自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

咁小朋友D 她/他 係咪會讀做 佢?

如果都係的話,我覺得似小朋友問題@@

如果係上堂需要朗讀就一定跟書面字眼
私底下我就覺得冇咩所謂

只要寫作唔好寫就好,不過咩年代都有呢D問題
慢慢改
願身邊人皆有所歸

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我小朋友自己識分辨書面語同口語。。讀課文同故事o既分別。。。係咪你小朋友唔鍾意讀書面語?所以自己轉做口語講出來?

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

小玲晶 發表於 16-8-25 09:39

已經有好多講師/教師指出,粵教中係唔會有乜長遠影響,普教 ...

其實我唔係拗, 但係呢2年來, dbs中文合格率係升咗, 唔知係唔係因為果2年開始普教中關係

我小朋友中文都好差, 我都好煩.....因為佢會覺得中文好多筆畫, 意思又煩...d的...呀...啦,

佢會覺得好多如, 拿著---->佢會讀拎住, 我明白甘樣佢會容易易記d課文

但係要佢轉返中文比較難, 要不停不停甘講.....佢比較鍾意英文, 佢英文完全唔洗我理佢
日本の平安を祈ります

琥珀宮

琥珀宮

伯爵府

如果係解書將的讀成既我覺得冇問題喎, 正如小朋友細個時, 我地同佢講故事, 都唔會將的讀返的啦, 咁會好悶, 佢聽都聽到瞓著. 但係如果係正常朗讀課文, 應該會的讀返的喎.

大宅

kk80400 發表於 16-8-25 09:57
其實我唔係拗, 但係呢2年來, dbs中文合格率係升咗, 唔知係唔係因為果2年開始普教中關係

我小朋友中文都好 ...

普教中開始左一段時間,合格率高左邊關事

你話你小朋友覺得中文好多筆畫好煩,咁你有冇同佢解釋中文字每一個部分都係有意思?中文比英文博大精深得多!!

珍珠宮

環保接龍勳章

rich47004 發表於 16-8-24 20:28
例如佢地見到個「的」字,會讀左「嘅」字。
又例如D網上閱讀,出粵語時,會將成篇文章粵語化,好多唔跟個字 ...

“的”字就讀的,唔會讀“嘅”架?? 中文全部都用書面語,唔容易讀錯。

反而普教中嘅“得”“的”“地”呢三個字,小朋友好容易搞錯讀音。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

小玲晶 發表於 16-8-25 10:17

你話你小朋友覺得中文好多筆畫好煩,咁你有冇同佢解釋中文字每 ...
普教中係開始左一段時間, 所以係啱啱升到上去考DBS學生
因為我表弟係今年既DBS學生, 佢掌當年小學就係啱啱用普教中啦

日本の平安を祈ります

珍珠宮

小玲晶 發表於 16-8-25 10:17

你話你小朋友覺得中文好多筆畫好煩,咁你有冇同佢解釋中文字每 ...

首一二批考生中文差,佢地都係普教中(當然實有粵教中)。
主因可能係始終首屆考試,學校考生都未適應。

水晶宮

我女粵教中,冇呢個問題嘅

珍珠宮

goat 發表於 16-8-25 10:23
首一二批考生中文差,佢地都係普教中(當然實有粵教中)。
主因可能係始終首屆考試,學校考生都未適應。
...

其實以我小朋友呢講,普教中,我真係好怕

我真係唔識普通話,仲要玩埋拼音添

我細個都有教,不過係中學,同埋拼音都係講下

呢科感覺就同音樂一樣,唔計分求其就算

但而家要我教小朋友,我都好頭痛,

但係見dbs考出黎嘅成果又好似好好,都好矛盾

我小朋友出年就要面全普教中,到時我真係怕

中文呢科都會大炒
日本の平安を祈ります

子爵府

kk80400 發表於 16-8-25 09:57

我小朋友中文都好 ...

中文合格率升咗?係比較普敎中開始的十幾年劣績而言吧?!

