烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問D魚湯點先會煲到白色? 我煲薯仔蕃茄魚湯, 都無白色, 點解呢?

伯爵府

減齡達人勳章

QueenBallet 發表於 16-8-28 13:53
請問D魚湯點先會煲到白色? 我煲薯仔蕃茄魚湯, 都無白色, 點解呢?

魚煎至金黃色後,沖滾水落去

mkmark哥    發表於 16-12-25 10:12

大宅

回覆:白色的魚湯

係咪用易潔鑊?易潔鑊整唔到白白嘅魚湯

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆:ekgw 的帖子

用獲煎好魚,另一個煲滾水撞落魚到

mkmark哥    發表於 16-12-25 10:12

大宅

好科學呀!!! 下次試下!!!

子爵府

引用:用獲煎好魚,另一個煲滾水撞落魚到

原帖由 stagea 於 16-08-28 發表

大宅

大宅

ekgw 發表於 16-8-28 16:02
係咪用易潔鑊?易潔鑊整唔到白白嘅魚湯

我都係煲唔到白色,點解㗎?(emoji)

子爵府

除左要撞滾水,仲有係你用幾多魚同幾多水?

大宅

2521 發表於 16-12-25 09:27
除左要撞滾水,仲有係你用幾多魚同幾多水?

兩三條紅衫,一煲,3人飲兩餐份量

子爵府

QueenBallet 發表於 16-12-25 09:32
兩三條紅衫,一煲,3人飲兩餐份量
魚同煲有分大細,唔知有幾大條魚?? 又唔如一煲即係幾多水??

比個概念你,我買5條大半隻手掌寬度,1隻手掌長度紅衫魚煲5飯碗水,又甜又白。

大宅

QueenBallet 發表於 16-12-25 05:05
我都係煲唔到白色,點解㗎?(emoji)

有jm都提到份量問題,如果魚細條又唔多,就唔好放太多水,同埋要用不銹鋼鑊、生鐵鑊或鑄鐵鑊,呢類鑊去煮,用薑先煎香d魚,然後倒入滾水,加少少酒同胡椒粉,蓋住滾15分鐘,要keep住佢大滾先可以有白色魚湯,你再試下丫,同埋魚湯最好一餐飲完啦,有益d

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

+要大火煲。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

stagea 發表於 16-8-28 16:13

咁後尾要唔要成鑊倒番入煲架?

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

cindy618 發表於 17-9-6 12:36
咁後尾要唔要成鑊倒番入煲架?
我無咁做, 會係個鑊到滾, 其實係靠滾水撞落去先有白色魚湯出來

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

stagea 發表於 17-9-6 12:45
我無咁做, 會係個鑊到滾, 其實係靠滾水撞落去先有白色魚湯出來

咁霸住個鑊煮唔到飯

瑪瑙宮

stagea 發表於 16-8-28 16:13

魚有無話用咩魚架?

琥珀宮

cindy618 發表於 17-9-6 12:53

咁霸住個鑊煮唔到飯
其實你用不锈綱煲煎都得, 又係咁倒滾水, 原理一樣...

琥珀宮

cindy618 發表於 17-9-6 12:56
魚有無話用咩魚架?
無架喎...用大眼雞或者紅衫魚, 大魚尾都得, 我就至愛

瑪瑙宮

stagea 發表於 17-9-6 13:09
無架喎...用大眼雞或者紅衫魚, 大魚尾都得, 我就至愛

魚頭都可以?

首頁

尾頁

跳至