樓市動向

跳至

首頁

尾頁

洋房

原本與媽媽兩人住在公屋2至3人單位(母親是長期病患者), 媽媽於兩個月前過身了, 最近收到房署的電話及通知信要求本人到辦事處取消媽媽的戶籍,由於本人的單位是30.73平方米, 房署亦即時通知我已成為優先處理寬敞戶, 將會派一間較細的單位給我,我亦已到房署簽署除名文件。
現有以下問題,煩請代為解答!
1. 因本人有情緒病約6年,定時會到政府醫院覆診及取藥, 有申請傷殘津貼,是否可豁免搬遷?
2. 需要提交醫生信或證明文件嗎?

大宅

loklokgood 發表於 16-7-21 16:59
原本與媽媽兩人住在公屋2至3人單位(母親是長期病患者), 媽媽於兩個月前過身了, 最近收到房署的電話及通知 ...

如要用病作為申請恩恤的理由,醫生信同證明文件當然要啦,如果唔係任何人老吹都可以啦。
我覺得你可以拎醫生信等證明文件交比房署試下,但不一定可以豁免搬遷,一切最終決定o係房署度……

正常黎講,有「殘障成員」都唔應該係「優先處理寬敞戶」,但你的情況算唔算就唔清楚了(可能要視乎你嚴重程度…)…

就算真係要搬,其實14年房署有個決定係:容許因家庭成員身故而成為「優先處理寬敞戶」的家庭,可一律留居現住單位一年;(http://www.hkph.org/main/policy/pdf/SHC58-14-SOD.pdf第3頁)
我都唔知點解,佢咁快就好似迫你一定要搬咁…莫非呢個酌情權係假ge? 如果你申請唔到唔搬,有需要都可以試下申請留居多一排先搬。

大宅

回覆 loklokgood 的帖子

我FD同你一樣,收左2次信都5搬,佢話等第三封至算喎

洋房

社工叫我試下揾區議員問下,睇下幫唔幫到手。

大宅

loklokgood 發表於 16-7-25 03:19
社工叫我試下揾區議員問下,睇下幫唔幫到手。

咁得意社工信都唔出,叫你直接搵議員,唔怪得個個都搵員啦

我覺得有醫生信、社工信、議員信會易好多,其實可唔可以要求同區安置呢

大宅

珂洛艾伊 發表於 16-7-25 21:14
咁得意社工信都唔出,叫你直接搵議員,唔怪得個個都搵員啦

我覺得有醫生信、社工信、議員信會易好多,其 ...
寬敞戶好似本來就盡量會派同村/同區議會選區的…

大宅

s2004070 發表於 16-7-25 22:11
寬敞戶好似本來就盡量會派同村/同區議會選區的…

係喎,但唔明點解樓主話要定時返醫院所以唔想搬,同區又點會有問題?
我好奇姐

大宅

珂洛艾伊 發表於 16-7-25 22:17
係喎,但唔明點解樓主話要定時返醫院所以唔想搬,同區又點會有問題?
我好奇姐
...

我諗樓主咁講意思唔係話因為定時返醫院所以唔想搬,唔係怕搬左會唔方便覆診啦。
我諗對於寬敞戶,除非真係覺得本來間大屋租金會貴好多負擔唔到,如果唔係都唔會想搬啦…邊有人會鍾意大屋搬細屋ga~諗到搬完自己間屋會細左,到時隔離左右鄰舍唔同又要適應過,而且仲可能要重新裝修一次…屋細左又要買過哂d家具…搬屋又要執野…係件好煩ge事啦……都仲未計可能間屋住落有感情之類……

佢提及自己要定時返醫院同拎殘障金,應該只係對於佢病況嚴重程度的補充…
因為殘疾人士係可以於寬敞戶政策之中有豁免的,可能樓主的情況如果嚴重也可以申請到恩恤唔洗搬啦……

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

loklokgood 發表於 16-7-21 16:59
原本與媽媽兩人住在公屋2至3人單位(母親是長期病患者), 媽媽於兩個月前過身了, 最近收到房署的電話及通知 ...

30.73唔系三至四人單位嗎?你一個人有需要住甘大?

男爵府

我地三人單位先21.96平方米,你一個人住咁大要求你搬好正常亦好公平。

首頁

尾頁

跳至