懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

而家6w4, 上星期日見啡見紅入醫院住左晚,照到胎囊同蛋黃。臥床了2日到星期三又出血,仲要幾多,又去私家照,今次照到心跳,醫生仲恭喜我。再臥床左3日,到今日去幾次廁所都冇紅冇啡,但瞓瞓下晏覺feel到好似黎M咁d血湧曬出黎,去廁所發現d血多到好似黎M咁,湧了2下跟住又停了。再衝去急症,依舊照到心跳,但醫生話心跳較慢。(可能是太細,也有可能心跳不正常,要大d先知)
哎,日子真的好難過。好不容易由ivf行到呢步,但一星期流3次血仲愈來愈多,我真係好難搵到信心。以我所知大出血可以保得住既情況都不太多。
我已經盡左力因為平時我係絕對唔會請咁多假,公司有好緊要既事等我處理但我為左BB我呢個星期差不多連床都冇落過。
有唸過中醫安胎,但老公唔係好贊成而西醫都話千其唔好食中藥。而家真係好迷惘⋯頭先大喊左一場,到底點先可以陀得穩⋯⋯

子爵府

回覆樓主:

私家有否开安胎藥比你?
吃旦,多旦白質,盡左力交比上天吧!祝福你同bb

別墅

YuenYuenKwok 發表於 16-8-21 18:33
而家6w4, 上星期日見啡見紅入醫院住左晚,照到胎囊同蛋黃。臥床了2日到星期三又出血,仲要幾多,又去私家照 ...

冇事既, 味陀穩jer, 陀穩左就吾會再流血ka la,好多人都係咁ka, 放心

男爵府

moonmoonbabies 發表於 16-8-21 18:44
私家有否开安胎藥比你?
吃旦,多旦白質,盡左力交比上天吧!祝福你同bb :fortunate ...

冇呀。我在仁安睇的,醫生話我有塞快孕隆已經算係。唸住聽日再去睇陳樹武醫生睇下有冇得打。
有冇人知邊個醫生可以打安胎針?

男爵府

回覆樓主:

仁安有安胎針打架喎。我朋友睇仁安掛單嘅醫生,直接去仁安醫院見醫生打針。

複式洋房

引用:Quote:moonmoonbabies 發表於 16-8-21 18:4

原帖由 YuenYuenKwok 於 16-08-21 發表
冇呀。我在仁安睇的,醫生話我有塞快孕隆已經算係。唸住聽日再去睇陳樹武醫生睇下有冇得打。
有冇人知邊 ...
你試下找蘇惠林醫生 我聽其他jm 講 佢好似有得打安胎針

男爵府

回覆 YuenYuenKwok 的帖子

急症室部機唔係好清GA JA
要婦科醫生專用D機先可以係6週睇到心跳

同埋有可能流血 未必係作小產 如果係 子宮有瘜肉都有可能流血

西醫安胎藥未試過

中醫安胎藥 聽 中醫師話 主要治療媽媽虛弱影響BB

如果本身胚胎問題, 中西醫都話冇野好做

祝BB痴實媽媽

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

先臥床休息,希望可以順順利利。

大宅

MommyPanel勳章 開心吸收勳章 環保接龍勳章

引用:+本帖最後由+YuenYuenKwok+於+16-8-21+18:3

原帖由 YuenYuenKwok 於 16-08-21 發表

而家6w4, 上星期日見啡見紅入醫院住左晚,照到胎囊同蛋 ...
你放雪胎嗎?做ivf 頭三個月出血係真係要預左,我都5週果陣流到m 咁仲有血塊,不過ivf 醫生一早通知我預左會不定期出血,因為呢段期間唔夠黃體,我都係去過兩次仁安打安胎針食安胎藥,你要求醫生俾你啦,跟住做得ivf,份工可能呢三個月都要預請比較多假,唔好停左血一兩日又走去勞累,我瞓到而家14週都好少郁動,因為ivf 本黎就係比自然懷孕脆弱d, 自己小心,我流啡流血流過n 次啦,仍然捱緊,加油啦,保持心情放鬆!

曹夫人

侯爵府

2024勳章

先訓床, 好好休息, 小D郁動同大動作, BB 一定痴賁你.... 加油

男爵府

juliababi 發表於 16-8-22 11:57
你放雪胎嗎?做ivf 頭三個月出血係真係要預左,我都5週果陣流到m 咁仲有血塊,不過ivf 醫生一早通知我預左 ...

我上次睇仁安,醫生話我塞緊快孕隆已經算係安胎,跟住我啱啱打去另一個私家診所,個姑娘都係咁講,佢話主要都係休息多d。你之前ivf出血情況嚴重嗎?而家停左未? 我都發現iui&ivf的胎好似比自然懷孕的冇咁穩定。你醫生有冇講點解會成日出血?

大宅

引用:Quote:juliababi+發表於+16-8-22+11:57+你

原帖由 YuenYuenKwok 於 16-08-22 發表
我上次睇仁安,醫生話我塞緊快孕隆已經算係安胎,跟住我啱啱打去另一個私家診所,個姑娘都係咁講,佢話主 ...
每次出血都係見到子宮裡面有積血,冇原因架,可能操勞得多,又可能胎長大中撐爆少少微絲血管,彎腰or 屈住個肚坐得耐都會,企得多又會,我而家坐梳化放咕𠱸響背後先坐,同埋最多30分鐘又入返房平瞓,平瞓30至1個鐘又裝下水去下廁所,到今日都時不時有啡,你出過鮮血,都記得可能過一輪見到深啡,到時唔洗擔心,啡係舊血,之前未流清,我十二週前隔一兩星期就要去仁安睇下有冇心跳,因為我陀孖胎仲驚,醫生會照到有積血咁我就放心由佢流晒佢,總之唔影響個胎冇肚痛就放鬆d,頭頭靠休息令個胎長大,食乜都冇用,所以瞓多d 唔郁就好d 架喇~
做ivf真係需要當自己係大少奶咁,我一中左我老公就要處理晒屋企大小事,我開頭晚飯都煮唔到,佢買外賣or 煮,唔好自己做,要當自己乜都做唔到,小心捱到16週就會舒服同穩定d, 12週都未必最穩定,我出門只限去見醫生,仲要的士or 車出車入到門口,行少d, 遲d 你見到個b d 手手腳腳郁黎郁去就會覺得而家辛苦d 係值得架喇,撐下啦!

曹夫人

大宅

雖然我唔知道IVF過程係點,但我相信BB知道你盡左最大努力比佢,佢亦會好盡力咁成長,不論結果係點,我覺得你應該放鬆心情面對...

我自己都小產過,傷心過後再努力我而家已經陀緊第二胎,大家努力

大宅

引用:Quote:juliababi+發表於+16-8-22+11:57+你

原帖由 YuenYuenKwok 於 16-08-22 發表
我上次睇仁安,醫生話我塞緊快孕隆已經算係安胎,跟住我啱啱打去另一個私家診所,個姑娘都係咁講,佢話主 ...
講漏左,如果你仲出緊血,我個醫生果陣係話出血唔好塞藥,因為吸收唔到,靠針藥會好d,我本人又係對塞藥麻麻地反應,成盒快孕隆都冇用放左響櫃度,你可以話流緊血冇塞藥叫醫生俾你打支安胎針

曹夫人

首頁

尾頁

跳至