自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如圖

珍珠宮

18y 發表於 16-8-25 10:51
由細都有教口語同書面語
點會LOW亂

好明顯樓主以前唔係香港讀書啦。

粵教中根本就無問題。

公爵府

wcpcelia 發表於 16-8-25 11:14
又唔覺會

做乜你變咗民房嘅

wcpcelia    發表於 16-8-26 08:28

公爵府

Kuri 發表於 16-8-25 11:29
其實朗讀同講故事係兩回事,我攞住本書,係轉口語同仔講,講完要認字,我就同佢一齊朗讀,我仔分得好清, ...

冇錯,我仔間幼稚園鼓勵每個星期親子伴讀,有晒sample,係家長照書讀一次,細路跟住讀啲字,再用口語講故事。

男爵府

回覆樓主:

暫時我接觸的小朋友都無呢個情況

子爵府

kk80400 發表於
我身邊好多小朋友都係一樣會覺得中文好多筆畫好難記

呢點你唔認同,我都冇辦法要你信

大宅

回覆樓主:

不會

子爵府

kk80400 發表於 16-8-25 10:37
我身邊好多小朋友都係一樣會覺得中文好多筆畫好難記

呢點你唔認同,我都冇辦法要你信

前文中我已說了, 大家教養理念不同路。

我家長輩傳統重中文, 以前送我們讀英文書院而至放洋, 家書從來要求全中文, 寫錯字還要紅圈批回(長輩早年都留學的)。

讀任何語言要讀好都唔容易, 英國人也未必英文就了得。

中文之難, 第一難在國人不重視自己的"母語", 慕洋之心又豈止在今日香港?
當大人自己都以"識英文"為傲, 忽視中文, 又嫌筆劃多, 又話字難砌, 孩子怎有心思去學好? 中文部首/部件, 一理通, 幾配即明, 那種擴展力, 非拼字母的語言能及。

第二難, 只要識少少外文, 其實扮叻好易, 君不見大陸一樣叫"打的"、"做秀"、"酷"等, 一街係。點樣為之英文易學呢?

有足夠英文水平嘅人, 去拆以下呢兩個英文字都唔難架:

pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis 火山矽肺病

Antidisestablishmentarianism 反政教分離運動

中文應該大家一看即明。講英文易讀嘅人, 也許先拿莎士比亞原著來看看, 能讀明白多少?

wcpcelia    發表於 16-8-26 08:29

子爵府

goat 發表於 16-8-25 10:49

那一代人, 我欣常賞佢地創新思維多過文筆, 最愛係錢鍾書

伯爵府

dazzlelulu 發表於 16-8-25 14:59
前文中我已說了, 大家教養理念不同路。

我家長輩傳統重中文, 以前送我們讀英文書院而至放洋, 家書從來要 ...

我一直覺得,漢字係好靈活,個個字見字知義,只要肯下苦功識咗嗰幾千字,真係點拼都明,爭在我哋仲會講究行文用字。呢方面當然又係另一門博大精深嘅學問。
我覺得只要智力正常,認正體字都唔會係咩一件特別難嘅事,係肯唔肯嘅問題。我們小時候,不也是一筆一劃學過來?都唔係要你寫咩高深文學,認字咋喎。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

侯爵府

Onlok 發表於 16-8-25 08:15
香港以前大部分都粵語教授,咁會差啲?

書面語轉口語,思考時要轉多一轉,腦部用多咗,應該會更有益處! ...
agree

侯爵府

2018復活節勳章

kk80400 發表於 16-8-25 09:57
但係要佢轉返中文比較難, 要不停不停甘講.....佢比較鍾意英文, 佢英文完全唔洗我理佢

留意返,香港學校的英文課程,只係 "第二語言" ,就算所謂成績好,也並非代表什麼,
你必須 keep 到中文,才算是有一科真正係 "第一語言"。
除非你轉去國際學校,但國際學校英文科係 "第一語言",深好多。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆:有沒有留意小朋友粵教中,讀D文字會讀成粵語

唔會
的就的,正常係冇既,因為係口語

珍珠宮

rich47004 發表於 16-8-25 07:49
係應該用書面語咁讀同理解,每一個中文字都有粵音,根本直接讀就可以直接理解。但我發現我小朋友每次讀都 ...
我咪又係咁學左十幾年中文, 又唔見我唔識書面語??
串d講句, 我中文拎a tim.
同埋國語都唔係我手寫我口ga, 大陸都有口語ga, 果d咩傻b, 牛b, 話人地很"牛", 可以我手寫我口ma??

Kuri    發表於 16-8-25 17:24

珍珠宮

kk80400 發表於 16-8-25 10:21
普教中係開始左一段時間, 所以係啱啱升到上去考DBS學生
因為我表弟係今年既DBS學生, 佢掌當年小學就係啱啱 ...
咩係dbs, 新既考試ar??

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

唐宋八大家都唔係用普通話教學既,所以不用擔心。

侯爵府

引用:Quote:rich47004+發表於+16-8-25+07:49+係

原帖由 小歪仔 於 16-08-25 發表
我咪又係咁學左十幾年中文, 又唔見我唔識書面語??
串d講句, 我中文拎a tim.
同埋國語都唔係我手寫我口ga, ...

伯爵府

即係小朋友望住的讀嘅?香港咁多年都係咁教,係咪你小朋友問題

首頁

尾頁

跳至