自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我禮拜六去左睇佢喇!
一坐低把脈及看舌, 個醫師講哂我既問題出來, 但佢講既野又同我一直睇中醫師既診斷的又唔同,但其實佢講完我都唔明白, 同埋佢講得太快, 我記都記唔切, 最後佢開左張藥單比我, 但我見裡面有成29種藥,

我諗呢個醫師會唔會係大包圍??? 但我見到另外有個病人既藥單, 都係有咁多種藥的, 我對上之前嗰位病人仲要係好遠由內地過來, 聽說係醫CANCER之類既病, 佢執左30劑藥回去

我尋晚服了一劑藥後, 半夜肚痛醒, 肚瀉, 屙爛同水狀既大便, 去了三轉, 今日下午再飲再肚瀉, 無哂胃口食野, 我想問您地一開始睇佢時食D藥係咪咁既反應架? 佢仲叫我食呢一劑藥食一個月, 食完再執藥, 食30日, 之後唔駛食咁密, 但同一劑藥可以食成個月既咩? 我現在唔知點算, 仲有成五日藥喺雪櫃, 唔知仲飲唔飲好, 飲左又會肚屙, 現在個肚同腸都唔係好舒服呀, 又無胃口食野, 點解我會咁架?

有無JM睇過佢呀? 我見佢雖然係遠, 同埋只係睇上午個幾鐘, 但都好多人去搵佢睇喎! 但點解我會食左D藥之後咁既???

琥珀宮

回覆樓主:

係咪將你宿便清哂?排毒?

公爵府

tansyneko 發表於 16-8-7 19:34
係咪將你宿便清哂?排毒?

我都唔知呀! 您有無睇過呢位醫師呀?
我就係上網睇到呢個醫師好多好評, 所以先咁遠又咁早入去西貢睇佢咋!

大宅

zoie_w 發表於 16-8-7 19:25
我禮拜六去左睇佢喇!
一坐低把脈及看舌, 個醫師講哂我既問題出來, 但佢講既野又同我一直睇中醫師既診斷的又 ...

唔好意思想問下jm你有重病?所以要食成個月藥?

我自己都有keep住睇中醫調理,正常2-3日藥去比佢睇睇進度,另外建議食療 ,好少第一次睇就開咁耐藥,因為要夾下食左d藥既反應,如果住得遠試過開4-5日先返去覆診,所以好奇點解初症就30日藥

公爵府

jess1017 發表於 16-8-7 19:53
唔好意思想問下jm你有重病?所以要食成個月藥?

我自己都有keep住睇中醫調理,正常2-3日藥去比佢睇睇進度 ...
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18282347&pid=275868468&page=2&extra=#pid275868468

個醫師係咁講, 我都唔明白, 我唔係重病, 但我見到有人係有CANCER就真係執左30劑藥番去 (嗰個人住內地, 好遠落來睇佢)

大宅

zoie_w 發表於 16-8-7 19:59
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18282347&pid=275868468&page=2&extra=#pid275 ...

睇中醫自己覺得係人夾人再夾藥,要自己睇下食左2一3日d反應正唔正常,我自己就好怕非重症但用重藥

侯爵府

會不會係你要調理腸胃,所以要先排清晒D毒素呀?
不如打電話比醫師講下你個情況,睇下咁樣係咪正常。

公爵府

vlnz 發表於 16-8-7 22:18
會不會係你要調理腸胃,所以要先排清晒D毒素呀?
不如打電話比醫師講下你個情況,睇下咁樣係咪正常。 ...

我係要調理腸胃呀, 個醫師都知道我係消化唔好, 但我就唔明點解佢會開D會瀉既藥我食, 我一飲完藥就會肚瀉, 頭先見肚餓食左D餃子, 跟住又瀉過

我係唔可以直接搵到個醫師架, 我去見醫師都要靠佢司機車我地上去個醫師屋企度睇症, 個電話係執藥嗰間鋪的

手軟腳軟, 暈就無, 只係個肚係咁攪下攪下, 仲話要我食30日藥, 現在仲有五日我都唔知仲食唔食好呀

我係睇左呢個POST, 個個都話個醫師掂, 我先山長水遠去睇佢咋, 仲要唔平架

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18282347&page=2#pid275692109

曾經都有位JM話佢新症都一開開十日藥, 我見佢地個個都話好, 我先有信心試, 但唔明點解D藥會有瀉既中藥, 咁我咪瀉足7日?

