夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我自己都知自己脾氣大,一見到老公就忍唔住成日都嘈.....老公返shift,已經唔係成日見到,但一見到面就嘈,日子耐左,佢都唔想同我講野,大家同一間屋好似無野講咁,我生左兩個,細b得4個月,大b5 歲, 我好想大家相處得好啲,我一嘈佢就唔會出聲,鬧佢咩,佢唔會比反應,我就愈鬧愈著火。但好似自從有左小朋友後,大家關係變得好差好差.....到底我要點修補

男爵府

畀面勳章

回覆:「純呻」自己脾氣大,一見到老公就爆

其實你嘈咩,你唔好一手攪到家變!

大宅

aptcan 發表於 16-8-18 23:45
其實你嘈咩,你唔好一手攪到家變!

嘈佢唔執好屋企野,或者係應成我做既事佢做唔到又當無件事,因為佢對住小朋友時間唔多,點解唔可以好好咁同小朋友玩下,成日都睇住個電話做人....係屋企時間唔多,可唔可以唔好成日望住個電話
總之少少野我都嘈到癲左...癲到好似control唔到咁

男爵府

畀面勳章

是否因你係ftm,成日困係屋企,所以比較忟憎。

wcpcelia    發表於 16-8-19 11:48

大宅

aptcan 發表於 16-8-18 23:56
是否因你係ftm,成日困係屋企,所以比較忟憎。

其實我唔係ftm,但我呢排放緊假,可能太長時間係屋企

珍珠宮

咁都生到第二個小朋友。。。

不如你試下每次想發脾氣戈陣,就即停5分鐘,有時停一停,過後諗一諗,會覺得好似無咁嬲,唔係咁想嘈啦~
或者平時諗下,嘈左都係咁,自己嘈完又辛苦,不如唔嘈好過,男人好多都賴皮架啦~你嘈佢唔做,或做唔好,盞佢覺得,咁叻你自己做囉~或者覺得,橫掂你都發脾氣架啦~話之你...
咁到時咪仲無癮~

大宅

做個靚太 發表於 16-8-19 01:24
咁都生到第二個小朋友。。。

不如你試下每次想發脾氣戈陣,就即停5分鐘,有時停一停,過後諗一諗,會覺得 ...

好謝你意見,我會試下

複式洋房

聽過一個做法:
幻想宜家係10後望番今日令你發脾氣嘅事,係咪真係咁大件事?如果你覺得其實都唔會記得,咁又何必嘈呢?

大宅

Ying7799 發表於 16-8-19 01:44
聽過一個做法:
幻想宜家係10後望番今日令你發脾氣嘅事,係咪真係咁大件事?如果你覺得其實都唔會記得,咁 ...

其實好多時嘈完我都唔記得咩事嘈
多數嘈完第日我就無事,但往往就係爆果一刻控制唔咁到

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

2012mama 發表於 16-8-19 02:24
...

咁樣好傷感情,你唔想你老公有日走左去,要收斂吓,男人最怕女人煩

男爵府

2012mama 發表於 16-8-18 23:33
我自己都知自己脾氣大,一見到老公就忍唔住成日都嘈.....老公返shift,已經唔係成日見到,但一見到面就嘈, ...

你老公已經唔想講野,呢個係個好危險既訊號,你要小心喇。

其實你鬧左咁多次,你老公有改到嗎? 冇既話你鬧黎根本無用。人做一樣野開心,就自然成日想做。如果你能夠令你老公覺得同小朋友玩好開心,佢先會放底部電話。記住,老公係一個成年人,佢唔想做無人可以逼到佢。

仲有,你話你發脾氣會發到失控咁,男人最怕女人煩同發癲,你要控制吓自己情緒。

複式洋房

...

真係要吸啖氣,最好揾其他嘢side track下,過咗個個位就差好遠

大宅

將心比己
在老公角度來說
除了離婚外
就只有忍耐你個癡婆
只好不出聲, 不回應
回應都是鬧 好煩 唔想嘈
久而久之 無野想講
關系慢慢死亡

個人覺得 如想挽回這段感情
真心向老公道歉, 並誡絡會改
做回一些小女人行為,
加點擁抱和親密動作
當然可要求他在家中小一點看電話

希望樓主能和老公改善關系

伯爵府

有咩心平氣和講啦,樣樣都鬧,係人都唔鐘意聽啦唔會做啦!而家唔出聲應你你又燥,遲下真係忍唔住出聲你又迷會嫌佢博嘴,真係要控制自己情緒,唔係鬧到頭家散左就喊都冇謂……間唔中,真係要做個小女人

別墅

回覆樓主:

呢d野可以大家夾
如果你係屋企時間多d咪做多d
返shift其實都好辛苦架 無固定休息日子
要控制自己脾氣,搵個機會同先生好好坐低傾下你既感受同期望 亦都等佢講下佢既睇法同立場 再慢慢磨合喇

瑪瑙宮

...

您唔記得佢記得晒哩. 我諗您未嘈到 50 歲佢已經走左. 佢重响度可能因為小朋友重細.

大宅

多謝大家意見,我之後會停一停諗一諗

大宅

Nancy20090615 發表於 16-8-19 09:47
您唔記得佢記得晒哩. 我諗您未嘈到 50 歲佢已經走左. 佢重响度可能因為小朋友重細.

...

我都有諗過....佢忍都可能因為小朋友

琥珀宮

其實可能佢返工好辛苦返工時間無時間有私人時間玩下電話咁,其實有時自己可以做到既嘢自己做咗佢好過,唔係話佢啱呀,只係嘈個男人去做一樣嘢仲煩過自己做咗佢,咁不如自己做咗佢,少D執著多D包容,而且你哋已經見得少,正常見到面應該SWEET D先啱

珍珠宮

BK Milk勳章

2012mama 發表於 16-8-18 23:33
我自己都知自己脾氣大,一見到老公就忍唔住成日都嘈.....老公返shift,已經唔係成日見到,但一見到面就嘈, ...
我上網搵到呢篇文章, 啟發到我, 你都睇吓,
http://www.cw.com.tw/article/article.action?id=5047024#

首頁

尾頁

跳至