自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆:原來真係有家長跟去大學REG DAY

好多啦,陪見工,帶公司野番屋企同父母一齊做,又可當親子活動

珍珠宮

moma1023 發表於 16-8-19 13:36
唔怕唔怕,幾年後D boss and manager可能都由媽媽一手帶領去interview的,同道中人,請硬 :winner ...
呀~太溫馨了~

禁止訪問

男爵府

我有個aunt, 佢成日煲糖水茶葉蛋上去佢個女公司懶係幫個女打好關係。Aunt同佢個女仲好自豪添。

伯爵府

大學生押梗片,家長當然要跟住啦

公爵府

複式洋房

我又覺得兩睇啦~想當年我係屋企第一個入大學,父母好開心,所以成家一齊去reg day 見識下,睇下間大學係咩樣(因為之後到畢業典禮先去,同之前冇乜幾何有機會入大學睇下),其實係一件開心事,唔駛睇得太重,之後先係班後生仔既考驗呀~

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔係呀嘛幾時先識自立呀

別墅

回覆樓主:

當年我媽都有陪我去,佢未讀過大學,一齊去行下,其實佢真係好開心架!
到而家我都好鍾意同佢一齊行街,旅行

希望自己小朋友大個都會同我分享同周圍去

見工陪埋入去就唔得喇

珍珠宮

阿早! 發表於 16-8-17 17:23
放手啦, 讀得大學都成人了,還要控制到幾時?第時見工要唔要一齊去?

你無睇訪問呢……有訪問學生話好彩有家長陪,否則都唔知去邊註冊

珍珠宮

Angel_Rose 發表於 16-8-17 17:24
相信幾年後,家長陪埋入去見工,BOSS問咩家長都搶答,到最後BOSS問仲有無野想問,都係家長發問 ...

不用幾年,我已遇過,家長一齊入嚟,幫個仔填表,填完入嚟一齊見,我問點要一齊嚟。家長答怕佢唔識路,又唔識答,担心佢。

跟住我答:OK,已經見完,可以走得。因我公司只打算請一位同事,無資源空間請兩位,sorry。

公爵府

msgrass 發表於 16-8-20 00:07
我又覺得兩睇啦~想當年我係屋企第一個入大學,父母好開心,所以成家一齊去reg day 見識下,睇下間大學係咩 ...

我又係wo, 我唔知咩o camp la, 總之我搬入dorm 果日我媽阿姨婆婆都去,因為我未有車牌要佢地車,二黎佢地話未去過大學,三黎要睇下我住ge環境,四黎我入學時未夠18,好似小學雞咁要阿媽簽通告俾學校同意我住dorm(9月開學,11月先生日) 但第一日我見都有好多家長,唔係得Asian, 我見其他國藉都有家長陪wo
都係得果半個鐘至一個鐘就要走ga la, 真係泊得車黎搬得野都冇左

複式洋房

引用:Quote:msgrass+發表於+16-8-20+00:07+我又

原帖由 S_family 於 16-08-20 發表
我又係wo, 我唔知咩o camp la, 總之我搬入dorm 果日我媽阿姨婆婆都去,因為我未有車牌要佢地車,二黎佢地 ...
係呀~好多家長冇咩事都唔會專登入去大學,入去都係見識下,所以點解要將"一齊去reg day" 放到咁大呢?

大宅

而家由大學info day, interview, 到reg day都係家長問,家長報。大家處理。我會專登望住個學生問你有冇野都知想問。多數d學生諗左一陣,冇問過野,d家長又搶住問。。
唔轉做大專界都唔知咁嚴重。。
但我見d仔女真心鍾意,唔係好似我地當年咁會覺得瘀架
我最想問佢地點解唔搵同學陪會搵家長陪?
同學大家都一齊面對緊果個處境,唔係仲明日咩?
我都知呢度好多家長會陪,但其實對仔女黎講真係唔係好健康
可能你會好開心佢好深閨孝順。但對佢其他發展好可能係缺乏左

侯爵府

2018復活節勳章

Angel_Rose 發表於 16-8-17 17:24
相信幾年後,家長陪埋入去見工,BOSS問咩家長都搶答,到最後BOSS問仲有無野想問,都係家長發問 ...

聽過真係有家長跟去見工,不過係坐reception等。

珍珠宮

JoanC 發表於 16-8-20 03:30
不用幾年,我已遇過,家長一齊入嚟,幫個仔填表,填完入嚟一齊見,我問點要一齊嚟。家長答怕佢唔識路,又 ...
你好勇

咁個家長有無發爛渣?

珍珠宮

Angel_Rose 發表於 16-8-21 18:30
你好勇

咁個家長有無發爛渣?

無喎,當然個樣係唔高興啦!

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

Froggy_joe 發表於 16-8-17 17:25
我in人,堅係有阿媽係接待處等個仔
單單因為呢個原因,我已經無請呢個人,in都唔in,叫同事俾份筆試佢做完 ...

比我係HR都一定唔請呢啲媽寶。。容乜易第日講句野大聲啲都帶埋個呀媽上門嘈

珍珠宮

JoanC 發表於 16-8-21 19:15
無喎,當然個樣係唔高興啦!
咁都好D,因為曾聽聞有家長會投訴間公司無請/炒佢個仔

珍珠宮

Angel_Rose 發表於 16-8-21 19:17
咁都好D,因為曾聽聞有家長會投訴間公司無請/炒佢個仔

就算佢投訴,我都唔驚。如果我請佢個仔,我公司會仲驚,真係炒我都似。

首頁

尾頁

跳至