跳至

首頁

尾頁

洋房

HELLO大家好
我本身係訂左今個月底會在新加坡結婚
但因為男家的家人突然話唔得
而家要改到10月

我想問
如果我8月中過去先
咁一個月後,
我係唔係要出境再入境?

如果我過馬來西亞玩兩日再返新加坡
可以嗎?

定係有冇其他方法唔使出境再入境?
會唔會去佢地immigration dept可以幫到我?

謝謝大家

大宅

回覆:can_ting827 的帖子

妳可以去申請extend visa,如唔係就出一出去馬來或印尼,記得最少要住上一晚,因有時候個電腦可能未update到前一兩日的record,妳在次入的話就會計妳上一次入境後剩下的日子,如超過左限期佢有權唔比妳入境

洋房

謝謝解答...
我諗我會試下申請short stay visit pass
而家仲要搵屋同埋工....
好似好多野都唔係自己可以控制到...

水晶宮

畀面勳章

切勿即日來回,可以申請Long term social visit pass, 講明你係黎結婚,拎足所有證明,叫你未婚夫準備好所有稅單和cPf,如果有物業,拎埋張契去,證明另一半足夠Support 你,你就越高機會拎到個pass,之後,申請 dependent pass,這個pass 可以工作,但要交人頭稅

男爵府

回覆 can_ting827 的帖子

歡迎你來新加坡呀!

如果你先生是公民,你最好先上網約申請 PR,等 PR 批期間就申請 Long term visit pass,因 PR 等批都要d時間,而 travel 一般只可留新30日。印像中個 Visit Pass (Long Term) 由申請到攞證都要兩個月。

如以 HKSAR Passport 入境,可留新30日,根據入境條例是必須返回原居地(即香港)再入境,不能以出入馬來西亞再計30日。這是親身經歷,我之前不清楚入境條款,第一次冇事,到第二次從馬來西亞返新加坡就被新加坡 ICA 職員帶上樓上 office,老公不可以跟埋來,好彩位 officer 接受我既解釋,放我入境,係佢同我講我呢個情況可在 ICA 網申請 extend visa。
世俗艱難,相互體諒就好

男爵府

amk650191 發表於 16-8-25 17:24
回覆 can_ting827 的帖子

歡迎你來新加坡呀!
如果我冇記錯 Visit Pass (long term) 就係樓上講既 dependent pass.
世俗艱難,相互體諒就好

首頁

尾頁

跳至