網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

我最近上廣州,用咗$20 充值咗 300m流量上網,三日都在市中心,不過上網時三日都係顯示得2G, 我張係4G咭, 請問我係咪充錯咗,第一次用,唔係好識,2G上網搞到上唔到call車網呀,超唔方便,請問你地有無呢個問題呀?

翡翠宮

回覆樓主:

手機乜嘢型號?唔係部部機用到中移動3、4G網絡架。香港制式只同内地聯通制式一樣,所以聯通網絡就包用到。

翡翠宮

回覆樓主:

仲有,用「广东移动」app,可申請10元/1GB/7日流量,抵過20人仔買300MB。

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

回覆 lyh80115 的帖子

因為第一次充,唔係好識呀,我部係紅米香港版同三叔 tab , 二部都係得2G, 我係買從化咭0月費,係中移動app 充值上網喎,都係係2g咋

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

係咪要打去問中移動,為何得2G 呢,明明係4G咭

翡翠宮

LittlePan 發表於 16-7-31 19:51

因為第一次充,唔係好識呀,我部係紅米香港版同三叔 tab , 二部都係得2G, 我係買從 ...

紅米1?咁好大機會係因為唔支援内地移動制式,當年紅米1係聯通版,唔似而家好多都係移動聯通雙4G,甚至全網通食埋中電信網絡。

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

lyh80115 發表於 16-7-31 20:14
紅米1?咁好大機會係因為唔支援内地移動制式,當年紅米1係聯通版,唔似而家好多都係移動聯通雙4G,甚至全 ...
我部係紅米 note3 ,香港舖頭買,想問下你用邊款手機可以用從化咭4G上網?

翡翠宮

LittlePan 發表於 16-7-31 20:43
我部係紅米 note3 ,香港舖頭買,想問下你用邊款手機可以用從化咭4G上網?

紅note3又唔係咁講,呢部用到移動網絡。係唔係同香港sim卡一齊用?過關後有無設定揀從化卡sim上網?

我未有機會試張從化卡上網呀,8月有機會試下。

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

當然過咗關就設定用從化咭上網同接收電話,唔緊要啦,可能網絡問題,等你八月有機會用到時再來報料,唔該晒

男爵府

lyh80115 發表於 16-7-31 18:44
仲有,用「广东移动」app,可申請10元/1GB/7日流量,抵過20人仔買300MB。
請問呢個是否只可在廣東省內通用?
我住種花家

翡翠宮

sheenaho 發表於 16-8-1 11:15
請問呢個是否只可在廣東省內通用?

呢個流量包喺廣東可用盡1GB,省外用到600MB。

男爵府

lyh80115 發表於 16-8-1 11:29
呢個流量包喺廣東可用盡1GB,省外用到600MB。
Thx. 另外想問下, 我有一張聯通的跨境王一咭兩號, 點解我在支付寶充到話費但充唔到流量? 因為個仔在大陸集訓用緊, 急於請敎. 謝謝.
我住種花家

翡翠宮

sheenaho 發表於 16-8-1 12:01
Thx. 另外想問下, 我有一張聯通的跨境王一咭兩號, 點解我在支付寶充到話費但充唔到流量? 因為個仔在大陸 ...

我見跨境王另外有數據通行證申請……

http://hk.chinaunicom.com/mobile/20214

男爵府

THX. 等我詳細盼睇下.
我住種花家

男爵府

畀面勳章

LittlePan 發表於 16-7-31 22:25

當然過咗關就設定用從化咭上網同接收電話,唔緊要啦,可能網絡問題,等你八月有機會 ...

我用紅米Note2加從化咭上4G沒有問題, 你紅米Note3設定上應同Note2一樣可用4G, 你有沒手機設定好4G網絡優先選擇?有可能未開通4G,你從那里得知自己張咭是4G?

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

kenyuen 發表於 16-8-2 11:54
我用紅米Note2加從化咭上4G沒有問題, 你紅米Note3設定上應同Note2一樣可用4G, 你有沒手機設定好4G網絡優先 ..
唔好意思,原來我搞錯咗,當日我係用samsung galaxy tab s 上網,貪佢夠大睇地圖清楚啲,所有都係自動設定嘅,而我張sim 咭上印有4G 字樣,相信唔會流掛,係跟大隊在大學生淘回來的,在移動app 充流量上網,在廣州三日上網期間都係顯示 "E", 即係2G 啦, 如4G 會顯示4G,對嗎?
本來想用app call 車,gps 已開, 但load 極都load 唔到, 估計網絡接收唔好,但市中心無理由會咁,搞到踢晒腳,所以上來問下各位有無遇到呢啲問題,定係我張咭有問題

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

kenyuen 發表於 16-8-2 11:54
我用紅米Note2加從化咭上4G沒有問題, 你紅米Note3設定上應同Note2一樣可用4G, 你有沒手機設定好4G網絡優先 ...
另外想問下你在大陸那裏用呢?4G上網是否好輰順呀

翡翠宮

LittlePan 發表於 16-8-2 23:09

如果tab s就用唔到中移動3、4G網絡啦,紅note3就得。

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

lyh80115 發表於 16-8-2 23:25
如果tab s就用唔到中移動3、4G網絡啦,紅note3就得。
原來係部Tab S 問題,諗住大部啲睇得清楚啲,唉,以為部部機一樣添,唔該晒你呀,得個明白了,謝

子爵府

大陸中移同香港中移網路制式好唔同,
香港D舊手機,未必可以用到大陸中移.

大陸中移3G制式 TD-SCDMA
大陸中移4G制式 TDD-LTE
1號閑人: 外汇牌价再加1.5%手續費,簡化了的公式: 101.5/"港币现汇买入价"

首頁

尾頁

跳至