親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

話說我地一家四口(一個老人家,一個3歲小朋友同兩個大人)9月中打算去大板7日6夜,因為唔想BOOK兩間酒店房(一來貴,二來想方便照應),所以就去左AIRBNB BOOK民宿(利申我係第一次去大板同BOOK民宿),咁BOOK之前我都有係BABY KINGDOM睇有關既帖,所以已經唔搵一D係中國人或者台灣人既房東(因為佢地好似比較MEAN),咁我就係AIRBNB搵到一個叫和也既房東,我見佢有7間屋係大板出租,而且都有幾個好既COMMENT,所以我就BOOK左.

點知前日下午我收到房東既通知,佢話原本租俾我地果間屋宜家唔可以租俾我地,佢無講係咩原因,只係叫我轉去佢既另一間屋,旦係果間屋係得一張床加SOFA床(我原本BOOK果間係有兩張床),咁我話唔OK喎,因為我地唔想去旅行都要訓SOFA床咁辛苦,於是房東就話如果係咁就CANCEL BOOKING,咁我都讚成,我仲問佢如果我CANCEL,佢係唔係會FULLY REFUND俾我(因為我用左HKD4109去BOOK),佢話只可以REFUND HKD3XXX俾我,咁我第一次BOOK,我以為CANCEL都要俾AIRBNB既HANDLING,所以都只好AGREED啦.

於是我就叫佢去AIRBNB度CANCEL個BOOKING,旦係佢死都唔肯,死都叫我CANCEL,咁因為我第一次BOOK,我又唔知頭唔知路諗住日本人咁誠實唔會呃我掛,所以我就去左AIRBNB度CANCEL BOOK,咁CANCEL果度要問咩原因,其中一個就係話房東要求CANCEL,咁我就照CLICK啦,點知房東不停SEND MESSAGE俾我話我做咩仲唔CANCEL BOOK,我話我已經申請左CANCEL要佢CONFIRM,佢又再不停咁SEND MESSAGE俾我話唔係咁CANCEL又點點點,咁我當時都唔知點解佢死都要我CANCEL而佢自己又唔CANCEL,後來佢有一個MESSAGE同我講,如果佢CANCEL佢要罰錢,所以要我CANCEL,咁我就開始覺得有問題,於是我堅持我已經APPLY CANCEL,宜家係等房東你CONFIRM,後來佢都CLICK左CONFIRM,旦係AIRBNB SEND MESSAGE俾我話因為係我APPLY CANCEL,所以我只可以收返HKD1999 FOR呢個BOOKING問我接唔接受,我梗係唔接受啦,又唔係我既問題WHY我要SUFFER,於是我REJECT左.....

跟住我就不停收到房東既MESSAGE話我做咩唔接受OFFER,我話我俾左HKD4109,WHY我宜家只可以收返HKD1999,房東話因為係我要求CANCEL,我話係因為你間屋有問題租唔到俾我我先要CANCEL,係你有問題而唔係我,跟住房東又話我要ACCEPT左果HKD1999 REFUND,AIRBNB先會俾埋個BALANCE REFUND俾我,我問佢咁邊個可以GURANTEE我可以收返個BALANCE如果我ACCEPT左果HKD1999,佢無點覆我,只係不停咁叫我ACCEPT同埋話AIRBNB會係兩次REFUND,我當然唔信佢啦,於是REJECT而且將成個STORY SENT俾AIRBNB FOR佢地去JUDGE,跟住房東就再SEND MESSAGE俾我,話宜家佢想REFUND都唔可以,因為AIRBNB已經介入,我話好呀!

到左今朝,我收到AIRBNB既E-MAIL,佢地話因為係房東問題,所以佢地會REFUND HKD4109俾返我.

後來我上網睇返其他帖,我先知道原來房東CANCEL係會有PENALTY,所以房東死都唔肯CANCEL,而且AIRBNB既REFUND係唔會分兩次.

正因為宜家愈來愈多JM會去日本租民宿,所以希望藉住我既事件俾大家知道CANCELLATION既程序,唔好俾房東呃.

uhtcl2006    發表於 16-7-28 23:01
pbpk03845784    發表於 16-7-28 13:11

伯爵府

karen_szeman 發表於 16-7-28 11:00
話說我地一家四口(一個老人家,一個3歲小朋友同兩個大人)9月中打算去大板7日6夜,因為唔想BOOK兩間酒店房(一 ...

房東勁衰囉!謝分享最後轉邊間民宿可介紹嗎?我兩人去希望可以平遊 thx

男爵府

回覆 hazello 的帖子

最後我都係BOOK返民宿,個房東係超讚房東,旦係我未住,所以都未知好唔好,佢個名叫ARIEL,你可以SEARCH下.

男爵府

引用:回覆+hazello+的帖子最後我都係BOOK返民宿,

原帖由 karen_szeman 於 16-07-28 發表
回覆 hazello 的帖子

最後我都係BOOK返民宿,個房東係超讚房東,旦係我未住,所以都未知好唔好,佢個名叫ARIEL ...
多謝分享、我都搵緊

男爵府

sunnykiwi 發表於 16-7-28 12:02
多謝分享、我都搵緊

去完之後,介紹吓好唔好

男爵府

回覆 eg123 的帖子

男爵府

引用:Quote:sunnykiwi+發表於+16-7-28+12:02+多

原帖由 eg123 於 16-07-28 發表
去完之後,介紹吓好唔好
試完返來分享

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

又知多啲嘢, 多謝樓主分享‧

子爵府

回覆樓主:

好彩總算解決,祝旅途愉快!

男爵府

謝謝分享,樓主玩開心D.

別墅

多謝你既分享。資料好有用,我都驚俾人呃。

男爵府

回覆:各位JM小心呢個大板民宿既房東

我都啱啱book左個日本房東叫Shige, 唔係呢個嗎?

伯爵府

我去東京book左個中國人房東。乜唔好嫁??

男爵府

我自己都想試下air
但又見咁多k屎
有啲驚驚地
多謝JM此牙

大宅

多謝樓主分享

男爵府

回覆 3btsoi 的帖子

果個房東叫和也

男爵府

回覆 koey_0611 的帖子

睇其他人既帖話佢地會比較MEAN,會話你唔熄燈呀果D野.

男爵府

個房東咁衰!
謝謝分享!

伯爵府

karen_szeman 發表於 16-7-28 14:49
回覆 koey_0611 的帖子

睇其他人既帖話佢地會比較MEAN,會話你唔熄燈呀果D野.

我果個係超讚房東。希望冇問題啦

男爵府

我都有類似既經驗, 最後要用AIRBNB 出手先搞得掂

首頁

尾頁

跳至