1-3歲

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 冬日勳章 陪月勳章 畀面勳章

如果有媽媽知嘅麻煩介紹,最好不要太甜,營養成分冇要求,thx so much

男爵府

Jayelle 發表於 16-8-26 02:15
如果有媽媽知嘅麻煩介紹,最好不要太甜,營養成分冇要求,thx so much

去2手區好多大牌子全新都60蚊下細罐裝,大罐都係150蚊左右

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

大罐好難100蚊左右一罐,二手都唔得,除非食一般全脂奶粉,即係三花、克寧個啲,藥房買百幾蚊超大罐。

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 冬日勳章 陪月勳章 畀面勳章

wcm991101 發表於 16-8-26 15:19
去2手區好多大牌子全新都60蚊下細罐裝,大罐都係150蚊左右
唔想二手逐罐買咁煩

大宅

回覆:有冇奶粉牌子一百蚊左右一罐

喺阿信屋見過最平都要一百三十幾,唔記得係乜牌子.我小朋友飲雪印,2號$195,3號 $17x.已經算係平.

禁止訪問

侯爵府

keroppi_pororo 發表於 16-8-26 17:07
買盒裝,
盒裝平罐裝幾十,
但就應該無1百蚊以下既.

咁又唔使100以下, 百零蚊都ok嘅, 諗緊買overseas formula, 如果真係冇就同佢轉fresh milk, 邊隻牌子盒裝平?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

其實鮮奶長期咁樣都唔比奶粉平架

子爵府

畀面勳章

鮮奶除非買一大盒家庭裝,
如果買細細盒,通常貴過奶粉

珍珠宮

德版aptamil,hipp,藥房/水貨舖賣百零蚊,不過得600g,我個b食aptamil 1+,最平9x一盒

侯爵府

我要做媽媽 發表於 16-8-26 21:31
其實鮮奶長期咁樣都唔比奶粉平架
其實大盒嗰隻計番係差不多

侯爵府

jeremylui83 發表於 16-8-26 21:34
鮮奶除非買一大盒家庭裝,
如果買細細盒,通常貴過奶粉
係家庭裝呀, 點會買細細盒, 但係鮮奶易買, 我搵到有間叫嬰 國 寶賣水貨奶, 想睇下有冇媽咪買開, 如果搵到間舖可以長期買嘅, 咪買囉, 冇咪飲鮮奶, 其實我係人奶媽, 對奶粉冇堅持, 係我仔鍾意飲之嘛

侯爵府

AGa1111 發表於 16-8-26 22:28
德版aptamil,hipp,藥房/水貨舖賣百零蚊,不過得600g,我個b食aptamil 1+,最平9x一盒
...
你買開邊間?

男爵府

Jayelle 發表於 16-8-26 16:37
唔想二手逐罐買咁煩

通常人奶bb對奶粉都麻麻,你係外國訂一箱番來,佢唔飲得不償失,鮮奶如果買水貨奶,你唔擔心運送過程會影響奶既品質嗎?我自己覺得比小朋友飲長飲既野,真係唔好慳果幾十蚊,你要平蒙牛可以好平,但係你會放心飲嗎

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

wcm991101 發表於 16-8-27 08:33
通常人奶bb對奶粉都麻麻,你係外國訂一箱番來,佢唔飲得不償失,鮮奶如果買水貨奶,你唔擔心運送過程會影 ...

我仔係咩奶都飲,所以唔會飲唔慣

如果鮮奶就梗係買惠康嗰D啦

我覺得奶只係一種飲品,我係真係唔會使幾百蚊買罐奶粉囉,我覺得買多D靚食材仲有價值囉,我只係盡人事想睇下我個budget內買到最好quality嘅奶啫,我就係對水貨奶粉有concern先想問下有冇媽媽有可靠商家介紹咋嘛

男爵府

Jayelle 發表於 16-8-28 13:46

其實一罐s26都係150蚊,早晚飲都可以飲1個月,圍起平過鮮奶不過如果你覺得一箱一箱訂海外水貨奶低d,咁就繼續啦,只係比意見你,奶類產品唔止可以當飲品飲,其實都係一樣營養補充品

水晶宮

Jayelle 發表於 16-8-28 13:46

咁不如索性飲牛奶啦,點解仲要奶粉?健康院姑娘都話歲幾唔使飲奶粉直接飲全脂奶都冇問題。

我大盒細盒全脂奶都有買,喺屋企飲大盒嘅(我同先生都有飲,唔怕飲唔哂),出街做小食帶細盒嘅,方便。

侯爵府

keroppi_pororo 發表於 16-8-27 08:57
你係人奶媽,咁奶粉純椊仔想飲,咁飲屋仔奶就近,當口痕零食

我自己覺得食得落口唔好慳。特别奶类,其实奶 ...

我仔戒左人奶好耐架啦,食野我地唔會話好慳,不過我唔想擺咁多budget落奶度之嘛,其實我覺得外國奶粉冇問題,都係同一間公司出之嘛,最緊要入口商信得過,來源冇問題

侯爵府

wcm991101 發表於 16-8-28 14:07
其實一罐s26都係150蚊,早晚飲都可以飲1個月,圍起平過鮮奶不過如果你覺得一箱一箱訂海外水貨奶 ...

你邊度搵到s26$150?我見都要二百幾架喎?我冇話一定要水貨,只不過我搵唔到港版有咁平,我先想試水貨之嘛。奶係可以補充營養,不過小朋友食野ok夠營養,奶對我嚟講可有可無

首頁

尾頁

跳至