自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章

係咪要送龍鳳鈪嗰d㗎? 唔知有無人可以分享下?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我會做人情....
龍鳳鈪嗰d...應該係長輩送的

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

想當年. 我嫁既時候, 細佬仲讀緊書,
佢係咁已買左隻DKNY手錶俾我, 幾百元,
我到今時今日都仲帶住...

珍珠宮

我都係人情

裡費事佢儲咁多無謂野

男爵府

回覆 wcpcelia 的帖子

做人情就得? 因為我結婚時佢都送左1隻龍鳳鈪比我, 所以唔知要唔要買返隻比佢, 又怕唔啱規矩, 定係都要送其他金飾呢?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wasabi_s 發表於 16-7-20 14:05
回覆 wcpcelia 的帖子

做人情就得? 因為我結婚時佢都送左1隻龍鳳鈪比我, 所以唔知要唔要買返隻比佢, 又怕 ...
做人情啦...
咁哥哥係你'長輩', 其實佢送比你,都OK呀...
但你送番龍鳳鈪比阿嫂..感覺反而怪怪地了

琥珀宮

回覆樓主:

人情

雲母殿

gobaa49 發表於 16-7-20 14:04
想當年. 我嫁既時候, 細佬仲讀緊書,
佢係咁已買左隻DKNY手錶俾我, 幾百元,
我到今時今日都仲帶住. ...
弟妹有心...相信做家姐的, 收咩都一樣咁開心

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

wcpcelia 發表於 16-7-20 14:19
弟妹有心...相信做家姐的, 收咩都一樣咁開心
係...物輕情義重...我帶住呢隻錶都珍而重之~
花左都會心痛...

wcpcelia    發表於 16-7-20 14:41

禁止訪問

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章

問下有無家電欠缺?

男爵府

2024年龍年勳章

以我所知, 弟妹唔使送金架, 送禮物好d, 買廚具個d 夠實用, 或者可以問下哥哥想要咩~

p.s.細佬妹當年送平板同煲俾我

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 美好大世界2017勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

回覆樓主:

做人情同送金鏈or戒指啦,因為佢都有送金器俾你

男爵府

回覆 秘書妹妹 的帖子

無啦, 佢地都唔知幾有米, 係我先係窮鬼一名.

伯爵府

通常哥哥姐姐送比弟弟妹妹既,結婚未結婚都係咁做,除非真係好手緊,否則一定金器(出手重就龍凰鈪一對,出手輕就3,4錢手鏈一條)
千萬別買一隻龍凰手鈪,係離婚或喪夫/妻至咁做。

相反,弟弟妹妹賀哥哥姐姐既,如未婚可不送,如巳婚可以比人情。。。但感情好既就條金手鏈比姐姐或嫂嫂,以示友好。

男爵府

回覆 M.A.C 的帖子

所以嗰時都覺得我呀哥玩嘢, 送一隻都唔知咩意思, 好彩我無稔住擺酒, 唔係帶住1隻就真係好鬼肉酸.

大宅

我結婚先
兩個阿哥夾錢送一對龍鳳鐲比我,我媽幫我帶
2哥結婚,我送左條都幾墜手0既手鏈比我2嫂

伯爵府

買禮物啦 我會揀買鑽石耳環比阿嫂 又可以打好啲關係

男爵府

回覆 Gi-leung 的帖子

佢平時咩飾物都唔帶㗎, 都MAN MAN 哋, 我怕送左鑽飾佢又用唔著又唔值錢浪費左.

伯爵府

回覆 wasabi_s 的帖子

咁搞鬼,你媽無教你哥咩?好心你哥唔夠錢就送一條手鏈算啦!

首頁

尾頁

跳至