自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

我阿哥有個女已經五歲,個女自出世已經係我媽咪湊,包括住、食、湊返學放學,以及帶去上課外活動。有日講起原來阿哥係比$6000我媽咪,有時佢地睇女會返去食埋飯,我覺得佢比得少,因為佢兩公婆都搵到錢,只係唔鐘意請工人同一齊住。我鄧我媽咪辛苦,成日湊住個孫,無晒自己時間,想去下旅行都唔得。

珍珠宮

回覆:嫲嫲負責湊孫女, 應該比幾錢家用?

我識一個比8500蚊揍孫,只揍一至五,不過揍果個係婆婆而唔係嫲嫲

子爵府

開心吸收勳章

幫手湊孫之前, 你哥俾幾錢家用?
你媽咪湊孫1-7全年無休?

大宅

一個願打一個願捱,你情我願,你做唔到啲乜。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

咁你媽咪有無覺得辛苦?
又有無呻過嫌錢少呢?

做人父母,
唔一定計到盡。
佢哋想子女好,孫兒好。

做父母未必覺辛苦,
佢哋只有諗值唔值得付出勞力。

kayen    發表於 16-8-24 12:13
月牙兒♡    發表於 16-8-24 11:44
maylmm    發表於 16-8-24 11:20
InkCartridge    發表於 16-8-24 10:00
catcatmak    發表於 16-8-24 09:56
yumui61    發表於 16-8-23 18:36
高瘦平    發表於 16-8-23 16:28

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

其實6000係一個好合理既水平喎

比佢少既大有人在,比佢多既又唔會無
除左錢之外,如果無老馮老點你媽媽果d都不錯了

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

湊果個唔介意, 又唔駛你貼錢出黎, 其實你都理唔到..
你話你媽冇晒自由時間, 去下旅行都唔得...或者你媽好enjoy湊孫呢...

琥珀宮

畀面勳章

十幾年前99幫我揍1-5 日間都唔止呢個數啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆:嫲嫲負責湊孫女, 應該比幾錢家用?

我同你阿哥一樣喎

我媽都冇叫我加家用,不過我兩公婆搵得唔多

子爵府

11112015 發表於 16-8-23 15:23
我阿哥有個女已經五歲,個女自出世已經係我媽咪湊,包括住、食、湊返學放學,以及帶去上課外活動。有日講起 ...
我一個日頭交奶奶湊4-6個鐘,夜晚我接返,我比6500, 要買要食另比. (奶奶有時話叫我減啲. 但我冇咁做, 因為佢可能把口就咁講,但真係扣,我驚佢心唔舒服, 所以照樣比6500, 每個月又買下佢鍾意食的野比佢, 或者捉埋老爷一齊食自助餐或者訂枱佢兩老撐枱腳). 自問都做得唔錯.
至於你哥哥, 如果咁情況可能少咗啲. (睇自己入息能力) 有時老人家冇收入, 有多個錢會安心, 開心, 樂意啲去照顧啲細.

別墅

msanubis 發表於 16-8-23 15:26
幫手湊孫之前, 你哥俾幾錢家用?
你媽咪湊孫1-7全年無休?

咁又唔係一至日,佢地照常係星期六日自己湊返,不過有自己活動就要我媽咪繼續照顧。
暑假先過份,一個星期有九樣活動要上,有一日仲要上四個活動,我媽咪七十歳,正常出出入入係好攰,天氣熱又辛苦,但又唔同我阿哥講!

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

畀面勳章

我阿哥有個女已經五歲,個女自出世已經係我媽咪湊,包括住、食、湊返學放學,以及帶去上課外活動。有日講起 ...

你媽咪接受個價又肯做。你由佢啦!
你多事比你哥嫂知。盞到時家嘈屋閉。
你媽咪有無呻辛苦?有無呻錢少?
有的。叫佢自己同哥嫂聊。無的就唔好做多事姑仔。
老人家好極端。有些好開心湊孫。有寄託麻。錢係其次。
你哥嫂找到。但佢地可能都有其他位分配呢?
總之佢地自己聊好就得啦!
6000尼個價湊1個細路都ok啦!
有些1家大細一齊住食。都係比3000乍……

伯爵府

畀面勳章

你媽咪接受個價又肯做。你由佢啦!
你多事比你哥嫂知。盞到時家嘈屋閉。
你媽咪有無呻辛苦?有無呻錢少?
有的。叫佢自己同哥嫂聊。無的就唔好做多事姑仔。
老人家好極端。有些好開心湊孫。有寄託麻。錢係其次。
你哥嫂找到。但佢地可能都有其他位分配呢?
總之佢地自己聊好就得啦!
6000尼個價湊1個細路都ok啦!
有些1家大細一齊住食。都係比3000乍……

水晶宮

11112015 發表於 16-8-23 15:34
咁又唔係一至日,佢地照常係星期六日自己湊返,不過有自己活動就要我媽咪繼續照顧。
暑假先過份,一個星期 ...

你係咪同住要幫手呢?
不過、你媽唔出聲、你哥唔識做、你插手就多事了。

大宅

我十幾年前剛出黎做嘢搵萬二蚊都畀$6000家用,仲要包埋湊孫好似少咗啲

公爵府

$6000比嫲嫲就合理, 算多架啦...
你做姑仔就唔好咁多事, 兩母子邊有得計較...

我堂兄兩公婆都揾大把, 嫲嫲幫手湊只係得$2500全包, 不過母子情深外人無得E牙鬆綱...同外家就年年都拉隊去旅遊, 邊個出錢唔知道... 總之, 佢自己都有仔, 希望佢福份多過我伯爷伯娘啦...

wcpcelia    發表於 16-8-24 08:32

別墅

可能係我多事啦!我爸媽只喺我面前呻。

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章 笑得好勳章

由佢啦!

你媽呻就聽,多事插手怨你添呀。

首頁
12345...8

尾頁

跳至