侯爵府

我知道有D調理係要先迫晒D唔好既野出嚟先再調理,同一劑藥,開頭食係會瀉,但再食就係調理。
你不如CALL藥材舖講講你情況,
叫佢地問醫師。
如果你真係冇信心,就轉醫師啦。

公爵府

vlnz 發表於 16-8-7 23:52
我知道有D調理係要先迫晒D唔好既野出嚟先再調理,
不過如果唔係有跟進,一次過食30剤又好似奇怪一D。
...
明天會打去藥材店問下, 仲好唔好繼續飲
係呀, 個醫師個女助手係咁講架, 仲話張藥方可以跟我兩年, 叫我連飲30日, 之後可以隔住飲

新症都要一開就開足7劑

侯爵府

zoie_w 發表於 16-8-7 23:56
明天會打去藥材店問下, 仲好唔好繼續飲
係呀, 個醫師個女助手係咁講架, 仲話張藥方可以跟我兩年, 叫我連飲3 ...
八卦一問,一劑藥大約要几錢?診金多少?

公爵府

vlnz 發表於 16-8-8 00:03
八卦一問,一劑藥大約要几錢?診金多少?

我今日一早就打去問, 個電話係唔會直接問到中醫師的, 因醫師唔會喺間診所度, 我去睇症時, 係要由個司機車我上個醫師屋企先見到醫師睇症的, 我只係可以問到職員, 我問職員我服藥後咁既情況, 職員好似已經知道我想講咩咁, 話係正常的, 因為裡面有瀉既中藥成份喺裡面, 唔駛擔心, 通常瀉四五日之後就會回覆正常, D大便都會回覆番正常, 呢個現象係正常的, 頭幾日係去左D身體裡面唔好既野出來, 如果真係太辛苦既, 可以一劑藥分兩次食, 同埋飯後一個半小時先飲藥, 咁我就問佢, 同一張藥方可以配30日嗎? 職員答話如果食左D藥之後, 無咩不良反應, 反而精神好左, 整體好左, 就可以繼續配來食, 唔駛修改藥方, 但如果食左之後感覺唔好, 就要再見醫師診症再睇下駛唔駛修正藥方

的確同一向睇開既中醫師好唔同, 因通常新症第一次去都會先開兩三劑番去試下先, 之後KEEP住再覆診...調理, 每次D藥都會刪刪減減加加咁架嘛, 但佢真係開一張藥方, 裡面有成29種中藥, 同一張藥方連服30天?

一劑藥要$150, 唔駛診金, 但由八月一日開始, 已經規定左一次要配七劑藥, 為之一個療程, 新症都係要咁樣, 我都係新症, 如果之後唔駛見醫師, 直接去佢藥材鋪配藥就$120一劑, 有得幫您煲埋藥, 加$10/劑, 另外喺佢度買多兩個大膠樽裝住D中藥, 因為有成七日咁多, 或者您可以帶定個樽比佢入都得, 我第一次去唔知道, 但見佢成29, 30種藥咁多, 我都費事自己煲啦!

侯爵府

zoie_w 發表於 16-8-8 10:22
我今日一早就打去問, 個電話係唔會直接問到中醫師的, 因醫師唔會喺間診所度, 我去睇症時, 係要由個司機車 ...
咁你試下跟佢個方法食埋手上個几劑先,睇下係咪情況會好轉。

男爵府

佢話你係咩事?你有藥單可以睇下嗎?
無可能同一藥方食咁耐,都要食完再把脈睇下有咩改變,再調整藥方,我睇過唔少中醫既書,就算係名醫都唔會咁樣開藥

公爵府

yanyanmm 發表於 16-8-8 18:45
無可能同一藥方食咁耐,都要食完再把脈睇下有咩改變,再調整藥方,我 ...