事實係依家已經冇人迷信普通話促進中文學習產效率。反之,普通話中亦充滿口語兒音,而大陸的中文中充斥無謂累贅的“XX化”,“XX性”等西式語法詞,根本爛中文文章無處不在
呢兩年中文稍有復興之勢係學校開始用返範文、古詞文作敎材, 用真正文化精髓傳承,而非讀那些新文宣。

至於貴子弟棄中抱英,要嫌中文字複雜難明,除非你地本身就是洋人才說得成理,否則把握中文的竅門怎麼那麼深奧?平均一個英美中學畢業生需要學會運用一萬五千以上個英文字才能拿下好成績,而相對中文字是4千左右。簡體字造成跛腳中文的問題,不用贅述,有好的不學,只挑易而行,那是敎養理念不同而已。

BEBIBE    發表於 16-8-25 12:00
augkBB    發表於 16-8-25 10:58

大宅

kk80400 發表於 16-8-25 10:21
普教中係開始左一段時間, 所以係啱啱升到上去考DBS學生
因為我表弟係今年既DBS學生, 佢掌當年小學就係啱啱 ...

已經有jm指出首一兩屆d考生都係普教中,合格率高左係因為頭一兩屆仲係未成熟,出卷會比較深

仲有,香港學生d中文係好差,以前粵教中d中文好好嫁,點解會愈來愈差?因為家長唔重視,覺得其他語言比自己既母語好,真奇怪

普教中已經有教師指出比粵教中差,原因係,平時講開粵語,你作答時要粵轉普再轉書面語,比就咁粵轉書面語再多一層,因為普通話唔等於書面語

珍珠宮

dazzlelulu 發表於 16-8-25 10:33

中文合格率升咗?係比較普敎中開始的十幾年劣績而言吧? ...

我身邊好多小朋友都係一樣會覺得中文好多筆畫好難記

呢點你唔認同,我都冇辦法要你信
日本の平安を祈ります

珍珠宮

小玲晶 發表於 16-8-25 10:34
已經有jm指出首一兩屆d考生都係普教中,合格率高左係因為頭一兩屆仲係未成熟,出卷會比較深

仲有,香港學 ...

我又覺得,可能以前好多小朋友屋企本身母語就係普通話

至於家長重視,我細個果陣,如果英文勁,好多街坊都會勁讚

當年我唸英文仲重視呀,你睇果套歲月神偷都知啦
日本の平安を祈ります

大宅

kk80400 發表於 16-8-25 10:42

至於家長重視,我細個果陣,如果英文勁,好多街坊 ...

以前邊有好多小朋友既母語係普通話呀?唔好山草藥喎!以前大部分人母語係粵語嫁!!!!

大宅

kk80400 發表於 16-8-25 10:42

至於家長重視,我細個果陣,如果英文勁,好多街坊 ...

以前係識英文就覺得勁,但唔會忽略中文,而家係d家長覺得淨係識英文就得,中文係唔洗識,你究竟知唔知個分別係邊嫁?

珍珠宮

dazzlelulu 發表於 16-8-25 10:33

中文合格率升咗?係比較普敎中開始的十幾年劣績而言吧? ...

以前讀範文時直情叫我地唔好將魯迅文章讀入腦,因為文筆不見得好,西化嚴重,只了解主旨就夠。
雅舍小品呢d就真係優質中文

珍珠宮

小玲晶 發表於 16-8-25 10:44
以前邊有好多小朋友既母語係普通話呀?唔好山草藥喎!以前大部分人母語係粵語嫁!!!!
...

我細個d同學仔都好多係普通話,又有客家話,潮州話、上海話,我唔識呢d話

但係唔係同普通話甘樣,都係文語書面語甘我就唔知

我細個係西環大,唔知大家係唔係唔同地區關係,

不過是但啦,我都話只係討論下問題

我唔得閒回啦
日本の平安を祈ります

首頁

尾頁

跳至