樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

收到特快個的申請信,如果抽中到睇屋,吾岩的話當吾當拒絕左一次??係米得三次機會選屋??

珍珠宮

siusiu1122 發表於 16-7-20 17:52
收到特快個的申請信,如果抽中到睇屋,吾岩的話當吾當拒絕左一次??係米得三次機會選屋??

...

特快 都係排隊,唔係抽。
特快印名單你揀, 揀咗唔要計一次。

大宅

引用:Quote:siusiu1122 發表於 16-7-20 17:52 收

原帖由 _candy_ 於 16-07-20 發表
特快 都係排隊,唔係抽。
特快印名單你揀, 揀咗唔要計一次。
甘的名單會吾會寫個單位係咩事??如死人或近垃圾房等原因???

別墅

我都想知參加特快計劃係咪就唔可以排正常果條隊

複式洋房

回覆 _candy_ 的帖子

請問揀左名單內單位系0米就代表一定要,有無得睇左先決定?

大宅

回覆 C.Kat 的帖子

参加特快對正常隊無影響

大宅

揀左無要要當一次機會

大宅

siusiu1122 發表於 16-7-20 20:33
甘的名單會吾會寫個單位係咩事??如死人或近垃圾房等原因???

會寫明。
特快揀樓list範例:

大宅

siusiu1122 發表於 16-7-20 17:52

...

選屋得一次機會。
選中左唔要會當一次拒絕,用左你正常編配的一次機會。
而且如果你係選完唔要,唔會再比你o係今期特快度再選樓。

大宅

其實,封特快邀請信都寫得好清楚…
係排次序去o係一個單位名單入面揀樓,
而且都有講左係唔影響正常排隊……

有d問題要問都係正常的…
但點解網絡上(不限於此post)都仲可以咁多人會誤會係「抽」「隨機派」之類……
咁多位問問題的…係因為冇詳細睇過封信,定係真係睇完唔明呢…

大宅

引用:其實,封特快邀請信都寫得好清楚…係排次序

原帖由 s2004070 於 16-07-21 發表
而且都有講左係唔影響正常排隊… ...
但封信我睇哂都吾見有字眼係寫明跟no次序派屋依的字眼,所以至問清楚係抽定點

大宅

siusiu1122 發表於 16-7-21 17:25
但封信我睇哂都吾見有字眼係寫明跟no次序派屋依的字眼,所以至問清楚係抽定點

...

你肯定真係有睇哂成封信?係唔係冇睇哥幾頁紙的申請須知呀?
另外,記住,特快係揀屋,唔係派都唔係抽!

申請須知第一段簡介的第二段:

特 快 公 屋 編 配 計 劃 是 根 據 公 屋 資 源 情 況 推 出 的 , 並 以 自 選 單 位 形 式 進 行 。 於 計 劃 中 推出的單位大部份是受歡迎程度較低的公屋單位。申請 者 在揀選單位時,並沒有地區限制,合資格申請 者 只 須 依 據 其 在 公 屋 申 請 的 認 可 家 庭 人 數 , 按 個 別 單 位 的 編 配 標 準 , 在可 供 揀 選 單 位 名 單 中 , 自 行 揀 選 單 位

呢度好清楚寫左,單位係自行揀選,唔係派都唔係抽……

而o係「5 重要事項」第一大段(a)亦清楚寫左
依number揀屋

大宅

回覆 C.Kat 的帖子

不影响正常隊,只系俾多個机會你

大宅

回覆 siusiu1122 的帖子

大宅

回覆:s2004070 的帖子

甘大段真係睇漏眼添,不過我相信好多人都會好似我甘,一係無睇,一係睇左都吾多明,問下都好正常者,吾係個個都好似你甘細心架麻

大宅

回覆 siusiu1122 的帖子

好多人都有問,但封信其實已經寫左,所以好先好奇,到底係大家冇睇,睇漏眼定係睇完都唔明…
房署好可能要改善下佢哥段「申請須知」的寫法……

男爵府

我都心大心細參唔參加好,如果住緊度暫時仲夠住,係咪可以等正常派樓好,正常派起碼等多3年。

大宅

tiffchong 發表於 16-7-24 20:35
我都心大心細參唔參加好,如果住緊度暫時仲夠住,係咪可以等正常派樓好,正常派起碼等多3年。
...
你幾多人咩區咩number?
我覺得如果唔介意洗1.7郵票錢,不妨參加下,反正冇任何影響的。到時有得揀樓先算,到你揀的時候o岩心水未揀lor,唔o岩心水唔去揀樓未算lor。特快雖然單位質素一般都較差較不受歡迎好處就係可以比你揀咩區咩村咁,正常隊派的區域變數會比較大…

大宅

s2004070 發表於 16-7-21 16:53
而且都有講左係唔影響正常排隊… ...

首頁

尾頁

跳至