自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

我女明年考DSE, 最近同佢談及將來選科的話題, 佢話佢其實好喜歡演戲, 佢有玩Drama的...不過我一直以來我都同佢講, 藝術呢樣野係要捱, 付出同收入未必成正比, 我建議佢用份正職支持住去玩藝術,但佢覺得我ban…..

佢成日話, "我明我將來係要養家麻, 所以而家咪唯有逼自己讀一D不想讀的科目, 將來做D自己唔鍾意的工作…" 咁就一世喎…. (駛唔駛咁慘呀?)

我們係一個典型中等入息家庭, 要養年老的父母, 要供樓, 自己年紀都已近半百, 有少少積蓄, 最近老公份工又不穩定....

成日聽D專家講, 要比D細路做佢鍾意的野.... 好似我情況, 真係唔通唔理現實咩?

珍珠宮

CircleFace 發表於 16-7-21 11:54

死火, 我俾d女又係任由佢選科的..由中四開始, 佢地揀科都已無過問過.. 大女文, 二女理, 成績都算不過不失, 至煩係尼隻老三, 同你小朋友差不多.. 都係中情於表演藝術.. 舊年已經揀左科對應的APL, 似乎立心堅定不移了, 中六開學就入表架啦... 米睇下佢自己堅持到幾時咯.. 香港地, 就算讀專業, 都未必入得返果行的.

男爵府

你屋企環境已經比好多香港人好, 如果咁都唔可以做自己想做既野..唔通要去到富豪級數先得咩...再講,再有錢D既人就要子承父業,咪仲有現實束縛..

其實有夢想既小朋友好難得,我當年完全唔知自己想點. 難得佢咁有想法,又唔係作奸犯科,WHY NOT?

珍珠宮

回覆樓主:

好簡單,仔女既選擇你有乜權管?

珍珠宮

2024年龍年勳章

你應該叫你女自己諗, 將來佢要點養活自己唔靠父母. 我覺得唔好將供養父母的擔子加係子女身上.
我只會想辦法養自己同老公, 唔會期望仔女一定要負擔我.
最好當然係佢搞得掂自己又照顧下我兩老, 但唔係必然.

男爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 開心吸收勳章

如果真係有興趣, 叫佢睇下香港演藝學院個網, 收生要求係乜.
努力考DSE 入到大學都可以入DRAMA CLUB

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

我都會比囡囡自己選擇, 由中四選科開始, 佢自己決定, 因為當佢自己決定, 佢自己先會為自己的決定負責任.

今年剛完dse, 夠分入大學, 選邊間、邊科? 都係佢自己決定. 佢會問我意見, 我會給她支持.

我自己都係厘2年先進修, 非常明白讀書的壓力, 讀書不是一件容易既事, 如果讀一d自己無興趣既科目, 就更加辛苦.

男爵府

陪月勳章

支持, 大前提佢養得掂自己就已經好好, 呢個係底線, 俾佢自己諗, 大個喇, 要自己承擔返自己既選擇

公爵府

想做戲OR 對戲劇有興趣唔係問題, 但要比佢知戲劇都可以係專業, 入演藝學院成績都唔可以差. 所以無論想做咩, DSC 考得好, 就有機會選擇, 考唔好想入都入唔到

禁止訪問

翡翠宮

其實,理想呢D嘢幾時都要睇現實情況.....
我成日都講亞旦個例子,佢好自豪咁話個女要讀考古,佢完全支持,梗係啦,唔洗養家嘛! "可能"父母仲個個月比幾萬佢做生活費添! 點同我地呢D平民比?!

大宅

其實我唔係唔比佢追夢, 我只係想佢有份穩定收入來支持佢的興趣啫

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

首先,你個女仲意演戲,有玩開DRAMA
讀演藝係咪都會揀讀戲劇先?
演藝入面係有好多好多好多野讀的

再黎,你係咪真係等緊佢養家先
如果真係冇話等佢出身GE,咁佢真係想演戲,又冇咩話唔得GE....
唔穩定就梗GA LA
大前提係佢自己顧得掂自己

呢個係我最底的底線

大宅

BK2002 發表於 16-7-21 12:07
你應該叫你女自己諗, 將來佢要點養活自己唔靠父母. 我覺得唔好將供養父母的擔子加係子女身上.
我只會想辦法 ...
我從來都無比要佢養我的壓力, 因為我一直以來都有比零用錢我老爺奶奶及我父母的, 可能咁佢覺得係責任呱

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:我女明年考DSE, 最近同佢談及將來選科的話

原帖由 CircleFace 於 16-07-21 發表
我就由得佢自已去選擇自已以後人生的路,做父母責任祗係在旁邊提醒佢利害關係,最終由他們決定~

阿仔,從細就鐘意研究煮餸,老婆問我如果佢選擇中華廚藝學苑點,我話由得佢,但我會找生做廚房朋友,等佢自已去試一下感受一下廚房的熱度/辛苦,以後路由佢自已決擇~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

青春期係咁,總覺得父母反對,或者故意要做父母反對的事,當你無所謂,由佢做時,佢反而會猶豫是否真的咁想做,同埋諗清楚日後生活問題時,佢又未必真係咁想

你有樓住同你又有中等收入,可能佢諗住你們大日品洗佢養或者痴屋企,你講明責任感的問題

芝麻街    發表於 16-7-21 23:40

伯爵府

我會同佢講,佢將來一定要至少養活到自己,父母會自己搞掂,但就唔會有金錢一直支持你落去,夢想應該自己去追而唔係父母幫你買或埋單,因為我地都要咬老本,如果覺得冇問題就去馬,我地精神上一定支持

sauNG    發表於 16-7-21 12:34

大宅

其實要負起供養父母的責任有咩問題, 父母年老, 子女唔供養佢, 一未為自己理想行先, D父母又點生活呀????

子爵府

開心吸收勳章

係囉係囉, 佢鍾意做咩就做咩囉, 反正佢只不過係讀書, 又唔係做咩犯法事, 管佢咩
人生係佢嘅. 條命係佢嘅, 前途係佢嘅, 你想插手呀?

個個都係咁講, 但我好現實, 佢起碼佢要養到自己

大宅

BB防敏心得分享勳章 BK Milk勳章

支持啦!

首頁
12345...6

尾頁

跳至