 發表於 16-7-19 19:17
我所以都諗,餵奶餵到我咁多負能量,甚至覺得係一個負擔,其實係咪仲應該繼續?我真係開始好討厭呢種泵奶看 ...

我諗我係最差嗰個了。我連泵都冇。我要靠'擠'出來一滳一滴先夠有几啖比呀B飲。仲喺用奶樽蓋餵。

我已經經過幾個唔同護士意見和教導先可以有几啖比到呀B飲。

所有你們遇過壓力,唔開心,放棄,老公壓力,我都受過唒。我老公仲話不如佢啜,整通佢。

我以家先一個多月,我仲有冇得救?我知如果我以家放棄我連幾啖都比唔到阿B飲了。

你們有三安士,二安士,一安士。我真的好羨慕。

別墅

littlebobo2016 發表於 16-7-21 17:14
我諗我係最差嗰個了。我連泵都冇。我要靠'擠'出來一滳一滴先夠有几啖比呀B飲。仲喺用奶樽蓋餵。

我已經經 ...
唔好咁...你諗吓, 其實少真係唔係罪, 正如有位JM都講, 人人體質唔同。打個比喻, 如果李慧思用佢踩單車嘅速度去睇一個仲用緊輔助轆踩單車嘅人嘅速度,根本冇得好講!
唔成功餵人奶/ 人奶路 K 嶇嘅人, 大有人在...單係我呢個post, 都有唔少同路人啦! 大不了咪食奶粉!! 真咖...好多回呢個post 嘅JM, 令我覺得自己並不孤單。無錯, 有時真係好難唔理人地點睇...有D 人會睇到我哋呢班全泵媽唔夠奶係自己攞嚟, 唔埋身餵冇奶係預咗etc, 又總會有人成日質疑我地唔瞓唔食唔飲水...但, 呢幾日,我自己都反思, 無野重要得過BB 有個快樂媽媽...我會開始唔再執著有幾多, BB想我陪我就會陪佢先。亦唔想為呢樣野同老公拗交...大家知大家都盡咗力咪算囉

大宅

樓主 你要加油 餵得幾多得幾多
我自己係ftm. 一直覺得office mama好勁!你已經好叻 我知口講無用但都希望你放鬆心情

因為bb黃同唔識啜 我都做過全泵媽 bb亦補過粉 我唔覺補粉係罪 有咪比無咪食奶粉囉 唔通要bb餓咩
到到慢慢自己可以全人奶 亦都唔知係好彩定唔好bb唔大食

再到到四個月不停試比bb啜 現家做到全埋

Le d都係不停同bb磨合

你可以放假比bb埋下身 如果成功故然好
唔得咪當增進感情囉

放鬆d. 有餵總比無餵好 那怕只有10ml

別墅

zoietsz 發表於 16-7-21 18:54
樓主 你要加油 餵得幾多得幾多
我自己係ftm. 一直覺得office mama好勁!你已經好叻 我知口講無用但都 ...

多謝你呀

大宅

尋晚搵代購買咗新出嘅handfree泵,今朝試咗邊泵邊餵bb,ok喎,可以慳返d時間,又唔駛谷住奶咁餵樽,又可以抱住bb嚟泵奶。泵媽可以考慮吓。
(唔想幫人賣廣告,其實用任何方法e.g. freemie, handfree bra, handfree bump都可以)

珍珠宮

我從來未試過谷奶,未感受過谷奶,我少奶到爆
個人覺得BB食得飽就得,媽媽愛唔愛BB唔係單單只睇食奶,BB成長路好長,睇開點

別墅

klleunh01 發表於 16-7-19 15:46
我係在職窮媽, BB已經3個月…BB出世初期埋唔到身(夾唔到姿勢、BB太大力啜損咗好幾次…健康院姑娘都話愛莫能 ...

我同你一樣。。一日泵5次。只夠阿女日食2餐。我乜差都食過飲過。係無就係無。。阿女而家4個幾月。。好在公司同事好,同埋我買咗個freemie可以係個位到泵。唔駛係lunch咁辛苦。。都好彩我老公支持我

奶粉就奶粉。無問題架。奶粉又無毒。。好多奶粉b都大大隻,健健康康架

所以樓主。加油

複式洋房

我係在職窮媽, BB已經3個月…BB出世初期埋唔到身(夾唔到姿勢、BB太大力啜損咗好幾次…健康院姑娘都話愛莫能 ...

我明白你!我情况都一樣,當初種種唔同因素我成為全泵媽,一路奶量都只係夠個仔食兩餐,喺醫院時已經要補粉。前排塞過少少同依家返返屋,奶量又再少啲。少都算,有幾多俾幾多囉,但我隔5個鐘泵,泵成35分鐘,死揸攔揸都得嗰110-120ml,用得太多時間但得嗰少少。我都好掙扎好唔好停咗佢算,但我又想得少少都俾佢,算係做人阿媽可以盡到嘅力。

複式洋房

樓主,多謝你講出窮媽嘅心聲。我都係泵極得三安,唔夠bb一餐。眼見身邊嘅朋友,媽媽group啲人都好勤力好成功,自己不斷自責,搞到情緒好大問題。最後仲影響埋健康,出風癩,仲得埋乳腺炎要入院。

宜家諗通咗,自己要健康先可以照顧到bb. 有啲嘢無得勉強。去健康院同護士長傾,佢都話奶粉唔係毒藥,佢自己都係餵人奶餵咗一個星期。bb成長仲有好長嘅路,眼光要放遠啲,奶只係其中一少部分。

