自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔係靜的街, 會比佢試一試

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

回覆:我係咪過份保護阿囡?

我女女11歲,因為我要返工,無工人,唔想老人家頻撲,所以暑假佢自己學嘢,最遠要轉地鐵...

我覺得最緊要訓練佢有交帶,我女去到學嘢嘅地方,放學同返到屋企都會話我知... 同埋我千叮萬囑佢搭車呩好拎電話出嚟玩,怕俾人搶電話... 我覺得佢獨立咗,大個女咗好多 ~

子爵府

方麗娟 發表於 16-8-26 12:01
我唔捨得,意外一秒就可以發生,冇咗個女,我生唔返,又或者沿途遇上色魔,即使保住條命,陰影難以磨滅。
...

咁你打算個囡几多歲先俾佢自己出去

子爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

想當年我8歲已經拖住4歲既細佬返學,行15分鐘drop 低佢幼稚園再行返轉頭再另一個方向返小學(15+10mins) 了!

不過都係當年既事,治安呀鄰居關係各樣都唔一樣既
所以我覺得只要媽媽你自己覺得啊囡未 ready 就未ready, it's ok!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

whywhywhywhy 發表於 16-8-26 12:24

其實我個女啱啱6歲 可能想像唔到10歲會點……

我細個就係9, 10歲自己返學,不過唔係一個,係同我年齡相近嘅阿姨和妹妹一齊出入。我諗有個伴(例如阿女嘅同學)同阿女一齊,我會放心的,單獨就冇諗過,睇下佢明唔明白我哋平時點教才決定。

子爵府

好媽媽勳章

我仔二年級已經自己落校車過馬路返屋企(要行十分鐘),三年級連校車都無坐,自己巴士來回
十歲,五六年級,連樓下都怕
好難想像一兩年後點升中

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:我係咪過份保護阿囡

10歲女仔我盡量都唔會比,就算落都只限屋企樓下多人嘅地方。樓主情況要過幾條馬路,仲要行成十分鐘先有店鋪,我就唔放心,至少要小六下學期先算,其實要佢學自己去一啲都唔難,但現今社會冇以前咁單純,發生問題就大獲,我就唔會博。

公爵府

回覆樓主:

10歲可以,真係唔放心就開頭跟喺佢後面睇下

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得可以了,最初唔放心咪偷偷地跟佢尾望下先囉

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

whywhywhywhy 發表於 16-8-26 12:24
同問。

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實我地真係好幸福,我都係差唔多歲數學自己返學放學,但我老公既父母就係佢10歲果年離婚,佢老豆唔準前妻入屋,但又成日滾上大陸,佢仲要帶住6歲既細佬日日返學放學同自理家務

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

試下跟住佢後面俾佢試下,起碼安心D

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

以後去街,叫佢帶住你囉,
幾時行,買d咩先,坐咩車,
買嘢先後次序,幾時停紅綠燈,
買完東西放入環保袋次序,
從旁觀察,睇下佢能力 ,
穩定性,
再決定時否比佢自己落街買嘢。
當然你帶多d佢去街,訓練一排,
先好試我上面講嘅嘢。

子爵府

方麗娟 發表於 16-8-26 12:33
其實我個女啱啱6歲 可能想像唔到10歲會點……

我細個就係9, 10歲自己返學,不過唔係一個,係同我 ...

放心十歲好都大個,只要平日有教佢注意安全,同點保護自己,十歲一個人出去無問題的,因為升到五年級好多嘢學同玩,到時佢地都要自己面對

男爵府

其實10歲應該可以放手俾佢試下
我自己10歲果時都系步行20分鐘返學

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

whywhywhywhy 發表於 16-8-26 12:50
放心十歲好都大個,只要平日有教佢注意安全,同點保護自己,十歲一個人出去無問題的,因為升到五年級好多 ...

希望佢得,而家就成日都好像absent minded,專注力同記憶力弱。
謝謝妳。

子爵府

方麗娟 發表於 16-8-26 12:56
希望佢得,而家就成日都好像absent minded,專注力同記憶力弱。
謝謝妳。

六歲同10歲差好遠,到時就得,你看看五六年級的哥哥姐姐就明

珍珠宮

方方媽媽 發表於 16-8-26 11:26
日前阿囡同我講"可以比我試下去買野",
原來佢想我比佢獨自一人落街買野.但我住果度,要行十分鐘才有店舖,途 ...

我都有諗呢個問題, 幻想過同c6夾定, c6 在樓下等, 我就在家等扮放手, 跟手c6在樓下等佢落樓, 吊住佢尾, 一嚟自己放心, 2嚟佢會覺得你信任佢~

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

其實10歲出街, 有燈位, 我覺得都冇咩問題。
不過, 反而會擔心治安問題, 樓主最好教定女女唔好去跟人去癖靜既地方, 如有陌生人兜搭, 要點樣應付, 呢D 先係最緊要。

Childhood is journey, not a race.

首頁
12345...6

尾頁

跳至