自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

爸爸七十歲剛生蛇,又睇左醫生食緊藥,出左兩日去睇,食左兩日藥,但見啲紅疹愈來愈多,怕食完都唔好。
有無人有好醫生介紹呢?我擔心佢生到上面,同埋可以睇中醫同時睇西醫嗎?

定一定要睇西醫好反哂先中醫調理?
十分感謝!

伯爵府

回覆 virginbaby 的帖子

我家姐係上個月生蛇, 由頸生到上面, 面真係好粒, 佢都話越生越多架. 佢一方面睇中醫, 一方面都有睇西醫, 之後, 個多星期好返喇,

大宅

第二任媽媽 發表於 16-8-12 16:56

我家姐係上個月生蛇, 由頸生到上面, 面真係好粒, 佢都話越生越多架. 佢一方面睇 ...

即係腰時食中同食西都得?請問係邊區既中西醫呢?
請問你家姐平時要戒食乜呢?除左牛,海鮮,辣野外。。。
老人家怕要耐啲先好,見到佢都慘,又幫唔到

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:急!老人家生蛇,有無好醫生介紹?

生蛇有特效藥食, 屬於輕可野,一般家庭醫生處方己醫到,應該不需要看什麼專科醫生~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

我家姐最先係睇中醫先嘅, 但係之後佢越發越勁, 又話痛到瞓唔到覺, 咁我地咪叫佢不如去睇下西醫啦, 西醫快D 見效D, (雖然我都BUY 中醫). 咁佢睇完西醫之後, 就話西藥同中藥可以一齊食, 因為佢唔係兩種藥同一時間食, 而係例如食完西藥再隔幾個鐘OR 再耐D 才食中藥.

我家姐佢係西貢睇中西醫架! 你如果啱, 我可以問佢取地址,

相信西醫個個都差不多, 中醫就唔知喇.

珍珠宮

virginbaby 發表於 16-8-12 16:54
爸爸七十歲剛生蛇,又睇左醫生食緊藥,出左兩日去睇,食左兩日藥,但見啲紅疹愈來愈多,怕食完都唔好。
有 ...
其實生蛇可能係抵抗力差, 我媽都試過, 一般醫生都可以睇好. 但老人家抵抗力差, 可能慢d好, 但因為佢有機會影响到某D神經線, 所以會幾痛. 因為我媽媽都試過, 好返食返D SUPPLEMENT.
我媽生過兩次, 第二次生完蛇我俾D SUPPLEMENT俾佢, 無再生喇, 第一次我都無理既, 但生第二次朋友介紹我地食, 試左又OK

大宅

第二任媽媽 發表於 16-8-12 17:10

我家姐最先係睇中醫先嘅, 但係之後佢越發越勁, 又話痛到瞓唔到覺, 咁我地咪叫佢不 ...

謝謝你,西貢有啲遠。
咁知唔知蛋係咪都要戒呢?

我爸唔係好肯戒清

大宅

紫翹 發表於 16-8-12 17:12
其實生蛇可能係抵抗力差, 我媽都試過, 一般醫生都可以睇好. 但老人家抵抗力差, 可能慢d好, 但因為佢有機會 ...

謝謝你,係邊類supplement?食緊藥都食得?

大宅

大力大力 發表於 16-8-12 17:06
生蛇有特效藥食, 屬於輕可野,一般家庭醫生處方己醫到,應該不需要看什麼專科醫生~

...

希望係啦,見到好可憐

珍珠宮

virginbaby 發表於 16-8-12 17:14
謝謝你,係邊類supplement?食緊藥都食得?
宜家係睇好先, 唔係食SUPPLEMENT先, 你次序搞錯左, 去附近醫生睇左先啦!!

大宅

紫翹 發表於 16-8-12 17:16
宜家係睇好先, 唔係食SUPPLEMENT先, 你次序搞錯左, 去附近醫生睇左先啦!!

睇左喇

伯爵府

唔駛客氣, 我家姐叫做後生生蛇, 佢都話辛苦啦, 更何況老人家呢喃

一定要忍口呀, 熱毒野一定要介, 牛, 蛋, 海鮮, 一定唔好食住呀, 等到好番先啦.

祝你爸爸早日痊癒!

大宅

virginbaby 發表於 16-8-12 17:25
睇左喇

唔知易唔易傳染呢,屋企又有小朋友

大宅

第二任媽媽 發表於 16-8-12 17:28

唔駛客氣, 我家姐叫做後生生蛇, 佢都話辛苦啦, 更何況老人家呢喃

好,原來蛋都要戒,謝謝你。
知唔知易唔易傳染呢,因為家有小朋友

珍珠宮

virginbaby 發表於 16-8-12 17:29
好,原來蛋都要戒,謝謝你。
知唔知易唔易傳染呢,因為家有小朋友
有機會傳染, 尤其係體質較差, 身體較弱既人, 因為係病毒黎

珍珠宮

virginbaby 發表於 16-8-12 17:25
睇左喇
SORRY, SORRY, 不好在這裏賣廣告, 因為老人家所以我買可以用水開的保健產品俾佢增強扺抗力, 我PM你

大宅

紫翹 發表於 16-8-12 18:16
有機會傳染, 尤其係體質較差, 身體較弱既人, 因為係病毒黎

咁有乜好方法預防呢?(emoji)

珍珠宮

virginbaby 發表於 16-8-12 18:18
生蛇好似有針可以預防, 同時加強扺抗力囉. 因為病毒感染係針對體質差既人, 所以老人比較易有呢個病, 上次醫生係咁講. 我奶奶都試過兩次.

子爵府

virginbaby 發表於 16-8-12 17:28
唔知易唔易傳染呢,屋企又有小朋友

唔會傳染架

琥珀宮

引用:Quote:紫翹+發表於+16-8-12+18:16+有機會傳

原帖由 virginbaby 於 16-08-12 發表
生蛇果d係水痘病毒,避免同病者接觸就可以了,尤其係大肚婆,要好小心不要被傳染到,病者為人為己盡量也不要外出!

首頁

尾頁

跳至