少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

8歲小朋友經常講大話,可以點教

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

ling11248 發表於 16-8-30 00:01
8歲小朋友經常講大話,可以點教

要首先知咩原因、才可以對症下藥!!!

珍珠宮

回覆樓主:

小朋友講大話,當然是想逃避責任,責罰!平時發現佢講大話會點處理?如果過於嚴苛,反而會更加唔想坦白!小朋友做錯事講大話,要了解下件事背後嘅原因,小朋友有時會唔識點樣解決一件困難事情,用錯方法去解決,或是貪玩而做錯,耐心教導返佢正確做法,然後同佢講:你坦白講比我聽,我可以教你點做,你唔需要講大話架!
小朋友知道你會幫佢,唔係只會責罵佢,佢先會願意坦白多D!
8歲未係好大,道德價值觀仍然可以去建立,平時多D溝通傾偈

karchoice1    發表於 16-11-2 17:08

禁止訪問

複式洋房

回覆 cholecc11 的帖子

I agree the above comments to talk more with the kids.

Let us control our EQ before blaming him for his wrong doing. Try to dig out the fact.
Understand he certainly is trying to hiding the truth. Talk more with him to correct his way of thinking. Beating or scolding cant help to improve it.

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

好擔心...

每次都用大話.........直係唔知點教....

首頁

尾頁

跳至