烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好不好用呢?

子爵府

有無用家分享?我見個煲是不銹鋼的,可以篜飯,好似幾好咁。

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

yucl_hk 發表於 16-8-17 19:43
水飯分離煮法, 好健康
請問好用嗎?煮三個人份量要煮幾耐呢?

珍珠宮

大廚勳章

我剛剛重溫 roadshow 條示範短片 , 基本上 ... 只係純粹 100℃ 蒸嘢 .... 同我屋企個電飯煲嘅蒸煮功能差不多(不設溫度調校) , 我相信我個飯煲嘅 steam mode 已經可以做到佢個示範 .

另外 , 其實 蒸煮式 嘅電飯煲 , 幾十年前 已經有啦 , 咪就係台灣嘅 "大同電鍋" 囉 , 好多人都鍾意㗎 , 口碑一流㖭 !
跟 "大同電鍋" 相比 , 我諗呢款伊瑪就勝在有個保溫外殼 , 唔會咁易燙傷 同埋 會慳電 d 囉 ~

dleelm    發表於 16-8-18 14:15
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

子爵府

終於買了,中間果層用來蒸飯,下面果層會有些米水剩,大約1杯,其實米水有咩用途呢?我知米水可沖奶比BB,不過我屋企無小BB,都唔知可以點用呢?

大宅

dleelm 發表於 16-8-29 15:32
終於買了,中間果層用來蒸飯,下面果層會有些米水剩,大約1杯,其實米水有咩用途呢?我知米水可沖奶比BB, ...
我都想買呀?請問煮飯係咪好食d呀?

子爵府

回覆 yee337 的帖子

飯味又好似差不多,但蒸飯就無痴底的情況,又唔怕整花個煲底。

yee337    發表於 16-8-30 14:40

男爵府

dleelm 發表於 16-8-30 11:22
回覆 yee337 的帖子

飯味又好似差不多,但蒸飯就無痴底的情況,又唔怕整花個煲底。 ...

你好,我都想買呢個電飯煲,請問煮飯痴底嗎?落水份量同平時果d電飯煲係咪一樣呢?thx

子爵府

KING1KING 發表於 16-9-30 12:11
你好,我都想買呢個電飯煲,請問煮飯痴底嗎?落水份量同平時果d電飯煲係咪一樣呢?thx
...
無痴底,因為米放在第二層,水同米平面就得,我選12分鐘的模式,咁就半小時煮好,煮完下層剩下D米水,我有時放埋落D湯度,有時留下來夫面,等緊有無美白效果。

男爵府

dleelm 發表於 16-9-30 14:25
無痴底,因為米放在第二層,水同米平面就得,我選12分鐘的模式,咁就半小時煮好,煮完下層剩下D米水,我有 ...

唔該晒

象牙宮

dleelm 發表於 16-8-15 12:27
好不好用呢?
蒸飯
蒸餸
煮湯?
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

333s 發表於 16-10-1 18:51
蒸飯
蒸餸
煮湯?
我只用來煮飯,其實不可同一時間做晒三樣。可以煮湯,用最上果個蒸餸。

象牙宮

dleelm 發表於 16-10-2 08:36
我只用來煮飯,其實不可同一時間做晒三樣。可以煮湯,用最上果個蒸餸。

煮飯多少分鈡。

省時, 省力, 省氣 1 take 過....
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

333s 發表於 16-10-2 13:49
煮飯多少分鈡。

省時, 省力, 省氣 1 take 過....
佢運作是水滾後計分鐘,我調教最快的12分鐘,即是由開始到水滾約十幾分鐘,再加我set12分鐘,全程要半個鐘才煮好,這是快的模式,亦可調其他,因應飯的軟硬。但我只煮飯,煲湯就不用佢了。

象牙宮

dleelm 發表於 16-10-2 20:59
佢運作是水滾後計分鐘,我調教最快的12分鐘,即是由開始到水滾約十幾分鐘,再加我set12分鐘,全程要半個鐘 ...

保溫功能, 好吧? 久了不會有飯焦吧…
據說, 煮的慢, 保溫佳。

我用高壓電飯煲。需時15分鈡。 (優點) 省時。
保溫 功能 特別是飯.......... 超過1小時, 飯就有DD焦。(缺點)

理性討論交流者。

子爵府

333s 發表於 16-10-2 21:49
保溫功能, 好吧? 久了不會有飯焦吧…
據說, 煮的慢, 保溫佳。
保溫沒問題,不會有飯焦,下層是米水,保持濕潤。有時煮好立即食就覺得飯濕了些,焗多陣更好。個煲煮好會B一聲,我會關電掣,到食完飯,打開個煲還好熱下。

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

how much?
煲湯個煲,會唔會有時間控制火?

子爵府

回覆 ru_663th 的帖子

我在曰本城買,果陣特價799加送細電磁爐。正價999 ,見到隔離有個帖(可能全港最平)話6百幾買
我沒用來煲湯,看說明書沒有火力控制,煲湯時間由45分鐘至120分鐘。

男爵府

我都有心動的感覺. 但原來唔係一次果可以做三項功能㗎??

首頁

尾頁

跳至