自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

例如佢地見到個「的」字,會讀左「嘅」字。
又例如D網上閱讀,出粵語時,會將成篇文章讀成粵語,好多唔跟個字的讀音。
我記得小時候唔係咁學喎!
係咪想粵語變方言所以依家咁安排?

子爵府

回覆樓主:

你意思係老師咁教
]

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

正常都教要書面語咁讀架喎,會唔會係個細路講慣左口語?

男爵府

回覆:有沒有留意小朋友粵教中,讀D文字會讀得粵語化

不會

水晶宮

rich47004 發表於 16-8-24 20:28
又例如D網上閱讀,出粵語時,會將成篇文章粵語化,好多唔跟個字 ...

你講嘅情況係電視新聞報導員讀報紙的社論時出現, “的” 會讀成 “嘅”。 咁係方便觀眾聽電視

在學校朗讀課文, 見字讀字。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

又例如D網上閱讀,出粵語時,會將成篇文章粵語化,好多唔跟個字 ...
粵語唔係口語喎,點會課文有「嘅」字呢?
網上閲讀我地細個都冇,冇得比較喎.....

珍珠宮

回覆樓主:

咩叫粵語化??? 唔好跟大陸,乜都加個化字,好累贅。

用粵語讀中文無問題,香港開埠以來都係用粵語讀中文。

侯爵府

回覆樓主:

你想講口語化下話
無啲咁嘅事喎

瑪瑙宮

應該讀啲

男爵府

Purple_0322 發表於 16-8-24 21:52
正常都教要書面語咁讀架喎,會唔會係個細路講慣左口語?

係應該用書面語咁讀同理解,每一個中文字都有粵音,根本直接讀就可以直接理解。但我發現我小朋友每次讀都轉左口語,另外在看網上教材時,按粵語的時候,又係變左口語!
其實問題係咁突顯左國語所謂我手寫我心的,根本好多普通話現代都發展左好多口語說法,但你按普通話發音時永遠唔會聽到佢講口語嘅!
即是你用粵語時在理解方面就要經多一步口語化囉!咁長遠咪比較缺乏優勢,正如北京強迫我地講北京話一樣,要我地思考時要轉多一轉,都係愚民政策、愚民教育!

子爵府

rich47004 發表於 16-8-25 07:49
係應該用書面語咁讀同理解,每一個中文字都有粵音,根本直接讀就可以直接理解。但我發現我小朋友每次讀都 ...

'即是你用粵語時在理解方面就要經多一步口語化囉!咁長遠咪比較缺乏優勢,正如北京強迫我地講北京話一樣,要我地思考時要轉多一轉,都係愚民政策、愚民教育!'

不明白這個邏輯。

但我家裡的幾個小朋友都沒有這個問題。所以你小朋友的可能可以去向老師瞭解一下。

心盲最可怕。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

係應該用書面語咁讀同理解,每一個中文字都有粵音,根本直接讀就可以直接理解。但我發現我小朋友每次讀都 ...

香港以前大部分都粵語教授,咁會差啲?

書面語轉口語,思考時要轉多一轉,腦部用多咗,應該會更有益處!睇英文書時個腦轉唔轉? 照你所言,學單一語言語會好啲? 英文作文時咪做唔到手寫我心?因為個腦直頭要中轉英!
人腦唔係咁蠢……唔係點學兩文三語………有啲人識講鄉下話、廣東話、國語、英文……難道佢就係超人?

珍珠宮

我識嘅小朋友無呢個情況喎!

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:Quote:Purple_0322+發表於+16-8-24+21:52+

原帖由 rich47004 於 16-08-25 發表
我小朋友冇呢個情況,應該係你小朋友自己咁讀。

網上閱讀理解粵語都係照讀冇問題,但如果唔係聆聽,應該唔好播出嚟,要自己睇

侯爵府

2018復活節勳章

我未聽過有人會咁讀課文,的的了了,全部有廣東話正音,似乎只係你小朋友的個人問題,建議你和學校溝通一下。

伯爵府

粵語一向係方言

沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

公爵府

係咪你小朋友問題咋?咁出係出的定嘅?

大宅

已經有好多講師/教師指出,粵教中係唔會有乜長遠影響,普教中先有問題,唔該你唔好誤導人

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

口語化咋, 以前我地讀書都係咁, 寫作冇問題喎

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至