自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

由細都有教口語同書面語
點會LOW亂

公爵府

kk80400 發表於 16-8-25 09:57
其實我唔係拗, 但係呢2年來, dbs中文合格率係升咗, 唔知係唔係因為果2年開始普教中關係

我小朋友中文都好 ...

dbs? dse?

侯爵府

陪月勳章

kk80400 發表於 16-8-25 10:37
我身邊好多小朋友都係一樣會覺得中文好多筆畫好難記

呢點你唔認同,我都冇辦法要你信
咁我當你小朋友係讀英文大非普通話﹐當然會覺得中文難﹐
中文的變化跟本就係深﹐
同粵教定普教無關;

或者直接D講﹐
你小朋友懶讀正音姐﹐
唔好因此而話普教好。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

小玲晶 發表於 16-8-25 10:46
以前係識英文就覺得勁,但唔會忽略中文,而家係d家長覺得淨係識英文就得,中文係唔洗識,你究竟知唔知個分 ...

緊係唔係啦

你有冇去補習社睇下

我小朋友英文係冇補習,

中文就會去補習,因為唔合格關係

我去補習社,學中文班係有10個小朋友

仲要好full, 要排隊先有位,普通話果班都係超多人讀

反而,補習社問我有冇興趣報英文,

佢話英文唔洗排,仲要小班4人

我問佢....乜英文好少人學咩?

佢答我比較少

Ps, 因為我果區關係,何文田區

日本の平安を祈ります

侯爵府

陪月勳章

kk80400 發表於 16-8-25 10:31
其實以我小朋友呢講,普教中,我真係好怕

我真係唔識普通話,仲要玩埋拼音添
哩位家長﹐你攪清楚小朋友將要面對個試叫咩名未?

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

molasses 發表於 16-8-25 10:51
dbs? dse?

Sorry 係

打錯DSE
日本の平安を祈ります

子爵府

回覆樓主:

我唔覺,雖然講野用口語(呢個係當然),但書本上及文字上都係用書面語,分得好清。如果用"嘅"字代替"的"字,點會過到老師果關?

珍珠宮

kk80400 發表於 16-8-25 10:54
緊係唔係啦

你有冇去補習社睇下

中文係母語,深d真係正常。如果英文跟英語國家睇齊,隨時要讀沙士比亞,到時補習社一樣full

大宅

kk80400 發表於 16-8-25 10:54
緊係唔係啦

你有冇去補習社睇下

唔洗去補習班,你睇下而家d家長既重點放係邊?大部分都係英文!!有好多係直接用英文同小朋友溝通!!咁英文冇問題點解仲要補習??

唔好賴地區啦,好核突,我都西環大嫁!!

珍珠宮

ChuChu0808 發表於 16-8-25 10:58
我唔覺,雖然講野用口語(呢個係當然),但書本上及文字上都係用書面語,分得好清。如果用"嘅"字代替"的"字 ...

所以我覺得樓主case係仔女因素更大,朗讀時邊容許口語,除非連老師都唔出聲

男爵府

siumak 發表於 16-8-25 10:55
哩位家長﹐你攪清楚小朋友將要面對個試叫咩名未?
等我一谂左好耐!!Dbs明明是粤教中!!

男爵府

粵語就粵語,有咩化唔化?! 哎!真係唔化!

伯爵府

Onlok 發表於 16-8-25 08:15
香港以前大部分都粵語教授,咁會差啲?

書面語轉口語,思考時要轉多一轉,腦部用多咗,應該會更有益處! ...

同意,以前演講比賽寫講稿,都係書面語,但到上台講時,唔會的的了了咁照字面讀,要係個腦自己轉,攞得冠軍嘅仲一定係品學兼優,樓主點解釋?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

又唔覺會

伯爵府

小玲晶 發表於 16-8-25 10:44
以前邊有好多小朋友既母語係普通話呀?唔好山草藥喎!以前大部分人母語係粵語嫁!!!!
...

咪係,最多只可以講,好多帶鄉音嘅廣東話。但就肯定唔會好多小朋友母語係普通話。

另外最新統計好似都係香港9成人講廣東話,但將來就唔知喇。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

伯爵府

goat 發表於 16-8-25 11:01
所以我覺得樓主case係仔女因素更大,朗讀時邊容許口語,除非連老師都唔出聲
...

其實朗讀同講故事係兩回事,我攞住本書,係轉口語同仔講,講完要認字,我就同佢一齊朗讀,我仔分得好清,唔會撈亂。我細個無人補習,都分得好清楚,我諗樓主係咪無講清楚要求仔朗讀呀?
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

男爵府

kk80400 發表於 16-8-25 10:21
普教中係開始左一段時間, 所以係啱啱升到上去考DBS學生
因為我表弟係今年既DBS學生, 佢掌當年小學就係啱啱 ...
DBS你意思係男拔? DBS從來無普教中WOR? 男拔連INTERVIEW都唔用普通話

男爵府

Kuri 發表於 16-8-25 11:17
咪係,最多只可以講,好多帶鄉音嘅廣東話。但就肯定唔會好多小朋友母語係普通話。

另外最新統計好似都係 ...
我細個住老圍. 阿爸阿媽鄉下講學佬, 佢地2老自己溝通會講學佬, 隔離屋九成講客家, 但我地呢D細路全部都係講廣東話. 無人會講普通話架. D家長同自己小朋友講野都係講廣東話, 最多有的多鄉音姐. 我阿媽D普通話仲屎過我!

男爵府

如圖

男爵府

我搵唔到D敎材唔使login, 就用學校的閱讀階梯做辦,按普通話係照課文讀,而按粤語係會讀左手寫咁,而我在一次學校講座都見過類似教材係咁。

首頁

尾頁

跳至