自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆:去完澳門比人押返黎, 點算?

爭人錢去報警?
搏唔駛還啊

象牙宮

引用:好得人驚,其實賭仔係點鍊成的,好驚呀仔變

原帖由 echoo 於 16-07-26 發表
好得人驚,其實賭仔係點鍊成的,好驚呀仔變成咁
輸錢因贏錢起,通常一開始贏錢,就好易再去賭,從細教唔好賭。

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

報警都冇用架,大耳lone黎。。唉!

公爵府

1) 千萬唔好借比佢去還, 只會害左佢...
2) 佢父母連幾十萬都無仲要問人借, 即係根本無能力還錢, 借比佢等於比左佢
3) 咁怏幫佢還, 好快有下一次, 因為教瞓唔夠深
4) 講明根本無錢還 (如果住公屋or 租樓都好d, 如有父母有樓就麻煩d).
5) 最多看看佢個仔用自己名可以去銀行借幾多, 同債主講數係得咁多....要就要唔要就叫佢有本事殺左佢 (債主只想要錢, 唔會要命).

禁止訪問

子爵府

真心唔明, 個個話唔幫, 咁即係點??

大宅

cashdollar 發表於 16-7-27 10:16
真心唔明, 個個話唔幫, 咁即係點??

做兄弟姊妹都可以話唔幫。但, 做父母好難話見死不救嘅!!!

男爵府

JJHK 發表於 16-7-26 08:50
聽返黎, 朋友話佢朋友個仔跟人去澳門賭錢, 輸了幾萬被人押返黎要父母幫手還幾十萬。父母要週圍問人借錢還。 ...

澳門幾萬, 押返來香港, 分分鐘變十幾萬, 一定是自己帶錢去澳門.

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

miffyumiffy 發表於 16-7-26 12:42
我阿哥又係咁, 果時我都借了十幾萬比佢, 佢旨住老豆有點錢, 賭到好大
有一晚半夜, 佢帶大耳窿來我屋企, 講 ...

如果我老公吾肯幫我家人,我諗今生今世不相往來的是C6,冇可能原諒他咁冷血連老婆的親哥哥也不幫

水晶宮

cissie 發表於 16-7-27 19:59
如果我老公吾肯幫我家人,我諗今生今世不相往來的是C6,冇可能原諒他咁冷血連老婆的親哥哥也不幫
...

幫佢還錢叫幫佢?

我哥賭, 我老豆幫佢還咗十年錢幾百萬, 成層樓輸埋, 叫幫佢?係鼓勵緊佢繼續賭,賭更大

自從大耳窿事件後, 我地決定走佬無人幫佢還, 佢破埋產, 佢無錢賭,佢果時開始真真正正介賭成功

子爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章

引用:有得講價架,還個本再多少少,我妹夫以前曾

原帖由 Yanb_mama 於 16-07-26 發表
有得講價架,還個本再多少少,我妹夫以前曾經比人押過幾次返嚟

賭呢樣野要自己戒,迫唔到:ig ...
賭和毒真的害人不淺

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

cissie 發表於 16-7-27 19:59
...

一定唔可以幫賭仔還賭債。可以陪佢搵銀行搵合法嘅債貸公司借錢,先盡還大耳窿筆數,之後香港嘅債務,佢自己都必須負責。

大賭係病,賭債還得太易,只會陸續有來。

子爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章

引用:好得人驚,其實賭仔係點鍊成的,好驚呀仔變

原帖由 echoo 於 16-07-26 發表
好得人驚,其實賭仔係點鍊成的,好驚呀仔變成咁
從小要有正確價值觀,不要貪心和貪慕虛榮

首頁

尾頁

跳至