一坐低把脤及舌診,跟著個醫師講哂我既問題出來, 但佢講既野又同我們之前一直所推測的唔同, 佢無話我上熱下寒, 無話我陰虛, 佢淨係話我肝膽有D咩問題, 腸胃又有咩問題, 佢話我消化唔好, 同埋來經前又作感冒, 來經後真係感冒, 但呢D都係假的, 仲有講到我睡眠既問題, 都中的, 因為我有早醒既現象..... 但其實佢講完我都唔明白, 同埋佢講得太快, 我記都記唔切, 最後佢開左張藥單比我, 但我見裡面有成29,30種藥, 如下:

1)蒼朮 4錢
2)柴胡 1.5錢
3)桂支 2分
4)五味子 1.5錢
5)白芷 1.5錢
6)川芎 1.5錢
7)玄胡 1錢
8)炙子宛 4錢
9)黨參 5錢
10)草菓 1.5錢
11)藿香 5錢
12)雞內金 4錢
13)牛七 5錢
14)積売 4錢
15)歸身片 3錢
16)黑棗 1両
17)生薑 3片
18)王栢 1錢
19)知母 1錢
20)赤芍 1.5錢
21)豬苓 1.5錢
22)番瀉葉 1.5錢
23)川朴星 1錢
24)王岑 1錢
25)李仁 1錢
26)羊草結 1.5錢
27)大服皮 1.5錢
28)川金 1.5錢
29)阿膠 1.5錢
30)瓜樓皮 1.5錢

公爵府

yanyanmm 發表於 16-8-8 18:45
無可能同一藥方食咁耐,都要食完再把脈睇下有咩改變,再調整藥方,我 ...

其實我都唔明白!所以我想請有睇開朱醫師既jm係咪咁

公爵府

vlnz 發表於 16-8-8 18:36
咁你試下跟佢個方法食埋手上個几劑先,睇下係咪情況會好轉。

係呀!啲藥會繼續食呀!

男爵府

劑藥真係有些大包圍既感覺,有健脾助消化,補氣補血,又有些清熱去濕,其中番瀉葉就係令人肚瀉既,如果你係虛既就唔應該再要你疴啦!落補藥又要你疴咁咪即係無補到,如果想你清腸胃既,又唔需要落補藥喔!

如果你疴完有好暢快既感覺,無任何不適還可,但如覺得唔舒服,咁就唔係咁好

公爵府

yanyanmm 發表於 16-8-8 22:15
劑藥真係有些大包圍既感覺,有健脾助消化,補氣補血,又有些清熱去濕,其中番瀉葉就係令人肚瀉既,如果你係 ...

唉, 我都真係唔知道呀! 我真係睇到呢度個個JM都話佢幾好, 咁有口啤我先去試下, 反正我都已經試過咁多位醫師啦! 都唔爭在啦!

我都覺得佢唔同出面D中醫師, 就算係新症都係或一一個療程規定七劑藥, 問了網友, 佢第一次去睇時要十劑藥, 係今個月開始改了七劑, 我見嗰位網友都係咁, 又橫掂都試過咁多位醫師, 不如都試試啦!

現在我服藥後, 都有肚瀉既現象, 今日開始我就試試分兩次飲用, 仲有幾日藥, 不想浪費, 只係怕咁樣我的脾胃會更加虛, 但無辦法, 醫師唔會喺藥材鋪裡頭的, 我只能問職員, 呢位醫師好架勢, 請埋司機專車D病人上佢屋企睇症, 佢屋企都好大好靚, 係別墅, 又只係睇上午個零鐘頭, 每天只接受15個症, 感覺佢唔係商業, 似係根本唔憂做

但不過呢劑藥係咪真係可以飲足30天, 我都仲係好懷疑, 難道佢當我係重症病人咁落藥嗎? 因為我前面嗰位先生真係有重症(CANCER), 仲好遠要由內地過來搵佢睇, 真係見到佢要執30包藥回家

我會過多兩天之後, 我仍然係咁瀉的話, 大便仍然係無改善, 我會休息一下, 待經期過後, 再覓名醫吧!

男爵府

但佢既結論係咩?總有一個主要既病因,有聽過佢講你肝鬱嗎?無論點,你食完藥身體總會出現些變化架喔,應該係需要調整藥方,個醫師可能真係唔憂做,但覺得唔係一個有責任既醫師

我睇過d醫書講國內名醫睇症,都已經係好出名,但每日都會睇好多病人,亦好多係慕名而來,而佢地都好認真咁睇,唔會話一開就開咁多劑,就算係遠道而來既,都係要食三劑睇情況,睇是否需要調整,就算執藥返去,都可打電話講述返病情,醫師再睇下是否可係當地再執藥,或會有些加減

首頁

尾頁

跳至