我決定放棄啦,人哋可以話我自私,但我唔想再攬住個泵多過攬住個仔,唔想自己不斷睇醫生照顧唔到個仔。

yoyoma1    發表於 16-7-26 19:07

別墅

Buffythegal 發表於 16-7-26 13:38
我明白你!我情况都一樣,當初種種唔同因素我成為全泵媽,一路奶量都只係夠個仔食兩餐,喺醫院時已經要補 ...
Yes, 當開咗個頭...話唔餵其實係一個好掙扎嘅決定。
我好想講同D 全人奶埋身富媽們講, 我哋選擇做泵媽, 甚至去到放棄並唔係因為我哋唔錫BB...我哋唔係唔想比獨一無二嘅母乳BB, 而係我哋都各自有唔同嘅原因。

當仍然有人不停同我哋講: 「埋多身啦, 飲多D 湯, 食多D 飯, 休息多D...blablabla, 就自然會多奶」時,我哋真係真心多謝你哋一番好意同經驗之談, 但能夠多奶上奶嘅, 我相信我地乜都做過晒, 係冇多到就係冇多到...有人可以飲碗魚湯就多到漏, 我哋分分鐘食成個貨櫃嘅木瓜, 先會多10ml....

別墅

tyronemt 發表於 16-7-26 14:37
樓主,多謝你講出窮媽嘅心聲。我都係泵極得三安,唔夠bb一餐。眼見身邊嘅朋友,媽媽group啲人都好勤力好成 ...
支持你呀! 雖然我仲會撐多兩個月 (希望得啦...因為前兩日已經嚟返M)...但我好認同你講嘅"奶只係其中一少部份"。夠奶餵飽BB 固然係好, 但食奶粉又如何? BB 人生漫漫長路, 我地盡過力去做呢樣野, 已經係好好嘅身教, 無論做任何事盡咗力就無悔,結果成功與否已經唔係最重要。

複式洋房

我睇完而個POST真係想喊, 完全講出我既心聲, 原來有咁多全泵媽一齊默默努力泵泵泵!!

我坐月時死追爛追終於到2個月可以全人奶, 但好境不地常, 一返工一個月已經塞左2次, 而家奶量一次得返40-50ML, 真係好灰, 同好氣餒. 我而家有D想放棄唔再泵, 可以多D時間陪呀女, 之前放工就掛住泵奶, 都無咩時間照顧呀女, 我老公都頂得好辛苦咁..................但要放棄又好唔捨得....好爭扎, 點好!!

洋房

我也是窮媽媽, 我B宜家一個半月大, 雖然我唔係泵出來, 係全埋身, 但份量真係唔夠她飽.
我呢兩日開始加兩餐奶粉, 因為她大左食多左, 但我上奶量追唔上, 都要比番兩餐飽的她, 特別係夜晚, 都想大家瞓好啲, 第日再努力過. 再加上我過兩星期番工, 到時都要精神, 我已經盡晒力, 我好想比最好的她, 我曾經因為自己比唔到飽她而喊了出來, 我老公叫我餵唔到咪飲奶粉, 無比pressure我, 係我自己比自己太大壓力, 我宜家要學會放鬆心情, 在番工前盡量埋身餵, 食得幾多得幾多, 唔夠唯有食奶粉, 只要自己的BB健健康康長大, 就安心了.

洋房

回覆 Buffythegal 的帖子

每次泵到過百已經好叻叻, 我個女個半月大, 我宜家兩邊加埋都無80ml, 傷心爆!

別墅

yoyoma1 發表於 16-7-26 18:56
我也是窮媽媽, 我B宜家一個半月大, 雖然我唔係泵出來, 係全埋身, 但份量真係唔夠她飽.
我呢兩日開始加兩餐 ...

我老公都係話唔夠就食奶粉,但佢口講就話餵到幾多得幾多,但佢其實迫緊我。頭先我講如果堅持都係去到6個月,佢即刻面有難色。有時心諗,真係寧願快啲自己乾塘...都唔想咁樣比人迫法。我唔想為餵奶同佢拗交,我都要自己生活,長期lunch time都係咁,我真係會癲。

複式洋房

yoyoma1 發表於 16-7-26 19:03
回覆 Buffythegal 的帖子

每次泵到過百已經好叻叻, 我個女個半月大, 我宜家兩邊加埋都無80ml, 傷心爆! ...

你隔幾耐泵一次?

複式洋房

我完全明白你嘅感受。其實你對BB已經好好!我乳頭形狀唔好..一直都是用泵。坐月時身邊嘅親人麻麻地幫到我..結果我花了好多精力去照顧BB..坐月也沒有食多d上奶食物..

我BB食奶好麻煩,又時時扭計要抱..淨係餵奶(奶粉)和令佢瞓已經occupied 咗我好多時間..可能是第一胎吧..
我連休息時間都唔夠..根本跟唔到母嬰健康院叫我每3個小時泵半個小時..可能我做唔足,我奶量最多的一次只有50ml.. 到滿月時兩邊加起只有20ml.. 坐月時我為此低奶量哭過幾次..家人沒有俾壓力我要我餵母乳.. 壓力是來自我自己..
我有睇中醫試下增加奶量..但效果並不明顯..滿月時中醫話我虛所以上唔到奶.我一路都未試過有谷奶感覺..
我唔係要你立刻放棄..只不過如果真係太辛苦..你應該要照顧好自己才可照顧BB..我有一刻想過我會否有產後憂鬱..我仲有好多嘢要顧慮..唔可以因為餵母乳而令到我自己係谷底..

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