自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

奶奶仙遊,請問一般辦理費用多少?

伯爵府

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 熱血勳章 畀面勳章 爸B勳章 BK Milk勳章 DHA勳章

Simple one, maybe below $50000

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有冇宗教信仰?

大宅

如 無宗教 兩萬左右。
避免無謂洗費先人遺體不要太早 寄存大酒店 每天 收取 冷藏費 另加 打防腐針保養費 800元 (9年前萬國)
起初 租堂 加 基本 打齋 套餐 4萬幾。最後 埋單 多成倍幾另加 灰位費要廿萬。
好多 收費無講明自己無經驗又唔識問。已經有個長輩一齊去又有介紹人。
孝義在生已盡,死後已收不到。要冷靜分析,問清楚。
相 自行去相鋪 放大 配相架
花 自行 去花店訂
衣物 不用特地買全新, 家中任何一件 黑/白/深色/素色 已經得
環保考慮 火葬後可 灑 先人骨灰 紀念花園 可刻名 或 灑大海
詳情 政府網頁

一切從簡

不要買一大堆回禮 針、刀、碗、掛字祭帳

只買 花牌表孝追思
可播 生前相片影片 播輕音樂
用一小時做追思活動 親人 述生平和生活點滴 更有意義
視乎出席人數,預備 適量 支裝水包 裝飲品,糖,餅乾

wcpcelia    發表於 16-8-19 11:20
cillia123    發表於 16-8-19 09:29

子爵府

引用:奶奶仙遊,請問一般辦理費用多少?

原帖由 BONNIETHAN 於 16-08-18 發表
前2個月係東華三院搞用左2萬幾

大宅

回覆樓主:

辦理意思係想點搞先?
要唔要買骨灰位?要就視乎你想排政府位定私位,
政府位就幾千,私位就廿個以上就唔甩,
有冇信仰?唔同信仰唔同收費,冇就2萬起,有就5萬到,
重有個堂你預幾多人又唔同收費

大宅

maggiepyau 發表於 16-8-18 18:27
如 無宗教 兩萬左右。
避免無謂洗費先人遺體不要太早 寄存大酒店 每天 收取 冷藏費 另加 打防腐針保養 ...

一般都係出殯個日早上先領屍,我可能見識少,唔知有得提早領

大宅

BONNIETHAN 發表於 16-8-18 17:01

你應該問下有無朋友有相熟既殯儀行街,整個全包宴比你,或者你比個預算佢,睇下有啲咩服務,其實我覺得自己親人離世,已經好傷心,都無時間去自己搞咁多野,如整相架買花牌咖。

大宅

回覆:有關辦理出殯事宜

直接搵 殯儀館, 如萬國 ,即係東華三院的。網上有晒收費表。

大宅

回覆:有關辦理出殯事宜

剛剛辦理完親人身後事兩星期
直接去萬國揀套餐就可以
收費名碼實價(最後找數都係一樣)
主要揀甚麼儀式, 棺木款式平與貴
已經不同從前開天殺價了,無底深潭了。

伯爵府

最平院走,萬三內……
最細靈堂加幾仟……

男爵府

親人少可在醫院出殯,一萬多d

大宅

BONNIETHAN 發表於 16-8-18 17:01

院出10000-13000
殯儀館 25000-35000左右

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

NATBNATB 發表於 16-8-19 00:30
一般都係出殯個日早上先領屍,我可能見識少,唔知有得提早領

出d領好d

殯儀館 d 雪房 係比 屍體用

唔同e院

子爵府

叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章

回覆樓主:

2012年爸爸過身,喺世界辦喪禮(道教儀式) 埋單兩萬幾,我地walkin入去,同殯儀館講定預算係幾多!我地亦問過萬國,真係好多隱形收費,例如唔鍾意佢地package包的壽衣,自己出面買叫佢地幫手著,就要收幾百蚊著衫費,遺體唔會做防腐,要做就加千幾,仲有其他不過我已經唔記得,最後揀返去世界辦喪禮。

子爵府

叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章

回覆樓主:

仲有骨灰返到殯儀館後,我同屋企人就將骨灰放喺紅磡一間類似骨灰酒店嘅地方,隨時可以去莊下香拜下,因為骨灰放喺殯儀館內係一包包疊到好高,嗰個情境我仲好記得,幾百袋灰放埋一齊,因為好多都等上位先取走骨灰,幾柱香供奉咁多位先人,我真係唔忍心,所以每月駛七百零蚊放喺骨灰酒店,好彩等咗一年左右抽到華永位上位了!

大宅

東華三院萬國殯儀館
殯儀服務套裝 配合不同宗教需要

$9xxx - 3xxxx

http://funeralservices.tungwahcs ... e/IFP%20Packages%20(2016)%20SR(1).pdf

wcpcelia    發表於 16-8-19 11:21

子爵府

maggiepyau 發表於 16-8-18 18:27
如 無宗教 兩萬左右。
避免無謂洗費先人遺體不要太早 寄存大酒店 每天 收取 冷藏費 另加 打防腐針保養 ...

好詳細,有時冇經驗同唔夠冷靜就任人蝦

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

請問小朋友3yrs and 6yrs ,嫲嫲走左係咪一定要去殯儀館送別?
會吾會嚇親?同場小朋友好百厭,驚講錯野!

伯爵府

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 熱血勳章 畀面勳章 爸B勳章 BK Milk勳章 DHA勳章

4年前, 我媽咪過世, 我在第一日約下午6時有同小朋友到靈堂, 逗留不超過30分鐘, 入夜前離開!

首頁

尾頁

跳至