自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

賺錢最多系大狀走去做議員

又唔駛做, 只亂吹一輪, 又加上叫D反政府口號,拉下布, 有班基本捧塲客, 甘就十萬以上一個月。

伯爵府

BKsquare 發表於 16-9-3 21:47
咦 麥記應該多人想知喎

膠登果邊你問我答好玩好多
各行各業咩人都有
問果個又唔會好似玩捉錯處咁
之前果邊有個更新人士
玩足幾個鋪

複式洋房

我想問下樓主點睇JD? 因為我準備讀。我本身acct finance出身。我有d朋友勸我唔好讀,話冇用,我唔知拒冇用既意思係咩呢,想聽下你中肯既意見. 其實我都唔知acct finance degree加個jd可以做咩,係咪就算比我考過pcll做到所謂律師,個jd會limit左我好多機會?

侯爵府

引用:賺錢最多系大狀走去做議員又唔駛做, 只亂吹

原帖由 純恩 於 16-09-04 發表
賺錢最多系大狀走去做議員

又唔駛做, 只亂吹一輪, 又加上叫D反政府口號,拉下布, 有班基本捧塲客, 甘就十 ...
你咁講真係好侮辱選民

洋房

回覆 lilygang 的帖子

老老實實,轉行做律師好辛苦
正如上面講,律師行業已經過左遍地黃金的時代 (做conveyancing 都一個月賺幾十萬)

但當然,亦絕對唔係上面部分人講到律師無飯開要乞食咁

現在,有人賺大錢,有人過著比較humble的生活,但賺大錢都好 都係辛苦錢

所以expectation 唔好太高

當然,假如你為理想的話,則作別論

洋房

回覆 flori 的帖子

係啊, 尤其係部分靚office的 local firm 壓力更大. overheads太高
所以律師係汰弱留強的殘酷行業,好多人做幾年做inhouse,入政府,或完全轉行

尤其呢個年頭,行業競爭大,對大部份professionals 而言(CPA 尤甚,consultants 及banker 其實都有一樣問題), 真不容易呢。聽聞連 Magic Circle 做transactional works 都割價競爭,亦開始願意更 “靈活“ 的payment terms ,前者Legal500都證實左,後者見近年law firm 告客戶追legal fees 的官司。

有趣的是,係呢個風高浪急的年代,反而有不少 boutique firms 逆市賺大錢 (大firm partner帶埋條team 跳出來自己開間細firm,做非常專一兩個area,非常穩定caseload,律師行overheads 細,turnover 快而少錯誤)

複式洋房

回覆 ericericeric 的帖子

我想知道jd呢個出身入行後會晤會比人歧視?定係無分別因為都係要pcll, exam standard都係一樣

洋房

lilygang 發表於 16-9-4 01:30
回覆 ericericeric 的帖子

我想知道jd呢個出身入行後會晤會比人歧視?定係無分別因為都係要pcll, exam sta ...

無分別

別墅

回覆:ericericeric 的帖子

請問香港律師樓註冊結婚係咪一定要新人有宣讀我願意果段誓詞先認可為有效婚姻?

侯爵府

引用:Quote:Joant+發表於+16-9-2+20:13+要知道除

原帖由 若曦 於 16-09-03 發表
我朋友是事務律師,他囡囡DSE成績可入港大法律系,但是最後揀入城大法律,他說讀城大易入pcll,如入港大,怕最終 ...
點解會易入嘅 我只知有人會為了更多資源入city

男爵府

回覆樓主:

之前你提到有人用foreign lawyer形式再convert。好奇係美國考牌易過香港嗎?我見一個女仔大學(HKU)exchange一年在美國,跟着返港考pcll, 跟著我見她CV 有美國和香港資格,好奇点解咁勁咁快考到。
又,如Herbert Smith呢類大行,qualified後人工一般有多少?

珍珠宮

回覆 flori 的帖子

你說得對,跟著一個唔識揾錢,開拓新客戶嘅老闆,影響嘅唔單止系D律師,而糸成個team 嘅 supporting staff, 上面jm 講得對,有D做左幾年嘅律師走去教書,做政府,做in house,當然人工冇做law firm 咁好啦!

子爵府

Joant 發表於 16-9-4 11:57
點解會易入嘅 我只知有人會為了更多資源入city

因為他怕阿女唔夠港大班狀元榜眼勁,港大法律系好多尖子呀!

男爵府

學習

子爵府

小可愛11 發表於 16-9-3 11:43
我係其中一個讀 contract law 讀到頭到暈左.

contract law 真係讀到暈

男爵府

ericericeric 發表於 16-9-3 21:25

啊大媽,corporate client 又點? 你唔係真 ...

令囝囝健康快樂,知書識禮;與丈夫分享分擔,無限支持,就是我對社會的一份貢獻

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:做左2年見習律師就快執業,你問我答

原來樓主兩日就消失左 ?

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

ericericeric 發表於 16-9-2 12:37
終於接近完成讀Law成為律師的漫漫長路:
簡介: A-level 後入讀大學法律系 LLB讀4年,然後只有大約一半人入 ...

如果冇人脈,點樣揾師傅?

首頁

尾頁

跳至