烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

廚師機攪麵團點可以同麵包機比

無論係延展度定係筋度, 麵包機真係好唔得, 唔係下下話薄膜=好麵團, 仲有好多因素,我開始個時都以為麵包機好掂, 上過真正既麵包堂再用BOSCH整, 完全兩回事

大宅

Lsiufan 發表於 16-8-11 13:55
我用緊p仔,好用

哇,好正(emoji)請問你個咩型號?

大宅

mickey2013 發表於 16-8-11 14:28
廚師機攪麵團點可以同麵包機比

無論係延展度定係筋度, 麵包機真係好唔得, 唔係下下話薄膜=好麵團, ...

都聽過好多高手話廚師機做出來系完全不同級數,但又有話廚師機太麻煩要下下跟到實走唔開,其實我覺得各有各好

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

baby_alpaca 發表於 16-8-11 16:06
都聽過好多高手話廚師機做出來系完全不同級數,但又有話廚師機太麻煩要下下跟到實走唔開,其實我覺得各有 ...
你可以先去上堂, 再睇下係咪真係鍾意整先買

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

買左P仔3年, 我工人都識用, 實在太容易, good:
主 賜 平 安

子爵府

回覆:新手點選麵包機?

其實睇你個人對麵包成品要求是否很高。如無者,可試用麵包機。有要求者,用攪拌機(mixer).

無論買哪款機,都有入門級/中間/高檔的,最重要是看一看是否有恆心和時間。如果只係玩玩下,無需要買高檔玩具。反而,買部入門級或二手機,自己真係想學,才買中/高檔機。

我自己現在跟老師(曾在酒店工作,現為全職教書)學造港式專統麵包,雖然學校係用Mixer, 但我都買麵包機。怕買了Mixer後,自己無恆心,而且,麵包機有其他功能可以玩。

大宅

PandaVV 發表於 16-8-11 20:34
其實睇你個人對麵包成品要求是否很高。如無者,可試用麵包機。有要求者,用攪拌機(mixer).

無論買哪款機 ...

系囉,我就系看中麵包機有其他功能唔止整麵包甘簡單

大宅

mickey2013 發表於 16-8-11 16:19
你可以先去上堂, 再睇下係咪真係鍾意整先買

都系一個好主意

大宅

baby_alpaca 發表於 16-8-2 13:58
我心思思想買部麵包機玩下,因為有小朋友無時間整野食,又可以食得健康d。可能整方包多,等以後有時間整造 ...

唔洗諗,panasonic.個個都用佢,你用第二隻牌子,睇人地食譜要adjust好煩。

rasonic,,唔好,我朋友整左三次都唔成功,最後放棄做全手工麵包算

大宅

回覆:新手點選麵包機?

你有小朋友咁肯定係用麵包機啦,我之前都係用廚師機,但自從有麵包機之後反而整多左包,方便太多了,新手用Panasonic 實無後悔

大宅

hstlam 發表於 16-8-16 00:23
唔洗諗,panasonic.個個都用佢,你用第二隻牌子,睇人地食譜要adjust好煩。

rasonic,,唔好,我朋友整左三 ...

thank u! 我而家都決定買p牌了,不過唔知買港版定日版還是台版好,有人話港版d葉好易甩漆

大宅

ekgw 發表於 16-8-16 02:08
你有小朋友咁肯定係用麵包機啦,我之前都係用廚師機,但自從有麵包機之後反而整多左包,方便太多了,新手用 ...

thank u! 有小朋友真系樣樣都要快靚正先得

大宅

baby_alpaca 發表於 16-8-16 06:53
thank u! 我而家都決定買p牌了,不過唔知買港版定日版還是台版好,有人話港版d葉好易甩漆
...

我用港版,係有甩漆呀。原來台日版會好D?good to know!!!!

伯爵府

PandaVV 發表於 16-8-11 20:34

無論買哪款機 ...

請問邊度可以上整麵包堂?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

新手用麵包機好d,同埋十幾個功能最後只係用得幾個。
你住外國,仲要考慮保養問題,個人經驗。

大宅

hstlam 發表於 16-8-16 09:33
我用港版,係有甩漆呀。原來台日版會好D?good to know!!!!

我都系聽講喳,據說系日版質量好d無甘易甩漆,但唔知道系咪真,甘你有無去換過零件?好怕甩漆會有毒,到頭來慘過食外面買咯d

大宅

bosch 發表於 16-8-16 12:46
新手用麵包機好d,同埋十幾個功能最後只係用得幾個。
你住外國,仲要考慮保養問題,個人經驗。
...

多謝你意見,如果我買廚師機肯定系我當地買,因為有時過時過節打折好勁都可以考慮下,但肯定系幾年之後的事,因為我現在湊小朋友分身都唔掂。而家系糾結系麵包機唔知買咩版,外國的麵包機都唔多掂

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

baby_alpaca 發表於 16-8-16 13:12
多謝你意見,如果我買廚師機肯定系我當地買,因為有時過時過節打折好勁都可以考慮下,但肯定系幾年之後的 ...

外國都應該有p仔,功能未必夠港貨日貨咁多。如果冇p仔就冇辦法要買水貨。

我響外國買麵包機, 最初想買港版或外國版p 仔,最後都係買番kenwood,我用得著d 保養服務仲可以換新機,所以我覺得你預左一件電器用得上幾年的話, 保養同售後服務真係緊要。我部單反響香港買,去整要叫我老公渣幾個鐘車出去整, 反而麵包機有舖舖跟進,我免費寄番部機去舖頭,佢再send 部機去其他國家既原廠維修部度整。就係住外國又要凑仔,所以要多d 野考慮。

早排我都想換p 仔,但d 人都話p 仔個焗盤甩野,所以都係冇買佢了。有機會我都想買p 仔。

大宅

bosch 發表於 16-8-16 14:13

外國都應該有p仔,功能未必夠港貨日貨咁多。如果冇p仔就冇辦 ...

你講的售後服務都系一個考慮因素不過我呢度P仔得一個型號而且好舊,又無咩功能,我懷疑它不會做到港式麵包咯d口感,只會系鬼佬咯d又幹又硬好單調的口感。甘你個kenwood麵包機好用嗎?不過外國的售後服務系簡單完善好多。

瑪瑙宮

baby_alpaca 發表於 16-8-16 14:47
你講的售後服務都系一個考慮因素不過我呢度P仔得一個型號而且好舊,又無咩功能,我懷疑它不會做 ...
我未舞得店部kenwood. 用預拌粉, 整pizza 底同港式包都ok. 我整湯種包初初係軟, 第二日就一切就碎. 跟機用食譜都ok, 但唔夠軟.

有一個大問題係我買唔到高筋粉, 超巿同網店只賣中筋粉. 我好少去中國店買高筋粉. 其他麵粉唔係寫用英文名稱我唔得間慢慢去研究係乜東東. 有段時間整到好灰心, 出去買番麵包就算, 自家方飽整唔好, 我都怕個仔d 同學見到會笑個仔.

首頁

尾頁

跳至