婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

忍吾住要上泥呻下!!!

我99係一個挑剔既人 咩吾可以未婚產子`家務一定要女人做晒`做女人一定要入得廚房出得廳堂`掃地地下一條頭髮都吾比有`汁碗洗碗倒垃圾要一套做

我吾識煮野食而老公煮野食好好味`甘我就廢事學((識就要煮)) 99就係度狂講做女人點可以吾識煮野食嫁.第時老公放工bb放學你要煮比佢地食!我話老公識煮.99話煮送係女人做.就算佢識煮放工反泥都攰
啦.姐係甘.第時我反工吾攰?點解一定要我煮? 99而家係反工.放工之後買送煮飯`我都好多謝佢.但如果第時要我放左工再日日去買送煮飯我自問做吾到`2日1次我都ok

家務99吾只一次打電話比我媽咪話我吾做
佢既吾做係指我吾做"晒"d家務`我係懶.但平時我都有掃地洗碗拖下地甘`多就咪啦.99打電話比我媽咪話我懶`成日乜都吾做`要佢放工反泥仲要做`EG洗廁所個D`
我做家務吾係一塵不染但都算乾淨`有陣地下掃正一條頭髮99都話我點做野.甘都睇吾到`我自問冇佢甘好眼力.驟眼望一條頭髮都見到`
我同老公都有打下機.有陣老公話收`接3佢做.等我打陣機.甘我好開心say yes`99見到話點可以家務比男人做.而我係度挽.我吾明點解男人吾比做家務?我老公錫我幫我做叫我挽吾通我話吾好啦.你挽我做晒啦甘?

到食完飯我洗碗`因為自己知自己吾識煮飯`咪食完洗碗`有陣想睇下電視先洗.99吾多比.話整好先睇`(吾好意思講到甘白.對佢來說我係外人)老公話睇完先.吾理佢`到廣告諗住去個廁所先洗.叫老公幫我汁碗入去浸住去完WC洗.99又話我點解要汁完先去.我話甘樣分工快D.明明就吾抵得我老公肯幫我!99老公吾會幫.到洗完碗`我叫老公拎垃圾出去掉老公話睇埋個節先`99又話我吾一套過做晒.ok`我話睇埋個節先拎出去掉.佢又話野蟻...都吾明點解成日都要吹吹吹..老公幫我又話點可以男人做! 點解吾可以男人做? 佢幫我泥m生仔我咪做晒去囉`同佢講話慢慢吾洗急又串我你吾洗反工就慢慢.我要反工嫁!老公叫我當佢唱歌`99當我係姐姐多過係新抱`Orz

呷完舒服晒

別墅

回覆樓主:

如果第時個女既奶奶夠擔打俾我(講我女壞話,係惡意既)。。。我一定媽叉佢

大宅

繼續一齊住應該阻止唔到佢咁講,唯有忍下或者搬走(emoji)
題外話,我睇左咁多post真心唔明點解d99咁中意打比親家投訴個新抱,唔尷尬咩(emoji)(emoji)(emoji)但我更唔明點解佢地會有聯絡方法架,成件事好痴線。我兩邊父母係無對方聯絡方法。

美菲絲    發表於 16-7-28 11:31

大宅

sellbaby 發表於 16-7-28 02:04
如果第時個女既奶奶夠擔打俾我(講我女壞話,係惡意既)。。。我一定媽叉佢
...

完全同意

別墅

小丸子v 發表於 16-7-28 01:53
忍吾住要上泥呻下!!!

我99係一個挑剔既人 咩吾可以未婚產子`家務一定要女人做晒`做女人一定要入得廚房出得 ...

呻完要開心返
有老公錫同明白補返數

大宅

畀面勳章

sellbaby 發表於 16-7-28 02:04
...

今日同媽咪食緊下午茶個陣佢又打泥投訴我
媽咪之後同我講99講咩.
我話我自問本份做左.我吾係姐姐.佢又冇糧出比我.我冇須要乜都同佢做晒去.第時佢打電話比你講我壞話你照聽.但聽完吾洗話比我知

大宅

畀面勳章

dclm 發表於 16-7-28 02:05
繼續一齊住應該阻止唔到佢咁講,唯有忍下或者搬走(emoji)
題外話,我睇左咁多post真心唔明點解d99咁中意打 ...

