家庭理財

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:到!我一蚊都無買。公司有保險,但老公果邊

原帖由 MCEsc 於 16-07-23 發表
到!我一蚊都無買。

公司有保險,但老公果邊有家人做保險,所以老公每年俾4萬幾保費
叻 + 精明

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

熱血勳章

回覆樓主:

之前無知,好信保險,買左有幾份,自知被昆後,即cut.現多年一份都冇,亦唔會再買。自己儲銀行錢重快

侯爵府

又係連儲蓄同保險都未分得清

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

水寶寶 發表於 16-8-31 20:16
之前無知,好信保險,買左有幾份,自知被昆後,即cut.現多年一份都冇,亦唔會再買。自己儲銀行錢重快
...

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

伯爵府

MCEsc 發表於 16-7-23 00:23
到!我一蚊都無買。

公司有保險,但老公果邊有家人做保險,所以老公每年俾4萬幾保費

天才與白痴,只差一線

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

水寶寶 發表於 16-8-31 20:16
...

叻叻~

買基金真係好傷

子爵府

回覆樓主:

兩公婆是自僱人士,一定無公司的任何保險福利。請問是否需要買保險?
(有長期病老人家和二小孩子要養)

禁止訪問

大宅

PandaVV 發表於 18-2-11 14:15
兩公婆是自僱人士,一定無公司的任何保險福利。請問是否需要買保險?
...

個人認為最基本要買住院醫保。人壽保險可只買term 冇儲蓄成份。保障家人。

複式洋房

回覆樓主:

我冇買

大宅

PandaVV 發表於 18-2-11 14:15
...

你諗下如果二公婆走左
老人家同小朋友點?

就知買唔買

複式洋房

回覆樓主

以下原因,多少都要買:
1) 香港不像歐美等福利國家,人地好多嘢政府包,香港人要自己俾,例如讀書/醫重病等等
2) 香港公營醫療體重已經做到好好,相對其他國家,醫療開支佔GDP 百分比好低。但仍有一啲病係要等兩/三年才可以做手術,有啲醫癌症有效啲嘅標杷藥係政府醫院買都係要自費,約4~5萬一個月
3) 買個係儲蓄人壽好平,$100一個月有$1,000,000保障,宜家每個香港人都好大壓力,上有高堂,下有仔女。為自己為家人著想都要買返份。

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

朱古力妹妹 發表於 16-7-21 22:43
我全家、我大家姐全家都無買保險!

公司有包我General & 手術醫療!可能遲下自己會買危疾!

我都諗緊,而家就有公司medical, 退休就唔知點算

翡翠宮

回覆樓主:

旅行會買下,有儲蓄成份一定唔再掂,事實我自己儲仲儲得多,保險儲蓄太多隱藏收費,所以一早cut晒!

大宅

我都無買

男爵府

afterschool 發表於 18-2-17 14:59
以下原因,多少都要買:
1) 香港不像歐美等福利國家,人地好多嘢政府包,香港人要自己俾,例如讀書/醫重病 ...

我而家都係為呢樣嘢擔心緊

單親家庭,有糖尿病,焦慮抑鬱,投左份危疾,未知受吾受保,一個人搵錢,儲錢有限,擔心將來有乜大病令到小朋友好大負擔

侯爵府

JoanC 發表於 16-7-21 22:04
我都無

你們很勇敢
想一想:
屋企爆水喉,d水湧出門口走廊,浸壞鄰居的地板家俬 ,沿電梯井浸壞電梯,如果沒有買家居保險,可以準備賣樓賠錢。

利申:我不是賣保險的

珍珠宮

bks2014 發表於 18-2-19 10:20
你們很勇敢
想一想:
屋企爆水喉,d水湧出門口走廊,浸壞鄰居的地板家俬 ,沿電梯井浸壞電梯,如果沒有買家 ...

你哩個假設危機,有無計算過出現嘅機會率?爆水管係會發生,浸壞別家裝修都會發生,但講到要浸壞升降機,你有無諗過要幾多水?

首先要嚴重熳爆水管,仲要左右隔離全部都無人,仲要啲水湧入升降機果幾個鐘都無人搭無人等升降機,仲要無管理員發現………哩個咁微嘅機會率,我諗唔駛每年花咁多錢買保險。同埋家居保好多都有限制,唔係咩意外都會保都會全包。

不過各人選擇不同,保險亦有其用處,我唔反對人買。同樣有買嘅人都唔好奇怪我點解唔買。

首頁

尾頁

跳至