親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛去完石垣島五日四夜二大二小(5歲和3歲)

Day 1 - 取車、行街(公設市場/商店街)、炭火燒肉大
Day 2 - 環島遊 (川平灣->玉取崎展望台->Mirumiru本舖雪糕->vanilla deli 食石垣牛漢堡 - >行街(Max valu -藥局-西松屋)晚餐:海人居酒屋
Day 3 - Fusaki 沙灘+水上活動-->max valu買生果魚生> 石垣牛排
Day 4 - 竹富島(坐牛車)-> 午餐:島上餐廳-->酒店泳池 晚餐:畑人燒肉(日航酒店內)
Day 5 - 八重山鐘乳洞動物園->午餐:一休山羊肉 ->公設市場買手信->還車

行:
今年3月知道HK Express六月開新航缐直飛石垣,8月票價是$5204 連稅 (一家四口),暑假來說是很平。另加$450行李(去20kg, 回40kg)

石垣島最好自駕遊,一般限速50/km. 小朋友同行揸車最方便。

住:
八重山日航酒店 Hotel Nikko Yaeyama
酒店房夠大,設施齊備,泳池有滑水梯,有室內大浴場,4間餐廳,洗衣房,價格雖然貴,但物有所值。

食:
最多炭火燒肉餐廳,石垣牛好好味。也有很多居酒屋。

行:
今次只去過一個沙灘Fusaki, 位於酒店內的公衆泳灘,免費入場。八重山日航酒店住客可以優惠價租借太陽傘、兒童泳池和毛巾。沖洗及更衣設施齊全,有救生員和各種水上活動,一歲小朋友都可以同大人一齊玩香蕉船。

Fusaki 海灘
myimage.jpg 川平灣
食雪糕
川平灣
即叫即製石垣牛漢堡
玉取崎展望台
海人居酒屋
Steak Restaurant Papoiya

wcpcelia    發表於 16-8-16 14:45

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

韓國??
放下自在

別墅

回覆樓主:

我下個月去~機票買左$321
你地食果間石垣牛幾錢?? 我老公想食但未搵倒去邊間~

大宅

回覆 nanachoy 的帖子

第一晚去左呢間, 好味! 一定要叫石頭窩飯, 誠意推介!

店名: 炭火焼肉大(だい)

地址: 沖縄県石垣市真栄里307-6

電話:0980‐83‐8989

http://www.yakiniku-dai.com/

大宅

yamagata 發表於 16-8-12 23:13

我下星期去,好期待!
海人同一休食物如何?

大宅

四隻貓 發表於 16-8-13 12:28
我下星期去,好期待!
海人同一休食物如何?

海人一般居酒屋質素,不過夠平,好抵食。

一休要視乎是否喜歡吃羊肉。山羊肉拉麵的湯比較有羊羶味。羊肉湯跟飯定食有香葉伴湯,少羶味。

大宅

樓主 請問HKE 第一日落機有無delay ?
拎埋車幾點先返到酒店?我諗緊第一日返到酒店再出去公設市場會唔會好晏,鋪頭都閂門呢?

大宅

HKE 第一日遲左25分鐘起飛,不過準時到達。

機場取車後只需30分鐘便到酒店,即到公設市場都夠時間,因為個市場其實好細。

另外,有兩間Max Valu ,大果間24小時營業,細果間收淩晨1點。食完晚餐可慢慢行。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

自駕外,再租埋機車,玩浮潛

wcpcelia    發表於 16-8-16 14:45

別墅

食得好勳章

我都會住日航呀!想問佢間燒肉抵食嗎?或者應該問值嗎?
另外動物園值得去嗎?

大宅

ArPang 發表於 16-8-18 01:51
另外動物園值得去嗎?
...

石垣好似無動物園呀!你是否指沖繩那個動物園?

別墅

食得好勳章

四隻貓 發表於 16-8-18 06:57
石垣好似無動物園呀!你是否指沖繩那個動物園?

我見樓主寫到鍾乳洞動物園啊

大宅

ArPang 發表於 16-8-18 01:51
另外動物園值得去嗎?
...

畑人燒肉唔算貴呀,約一萬五千Yen. 不過是美崎牛,不是石垣牛。此餐廳特色是有新鮮蔬菜任攞,包住烤肉食。
另外餐廳內油煙好勁,全身都吸哂d燒烤味

大宅

鐘乳洞動物園內真係唔算動物園,園內只有孔雀、鵝、鴨、龜和白兔仔小動物,有自動販賣機賣飼料,200yen一包,可走入籠內餵飼。小朋友會覺得好玩。
另外主要係睇鐘乳洞,不過冇乜好睇,只係在洞口望下就算。

別墅

食得好勳章

回覆 yamagata 的帖子

Thanks!!

大宅

回覆:石垣島五日四夜親子之旅

大宅

回覆樓主:

去石垣可以去埋附近竹富島,可以坐牛車,竹富仲靚過石垣

子爵府

(emoji)

大宅

如果吾坐hk express仲有咩簡

子爵府

babybabypooh 發表於 16-9-2 18:05
如果吾坐hk express仲有咩簡

可以先到沖繩那霸再轉機。

首頁

尾頁

跳至