阻止吾到呀.人在屋簷下不得不低頭.老公叫我當佢唱歌.有陣真係太煩頂吾順
可能99覺得投訴完媽咪會叫我改.可惜我媽咪知我本性係點.淨係叫我吾好同佢d關係甘差.
Tel就係當初我簽紙個陣佢地交換左.媽咪話同佢打好關係佢會對我好d.可惜冇用.媽咪打比佢係問佢米.油都要吾要.佢打泥正係投訴我 so sad

大宅

引用:如果第時個女既奶奶夠擔打俾我(講我女壞話

原帖由 sellbaby 於 16-07-28 發表
...
善意都唔得
同個女住甘耐有咩未見過
係人都有缺點架啦
做屋企人係要包容
妳打電話黎既係撩交唉互數者

大宅

畀面勳章

sellbaby 發表於 16-7-28 02:05
呻完要開心返
有老公錫同明白補返數

係呀
雖然有一個糟糕99
但有一個錫我老公.都好

別墅

小丸子v 發表於 16-7-28 02:12

可能我脾氣大自己又有個囡。。。
怕你奶奶以為你媽咪都好好蝦
適當既脾氣要有既
不過都明白一齊住老公又好唔想夾佢係中間 有時有苦自己知

別墅

ps1314 發表於 16-7-28 02:19
善意都唔得
同個女住甘耐有咩未見過
係人都有缺點架啦

我既善意係閒話家常 過時過節
唔係容許數自己個囡既缺點
有惡既奶奶 都有好既奶奶既
家中有一位 好感恩
自己有個女 代入左
替樓主媽咪心痛

美菲絲    發表於 16-7-28 11:36

公爵府

回覆樓主:

人在屋簷下,希望你呻完舒服啲……老人家,十個有九個半都係堅持自己果套,唔理人感受,係睇你有冇機會俾位佢入嘅啫……

Jolin_Yuen    發表於 16-7-28 12:45

侯爵府

我的育兒心得勳章

睇完覺得似你99請個工人,貨不對版唔達佢要求打去公司投訴!係我實忍唔到,坦白,我99都鍾意點,但唔敢係C6面前點我,佢好識雙面人,而家反左面,C6會出聲擋,隻99之前唔出聲,而家C6講得好清楚,99都會忍唔住駁句:講下都唔得?C6錫我,99唔抵得

美菲絲    發表於 16-7-28 11:40

子爵府

可能佢覺得你住佢、食佢、用佢
要做返全套家務當交食宿費

最重要係你無返工、無收入
睇落就只係一個負累

伯爵府

你99係一個超級十分非常典型傳統嘅99⋯⋯下次佢再哦你,就穩你C6擋住。不過最好都係搬,少見為妙。

男爵府

樓主, 同你媽咪講

下次你99又打嚟你媽咪度投訴你唔做嘢
叫你媽咪同佢講
“我個女未嫁嗰陣真係唔駛做家務嘅
我個女係嫁比你個仔做老婆
唔係簽賣身契比你做妹仔做工人
老公錫老婆係天經地義
我好滿意你個仔咁錫我個女
不過如果“有人”想當佢妹仔或者賓妹咁駛嘅話
我會好唔滿意囉
咁係咪可以打返比你投訴下呢?”

包你99唔再打比你阿媽
大家平輩咁高咁大
驚你有牙呀家陣

mollytsang    發表於 16-8-7 12:06
poyy    發表於 16-7-29 15:54

男爵府

回覆 小丸子v 的帖子

我平時對家居清潔都有要求, c6有時會主動幫手拖地, 但佢拖完個地仲有頭髮, 我會再拖一次, c6洗碗擺個幾兩個鐘都唔洗, 咁我就會去洗, c6洗碗唔順手抹爐頭, 我見到污糟又會走去抹............. 拿, 我唔係話你99啱, 但對於有輕微潔癖的人黎講, 見到咁樣真係會好唔舒服~
至於唔俾你c6幫手, 我覺得離哂譜!!!我太99又係話「家務係女人做的, 男人唔應該做家務」, 我夠要返工啦, 點解家務係女人做哂先, 我收工返黎唔攰咩? 我買餸煮飯佢洗碗唔合理? 我拖地燙衫佢倒垃圾唔應該? 最重要係個男人都主動幫手, 男人錫老婆係天經地義的, 你老人家憑咩阻止!!

你99打俾你媽媽投訴直頭過份啦!! 如果我女的99打俾我投訴, 我會話「點解你個仔咩都唔駛做, 我個女咩都要做哂, 我個女係屋企夠係十指不沾楊春水咯」

子爵府

虎到金來勳章

叫你媽咪block你99電話

子爵府

小丸子v 發表於 16-7-28 02:12

仲照聽~~~直頭以後都唔聽啦~~~邊個咁得閒聽你電話呀奶奶~~~果個仲要係我呀媽黎~~~唔係你下屬呀~~~

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

叫你媽咪搵次打俾你99投訴返佢個仔, 我諗99唔敢再打俾你媽媽

首頁

尾頁

跳至