自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔今年k3, 用左手寫字。寫字能力方面一直不理想,尤其寫中文字方面,橫線會寫到斜向右下,寫唔倒直橫線,直線都好多時會寫斜左。阿仔寫字速度亦非常慢,只係寫5次自己个中文名都可以寫1个鐘,佢會寫到喊,我睇見都想喊埋一份,因為我都教到嘔血。

請教我點可以幫倒个仔,有無人可以分享下,謝謝。

伯爵府

引用:阿仔今年k3,+用左手寫字。寫字能力方面一直

原帖由 lambaby2011 於 16-09-03 發表
阿仔今年k3, 用左手寫字。寫字能力方面一直不理想,尤其寫中文字方面,橫線會寫到斜向右下,寫唔倒直橫線, ...
細細個教佢用右手寫,因為寫字右手係順手d.. 左手寫字會遮住自己筆劃,好難寫得整齊.

我細個小一時係用左手,真係好難跟筆劃寫.. 之後左手俾門夾親,包左左成個月,被迫轉用右手!順手好多, 左手好番都無用番左手寫..

伯爵府

回覆樓主:

K3都細個既。。佢天生左手字的?有冇試过換手寫吓?佢個名筆劃繁複?有好多可能性的,不要太紧張。有D細路系5中意寫字的,所以寫得好慢/難睇/喊…我有个朋友囡都系甘,考中文老馮低分,因做5切(寫得慢/中意成日擦)…你細心D睇多排先,5好鬧佢慢

禁止訪問

珍珠宮

親子王國15週年勳章

趁早糾正.如果唔係有排煩

大宅

回覆樓主:

我也是左手的,不过左右手也可寫字,相对用左手寫時是會自行调節的!畢境孩子还是K3,前三指力量不足,可以同佢玩夾仔,做個楼梯盒仔,即上下層,比佢將上層夾(一行)夾落下行! 或玩銀仔,先用五毫子單手拾起疊起(即一路拾一路在掌心疊)20個1楝放低! 最後练習到用1毫子疊!

lovingfridayli    發表於 16-11-12 15:41
在壓力中仍能平靜,在忙碌中仍能悠閒,在失敗中仍能歡笑,在逼迫中仍能屹立,上帝的兒女何等有福。
在絕望中仍有盼望,在冷漠中仍有關懷,在困境中仍有出路,在死亡中仍有生命,上帝的兒女何等有福。

伯爵府

回覆樓主:

我囡都系天生左手的,我從冇迫/想佢轉手。佢地有能力適應的(小時筆劃成日錯),5好因佢寫得丑/筆劃錯就要佢擦或重寫,甘样会令小孩更厭倦/憎恨写字。如怕佢認少左字,可以多点睇文字卡,少筆劃的(早/吃/菜…)

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:左手寫字的困難

係咪其實佢唔係左手㗎?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:lambaby2011 的帖子

睇下可唔可以試下右手寫字, 如都有同樣困難, 應該唔關左手事, 因我仔都係左手寫字, 冇出現你仔情況, 大個左d 字重比老師讚, 你要揾出問題所在

公爵府

醒目開學勳章

lambaby2011 發表於 16-9-3 13:40
阿仔今年k3, 用左手寫字。寫字能力方面一直不理想,尤其寫中文字方面,橫線會寫到斜向右下,寫唔倒直橫線, ...

我個囡係左撇子, 叫佢試下用右手寫手, 食飯才用左手, 每次叫她試她就話右手無力
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3824718&extra=page%3D1

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

妳小朋友應該係小肌肉弱
可以俾多D訓練佢,例如
玩下衣夾下,倒D米係地下俾佢
執下,我細仔都係左手寫字
K3個時寫既字都係唔靚架
我又冇迫佢轉用右手,而家小二啦,如果認真咁寫既都還可以接受,慢慢黎啦

大宅

kkc886 發表於 16-9-3 14:11
咁即係話佢天生係右手人

佢天生係左手人,k1時試過叫佢用右手,仲差。

珍珠宮

回覆樓主:

我小朋友用左手的,我試過叫佢試下右手寫,佢話發唔到力,所以繼續用左手,硬筆字筆順正常,係寫毛筆字唔得。

大宅

tungking 發表於 16-9-3 14:17
我囡都系天生左手的,我從冇迫/想佢轉手。佢地有能力適應的(小時筆劃成日錯),5好因佢寫得丑/筆劃錯就 ...

但老師投訴佢寫字“核突“,我又要應付老師,我應該點處理好?

大宅

lovebbb 發表於 16-9-3 14:43
我小朋友用左手的,我試過叫佢試下右手寫,佢話發唔到力,所以繼續用左手,硬筆字筆順正常,係寫毛筆字唔得 ...

佢寫字會唔會斜埋一邊?
佢應該用咩 姿勢?
本簿係咪應該斜斜地咁俾佢寫?
我坐佢右手邊指導佢寫字,對嗎?

水晶宮

小朋友用緊咩鉛筆?
可用 粗的三角形鉛筆.
小朋友寫字慢,
可能佢楂筆過份用力.
比佢練習下畫直線, 圖圈, 再慢慢比佢寫d 少筆畫的字
佢有信心, 先至會寫得快.

珍珠宮

lambaby2011 發表於 16-9-3 14:46
佢寫字會唔會斜埋一邊?
佢應該用咩 姿勢?
本簿係咪應該斜斜地咁俾佢寫?

唔會側向一邊,都係要正確坐姿和執筆姿勢。我係坐佢右邊睇佢寫字,佢小時候學筆順,我做唔到捉住佢手寫,只有叫佢在我左邊看我示範。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:左手寫字的困難

咁你搞清楚佢係唔夠力,定控制唔到,定空間感唔好先。

男爵府

2018復活節勳章

左右手都用到好啊腦部發展平均啊

男爵府

係咪細b?我囡都左手(12月細b),左手筆劃唔同右手,佢寫橫係從右到左,寫木字係先直後橫 佢唔係筆順太離譜我都由佢⋯

小手肌唔夠力可以砌多dLego 、畫畫、砌圖、搓泥膠、剪紙 ⋯

首頁

尾頁

跳至