自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

仔都9歲了, 有左應該點? 之前一直好期待, 而家又有D擔心, 求分享

男爵府

我朋友大女10歲,最近生多個b仔,家姐好乖經常幫手照顧bb隔得耐先生都唔錯嫁,起碼大果個獨立到,又可以幫下手

侯爵府

呢幾日都好多憂慮, 又擔心BB, 始終高齡了, 又唸有一個都開始唔洗理了, 而家又重頭黎過, 自己捱唔捱到呢? 2個會唔會有代溝呢!

大宅

個人經驗, 我哥哥大我9年
冇錯, 我細果陣係會多個人照顧我..
因為大得多, 都可以幫到媽咪手..
不過可能大得太多, 所以同哥哥唔FRIEND的
(唔知關唔關事啦) 個人覺得點都有小小代溝
佢中學我仲係細..大家玩野始終又唔同..

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:請問你們有沒有兩個小朋友相差年歲成10年?

我大女14歲,細女5 歳,兩姊妹相差9年零3個月

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

大宅

我兩個仔相差12年。
有細的時候開始好開心,但當個細開始大,需要同佢玩,我就覺得好攰,始終自己年紀不輕,冇咁好精力。
至於兩兄弟感情暫時OK,個大既都錫個細。

伯爵府

回覆 Minatabo03 的帖子

有乜擔心? 我大仔, 細女都係相差9年, 亞哥不知幾鍚個妹, 又會幫手揍亞妹,
咁當然依家亞仔大咗 (中學), 就緊係少咗同個妹玩啦.
但係, 兩個依然關係好好呀! 所以不用擔心啊! 開心地迎接第二個孩子的來臨啦!

珍珠宮

回覆樓主:

大嗰個好幫得手,同埋會成熟啲,比起之前易湊好多唔駛太擔心

公爵府

引用:個人經驗,+我哥哥大我9年冇錯,+我細果陣係

原帖由 koeyyy 於 16-08-04 發表
個人經驗, 我哥哥大我9年
冇錯, 我細果陣係會多個人照顧我..
因為大得多, 都可以幫到媽咪手..
Same here,細個時啲亞哥唔肯同我玩架,不過都好錫我,仲帶埋我去威
大個先玩得埋,新年打下牌幾開心

伯爵府

妳呢D 憂慮, 當初我都同樣有擔心過, 但係, 一切咪又係咁樣過咗.
依家細果個都讀小學喇, 時間過得好快架. 最初真係會累些. 但係. 唔同階段又有唔同階段的開心.

ENJOY 啦.

wcpcelia    發表於 16-8-4 15:26
EllenHui    發表於 16-8-4 12:38

子爵府

2018復活節勳章

我同我妹差9年,佢細個我當佢囡咁湊㗎,而家大個左仲好friend有計傾

greenpea    發表於 16-8-7 12:33

侯爵府

意外就冇得講啦,
但如果計劃既就一定唔會再差10年.太多了.

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Minatabo03 發表於 16-8-4 11:16
仔都9歲了, 有左應該點? 之前一直好期待, 而家又有D擔心, 求分享

我同我細老, 我大女同細女, 都係相差9年,
我大女教細女好多野, 好照顧同錫佢, 而家細路讀書課外活動都好忙, 唔好expect大既可以幫忙到幾多,
我自己同細老細個時都算玩得埋, 但自己出黎做野, 佢仲讀緊中學果段時期開始就溝通少好多, 始終有代溝, 但而家年紀大左, 相對代溝冇咁大。

珍珠宮

Minatabo03 發表於 16-8-4 11:16

我仔同女差8歲9個月

侯爵府

小艾美 發表於 16-8-4 12:39
意外就冇得講啦,
但如果計劃既就一定唔會再差10年.太多了.
不是意外, 係仔4歲到已經想追, 追了4年多, 無就無(我有肌瘤), 點知又突然有

男爵府

2018復活節勳章

我堂妹同堂細佬差12年

開頭家姐都照顧細佬

但2年後 家姐反叛期

佢亞媽又只係顧晒個仔..... (老來得子)

家姐覺得無人理...果時真係有試過逃學

又試過偷屋企錢

後來佢同亞媽既關係愈來愈差

依家大左出黎做野即刻搬走左

其實個問題好明顯係家長到

男爵府

好媽媽勳章

無問題, 我大仔 同 細女 都相差9年, 知會多個妹妹哥哥好開心,

侯爵府

呢幾日都係咁喊, 唔要又唔捨得, 要有好似自己未唸通

男爵府

Minatabo03 發表於 16-8-4 13:59
呢幾日都係咁喊, 唔要又唔捨得, 要有好似自己未唸通

既然都期待已久,何不開心迎接?怕玩唔埋?獨生子女咪仲悶?

珍珠宮

引用:我朋友大女10歲,最近生多個b仔,家姐好乖

原帖由 runningma 於 16-08-04 發表
我朋友大女10歲,最近生多個b仔,家姐好乖經常幫手照顧bb隔得耐先生都唔錯嫁,起碼大果個獨立到,又 ...

首頁

尾頁

跳至