自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

引用:睇另一個post見到有關遺產問題,我都想提下,

原帖由 方方媽媽 於 16-08-22 發表
睇另一個post見到有關遺產問題,我都想提下,如無遺囑,非婚生子女係繼承唔到父親遺產,如果母親有婚生子女的話 ...
你quote 呢條法例係舊的,最好改番以免誤導!

根據《父母與子女條例》,有關局面已經有所改變。如果父母在1993 年 6 月 19 日後去世,非婚生子女與婚生子女 均享有同等的遺產繼承權。

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+方方媽媽+於+16-08-22+發表睇

原帖由 木土土 於 16-08-22 發表
你quote 呢條法例係舊的,最好改番以免誤導!

根據《父母與子女條例》,有關局面已經有所改變。如果父母在 ...
新例1993年制定

琥珀宮

引用:Quote:方方媽媽+發表於+16-8-22+16:34+都唔

原帖由 katrinamama 於 16-08-22 發表
遺囑都唔係最保障, 好多都遺囑都要打官司
好多身家,親友就唔怕洗律師費去爭姐,正常人家,去律師樓立正式遺囑,已足夠可以保障自己意願!

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-8-22+18:19+好多身

你以為多身家先要? 咁你一定好少睇報紙, 幾萬遺產都打官司. 何況你覺得少, 其他人唔係咁覺. ...
有遺囑,幾萬遺產打官司,贏面幾大?律師費幾錢?

咁我信呢d世界確係咩case都有既!

但普通身家清白又唔係幾個老婆又有私人子既,真係有需要去煩惱自己就算立咗遺囑,都有人去爭自己副所謂身家?我覺得簡直庸人自擾。

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-8-22+18:35+有遺囑

橫點都係立遺囑, 咁當然盡量都唔好有問題出現, 如果唔係, 立嚟做咩, 真係自我感覺良好? 世界上好多嘢根本就 ...
係你自己話立遺囑都無用

首頁

尾頁

跳至