自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我家姐係自顧化妝師,專為廣告化妝的,因為客戶多是公司客,我家姐都有商業登記,自顧人仕報稅冇公司報稅咁複雜,一向都係自己報,有些散Job唔會報得咁足,而且有些單據冇留底,問題係最近家姐同一位多年密友因誤會而反目, 那位曾經是好友的人威脅說知道我家姐冇報足稅,說會舉報我家姐,請問如果現在通知稅局公司已結業,另外再註冊一間新的公司,日後真的舉報起上來,稅局見一間已結業的公司,還會調查嗎?需然;我家姐牽涉的帳目不大,但知道一旦稅局要查數,必定要搵核數師,這樣會有一定情度損失,希望各位提議有冇更好的方法。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:我家姐係自顧化妝師,專為廣告化妝的,因為

原帖由 StupidCyan 於 16-08-27 發表
我家姐係自顧化妝師,專為廣告化妝的,因為客戶多是公司客,我家姐都有商業登記,自顧人仕報稅冇公司報稅咁 ...
自由散工好難舉証,就算真係比人舉報,除非你家姐大大畢銀行存款,又私樓而不能解釋財富來源,稅局才會調查~

係我就唔使理佢, 開過間公司反而無私顯見私~

StupidCyan    發表於 16-8-27 18:38
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

個朋友好衰,反轉豬肚典範

侯爵府

舉咯,佢點舉,要有充足證據先得嫁。化妝師求其話買左咩化妝品都走到數啦

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:舉咯,佢點舉,要有充足證據先得嫁。化妝師

原帖由 mwmyway 於 16-08-27 發表
舉咯,佢點舉,要有充足證據先得嫁。化妝師求其話買左咩化妝品都走到數啦
...
無錯

唔駛理佢

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

好難舉証的

大宅

開心吸收勳章

唔洗理佢

第2: 重開公司 , 呢招個個都識, 曬氣 唔洗

佢有咩證據先 睇你家姐識唔識兜

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好難舉證的,冇咩好擔心

wcpcelia    發表於 16-8-27 20:35

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

如果你家姐自己有公司,年終應該有搵核數師去清盤數同報稅;如果口講下都得,核數果個仲大鑊。
不知所謂的乙陸!!!

複式洋房

回覆 壺一v一 的帖子

上網睇過資料,因現在政府缺錢,只要有人舉報,未必有証據都會調查,所以;如結業唔知會唔會查?

複式洋房

回覆 chowqv 的帖子

自顧如全年總收入唔超過50萬,唔使搵核數架!自己報就得架啦

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

StupidCyan 發表於 16-8-27 19:04
回覆 壺一v一 的帖子

上網睇過資料,因現在政府缺錢,只要有人舉報,未必有証據都會調查,所以;如結業唔 ...

政府缺錢?
不知所謂的乙陸!!!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:回覆 壺一v一 的帖子上網睇過資料,因現在

回覆 壺一v一 的帖子

上網睇過資料,因現在政府缺錢,只要有人舉報,未必有証據都會調查,所以;如結業唔 ...
唔好儍啦,如果得個個都開間公司,三幾年執左佢,人人都唔洗交稅~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

別墅

StupidCyan 發表於 16-8-27 18:24
我家姐係自顧化妝師,專為廣告化妝的,因為客戶多是公司客,我家姐都有商業登記,自顧人仕報稅冇公司報稅咁 ...

就算你家姐而家結業,稅局都會問清楚有無未申報既利得稅,通常交報稅表都要交埋核數報告,所以如果要避核數既話,未必有無得避。

最好都係打去稅局問清楚結業要乜手續。

複式洋房

回覆 大力大力 的帖子

複式洋房

回覆 wwsbb 的帖子

自顧人仕唔係一定要報利得稅,報個人入息課稅都得,所以唔使核數架除非多過一個業務啦

大宅

首先,如果稅局要查,係結業都要提供7年內資料。

第二,好似無聽過話唔過50萬就唔駛會計師核數,而係盤數唔駛交稅局,到佢需要先交(文件單據等要齊。

在香港成立的有限公司,要遵守 香港公司條例 及 香港稅務條例。香港公司條例規定,有限公司必須要做帳及保存好所有會計相關的文件。同時,每年需要找香港執業會計師核數 (審計),及簽發核數師報告。

詳見: 香港公司條例第121條、第122條 及 第129C條

同時,於報稅時,在利得稅報稅表上需要填寫核數師名稱及核數師報告日期。如果年總收入不超過二千萬港元 (稱為 "小型法團"),報稅時可以只提交報稅表,但稅務局可以隨時出信要求你提交已審核的帳目 (即已附有核數師報告的帳目)。每年核數的規定也必須要遵守。詳見: 填寫利得稅報稅表的附註。也可以睇埋 稅務局對小型法團的常見問題。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:回覆 大力大力 的帖子

回覆 大力大力 的帖子
真係唔使理佢,妳自己諗一下,邊個証明到妳家姐收入?

無單冇據~

買基金真係好傷

琥珀宮

引用:我家姐係自顧化妝師,專為廣告化妝的,因為

如果有報稅既單據無留底,應該會有問題!

就算個人報扣捐款都要保留收據for稅局查詢。

複式洋房

回覆 木土土 的帖子

希望唔會發生

首頁

尾頁

跳至