烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

我心思思想買部麵包機玩下,因為有小朋友無時間整野食,又可以食得健康d。可能整方包多,等以後有時間整造型包再買廚師機。但我對面部機完全無概念,大熱的好像是P牌同像印,想爬文但兩個的fans太誇張了才幾百頁有排看(emoji)
所以想問下各位高手,對於新手來說P牌好定像印好?或者他們主要分別在哪裡?港版台版日版其實有咩唔同呢?P牌有好多功能,可以整烏冬,餃子皮等,其實整出來的烏冬同出面賣的味道差幾多呢?有無人整過餃子皮可以share下經驗?因為我在外國可以買到的餃子皮都係好厚的北方餃子,P牌可以整到我地港式薄皮那種餃子皮嗎?唔好意思,新手太多問題,但唔想花錢投資買錯野廚房多件垃圾

大宅

baby_alpaca 發表於 16-8-2 13:58
我心思思想買部麵包機玩下,因為有小朋友無時間整野食,又可以食得健康d。可能整方包多,等以後有時間整造 ...

up 請問各位可用share下經驗嗎?謝謝.(emoji)

男爵府

我心思思想買部麵包機玩下,因為有小朋友無時間整野食,又可以食得健康d。可能整方包多,等以後有時間整造 ...

買p 仔。因為較多型號及不斷upgrade

做的包program 行得好。易掌握,而且出來好食。

利申:我冇買p 仔,因為家人不喜直出方面。要食二度發酵之手工包。買雜牌平機搓面圑only. 不過個機壞,我即轉p 仔,有了解了p 仔功能。

我理解。烏冬mode 及餃子Mode , 是主要幫搓粉。

你要自己加工展薄的。

其實有分量食譜,乜機都可幫你搓個團。

只不過p 仔同你set 好試好程序,成功,好食之機會又大左。他們r and d 好多去試

日本版及本地版,都是$及功能。呢個真是你自己比較下才可以決定。

我不買曰版,接受唔到個大火牛。 我追求完美,會多付幾百買個最多包program 之新model

男爵府

個人認為做手工包,都用麵包機做粉團最容易, 省時,不要買厨師機。
我之前想法同你一樣,買左個kitchen AIDS 廚師機做包面團。發現好煩,人不離機,三十分鐘,又多野洗。

之後用返包機,倒曬料下去,就去走跑步。回來收麵團,再排氣發。勁方便

不過提你,p 及象,只是一磅包份量。

我做16隻,要2磅機走2轉
之後

別墅

我係完全唔識整面包及蛋糕, 朋友介紹及有折, 就買左P仔.
我通常都係整方包, 好易用又易清洗, 放好材料, 成個過程10MIN.
想加合核, 堤子 待方包, 就用佢自設既MODE, 方便快捷.
如果想手工包, 朋友們會用P仔做發酵, 之後再整.
其他功能好少用.

翡翠宮

大廚勳章

引用:我心思思想買部麵包機玩下,因為有小朋友無

原帖由 baby_alpaca 於 16-08-02 發表
新手買p仔是首選

大宅

kyky123 發表於 16-8-3 20:23
買p 仔。因為較多型號及不斷upgrade

做的包program 行得好。易掌握,而且出來好食。

好多謝你打甘多字share我自己多數都會買港版P牌算了,日版真系太麻煩。P仔甘多功能系好吸引

大宅

kyky123 發表於 16-8-3 20:30
個人認為做手工包,都用麵包機做粉團最容易, 省時,不要買厨師機。
我之前想法同你一樣,買左個kitchen AI ...

你的意見太寶貴了!我以為廚師機攪麵團會攪得好過普通麵包機?其實我咩都唔識更加無實戰過,只系聽d人甘講所以先有甘打算,不過廚師機應該整蛋糕會有幫助?不過最近我同事買佐部all in one thermomix, 之後她說好過用廚師機咯d,因為完全不用看著它自己搞掂,整蛋糕餅乾甜品完全無難度,好過廚師機,但實在太貴了我不會買得起。

如果要2磅麵包機先夠用,甘請問你買佐邊部啊?

大宅

JJcyc 發表於 16-8-3 20:46
我係完全唔識整面包及蛋糕, 朋友介紹及有折, 就買左P仔.
我通常都係整方包, 好易用又易清洗, 放好材料, 成 ...

thank U!

大宅

tp168 發表於 16-8-3 22:05
新手買p仔是首選

thank U!

男爵府

baby_alpaca 發表於 16-8-4 09:01
你的意見太寶貴了!我以為廚師機攪麵團會攪得好過普通麵包機?其實我咩都唔識更加無實戰過,只系聽d人甘講 ...

廚師機做包你要不斷目測較速度。重會不小心飛了粉。又要看住必要時人手放正個麵圑。不可走開!

而包機做團倒曬下去。可走人。 一癹做埋一小時三十分

2磅只有鷄機,直出方包必須加凍種或湯種。不然老化硬。

只有三款有2磅,億世通(現用)Jnc . (易壞)惠而蒲(貴2倍,但不見市面好評。

三品牌可能同一大陸廠,一樣外表

Kitchen AIDS , 做戚風蛋糕及展月餅皮。超好!

男爵府

baby_alpaca 發表於 16-8-4 08:51
好多謝你打甘多字share我自己多數都會買港版P牌算了,日版真系太麻煩。P仔甘多功能系好吸引 ...

哈哈,見冇人有空回答,咪多口答你。

大宅

kyky123 發表於 16-8-4 12:23
廚師機做包你要不斷目測較速度。重會不小心飛了粉。又要看住必要時人手放正個麵圑。不可走開!

而包機做團 ...

blog. 真系個令人長知識的地方!多謝你比甘多意見我

子爵府

引用:Quote:baby_alpaca 發表於 16-8-4 09:01 你

原帖由 kyky123 於 16-08-04 發表

而包機做團 ...
請問億世通麵包機在哪裡買?多少$?

男爵府

PandaVV 發表於 16-8-4 20:42
請問億世通麵包機在哪裡買?多少$?

上綱打
億世通分店。就見

Sales 時。磅半至2磅機$399

質量好一舨,我個一年內壞了,有保養,修好用了快2年

有交代了

男爵府

baby_alpaca 發表於 16-8-4 20:02
blog. 真系個令人長知識的地方!多謝你比甘多意見我

Hope it helps

禁止訪問

大宅

vipgu 發表於 16-8-7 14:08
新手嘅惠X浦都OK呀,我家姐新手買左惠X浦部麵包機,我見佢跟住食譜整,都唔係好複雜,整出泥都幾好味同鬆軟 ...

男爵府

我用緊p仔,好用

子爵府

引用:Quote:baby_alpaca 發表於 16-8-2 13:58 我

原帖由 Lsiufan 於 16-08-11 發表
我用緊p仔,好用
你好,

請問你第一幅圖片是否蒜蓉包? 方便提供材料及做法?

因為你做得好靓。我喜歡吃這種包。

謝謝。

首頁

尾頁

跳至