自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

AndrewMami 發表於 16-8-3 11:43
自從爸爸走了, 個天好似塌了下來, 每行一步都感到無力, 去辦証件, 籌備後事, 雖然老公一路陪住我, 但每一步 ...

加油,呢段日子我七年前都經歷過,我媽媽因為太掛住我爸爸,得了情緒病所以日漸消瘦,身體一日一日咁差,最近又經常跌親,進出醫院次數多到數唔到,所以自從我爸走了後呢七年我都未放鬆過,比以前辛苦十倍計,所以有時自己一個人在公園喊完先返屋企,總之要撐住,大家ㄧ齊加油!

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

take care, 爸爸會在天上守護你地 , 加油

水晶宮

回覆樓主:

add oil保重

侯爵府

加油

子爵府

自從爸爸走了, 個天好似塌了下來, 每行一步都感到無力, 去辦証件, 籌備後事, 雖然老公一路陪住我, 但每一步 ...

相信你爸爸最想你自己好好保重及照顧好媽媽

子爵府

回覆樓主:

Take Care!!!!

大宅

回覆樓主:

樓主儘量放鬆的....最緊要做既野係對爸爸好就得啦....閒言閒語我地都唔可以理得咁多...加油...撐你

大宅

節哀順變

大宅

回覆:爸爸已走一個星期了 ...

樓主,請節衰,你仲有媽媽同屋企人要照顧,要振作

男爵府

畀面勳章

回覆:爸爸已走一個星期了 ...

take care

大宅

給力,佢一直係你身邊無走過

大宅

樓主,節哀順變,十年前我爸爸都走了,我果時面對多事的人,只會佢地“有心“,咩都唔想多講,攪爸爸身後事件,個個人都有主見,煩到不得了,事情很亂,當時我都一肚火,但我只是出錢出力,見到啲人得個講字,最後我咩都跟晒,但我無出過聲,無埋怨過,因為這已是我為爸爸能做的最後了,而我媽媽亦亂晒,連佢自己講過咩佢自己都唔知,但一路扮定,好彩當時我找到一位懂心理的朋友傾,佢令我明白我媽媽失去老伴的心情,亦明白到要面對習慣了的改變,徬徨,所以之後幾年我都好忍讓我媽媽.體諒她..
十年了,我還是很傷心,好掛住爸爸....

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

保重!
身同感受
真的要珍惜身邊人!
其他無謂人,無謂事唔好理!

子爵府

BK Milk勳章

明天的風景永遠是最美麗的,你要知道 上天給你這個考驗 是知道你會比任何人都做得好這件事,爸爸在上天都會感到恩惠, 捱過後就是另一片天空

大宅

加油呀
媽媽需要你振作!

大宅

瞓得好勳章

撐住呀樓主~

唔好太在意d 3姑6婆講d乜~

最緊知道爸爸最想你點 eg :take care your mother

(emoji)(emoji)(emoji)

子爵府

噚晚, 又打俾媽媽.. 都OK 無乜野... 正常 ...
繼續做要做的, 我叫咗佢, 如果有其他人說話, 就話我個囡已經搞掂喇, 無問題 .... 唔駛件事再兜兜轉轉...

不過 ... 又另一個問題嘅開始 ...

不嬲兩老都好錫我兩個小朋友 ... 始終得兩個孫仔... 佢哋又尚算乖巧 ..
但兩個小朋友喺屋企梗有爭野用, 玩呀咁 ... 哥哥好獨立, 鍾意自己一個人, 妹妹就鍾意人陪, 有人同佢玩 .. 結果兩個就成日就話你唔陪我, 我唔想玩咁 ..
事緣噚日兩個小朋友又係咁爭電腦, 爭到喊, 咁工人姐姐就兩個都唔俾玩住, stop 佢哋 .. 哥哥就狂喊打俾婆婆, 就話姐姐唔俾佢玩, 無哂前因後果, 咁工人梗係中哂鎗啦 .. 跟住婆婆叫姐姐聽電話, 想問咩事.. 但姐姐係講英文嘅, 加上妹妹又唔想有人篤佢, 就同婆婆講姐姐話唔聽... 結果, 姐姐又中多次鎗 ...

到夜晚同婆婆講電話嗰陣, 婆婆話唔鍾意個工人, 我唔可以話工人係最好, 但問心, 喺呢段咁艱難嘅時間, 係姐姐自己搞掂怇哋, 屋企無咩, 佢就帶住兩個出去買返嚟, 就算無放低錢, 佢都肯攞住錢出嚟 ... 小朋友鍾意食咩就煮俾佢哋食.. 起碼我同老公返到屋企都有餐飯食... 唔駛增加我哋負擔, 我係有眼見嘅 .. 小朋友每晚都同工人玩得開心, 如果工人真係蝦佢哋, 又點會咁呢....
而且我哋已經問哂佢兩個, 兩個都講返件事出嚟, 所以我更加肯定

我明白媽媽喺呢段時間係好唔開心, 但都要問清楚小朋友發生咩事, 而唔可以單憑一面就信..... 唔可以將自己唔開心, 就發洩喺其他人道...

我未完一個煩惱, 依家又另一個.... 真係好煩.... 又唔可以唔解決 ....

水晶宮

回覆 AndrewMami 的帖子

你講得啱,至少有姐姐同你睇二個細路和煮三餐俾你囝囝囡囡食,煩少好多。明白三姑六婆一言-語增添不少煩惱,有乜事只要同媽媽相量,叫媽媽同親友講自己現時心好亂,-切交由個女和女婿搞就得。吾好滙報太多,事情過去就吾駛再理親友了。如果媽媽情緒未能平伏,可帶媽媽去睇公立醫院情緒科醫生,有藥食和輔導,至少情緒可安定D和瞓得好D。祝福你們!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至