自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

myaisha0435 發表於 16-9-3 20:22
我覺得唔關左右手事,我都係左手人呀.....

應該是練習不足,或者手部肌肉未控制到

所以我無迫阿仔用右手寫羅。

大宅

bongbongpatty 發表於 16-9-3 16:04
寫多d
吾關左手事
我仔都係左手

我其實都擔心係讀寫障礙嘅問題,請問k3有無得做評估架?

伯爵府

lambaby2011 發表於 16-9-3 20:17
老師k2時口口聲聲話我个仔越黎越抗拒寫字,咁我就同老師協議我地唔好再理我仔寫出黎嘅字體,重拾佢寫字嘅 ...

其實幼兒院都好少學術性野要追,多數學群體/分亨/自理…。。。系個老C少左D爱心,只有你自己想辦法了,,,如放學做—半飯後做—半(都系時間長),但一次可以做少D(开心D).可行嗎?

大宅

lambaby2011 發表於 16-9-3 20:00
請問你个仔幾大?k3時寫字追得上同齡的進度嗎?你需唔需要特別教導佢寫字?
...

佢由K開始—直進度正常,字體極佳,老師有選他參加書法比賽。但佢性格係認真型,自己對字體亦有要求。

大宅

回覆樓主:

其實教左手寫字同右手一樣,我用右手捉佢左手,照筆劃教。

伯爵府

回覆樓主:

你支鉛筆要夠色(夠黑),有D鉛筆系5夠黑,錯覺要用力寫,坊間仲有D專比幼兒的"三角筆…(練拿筆姿勢)。。可能系老C响道吹吹龚,所以令你急姐,K3才開始,練字慢慢,咪認吓字先啰…放心。。我有個老C朋教開小一,佢成日呻D,剛升—的小孩系文盲(講笑姐),5点識寫字又5識字(一部分),要由头敎過。。所以呢~~放鬆D…再觀察吓先

大宅

回覆:lambaby2011 的帖子

係佢自然發展,佢做任何野都係左手先,但如果強逼佢糾正有可能佢寫字方向會調轉,幫佢轉番右手,手仔唔習慣亦未必有力,我自己右手寫字,只可講筆順比佢聽,我教唔到佢寫!

大宅

字有幾肉酸?定老師要求高呢?!

大宅

有,試下去搵健康院姑娘講番呢個情況比佢聽,睇下健康院幫唔幫到你轉介,如果唔係要自己出面做評估

大宅

我仔都係用左手, 但佢仲細未學寫字, 睇完大家的分享, 我都學到嘢, 會留意下, 而家我有個問題想借位問下各位, 想知在哪裡買到左手用的學習筷子(有膠圈套著姆指同食指那種), 因坊間的學習筷子都係右手, 唔啱位俾佢用....

珍珠宮

2024年龍年勳章

有些人天生左撇子,唔會強逼變右,比如你天生右撇子,叫你訓練左手寫字一樣

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我個仔既故事:
1歲時,老師話我個仔係左手仔,問我想由得佢,定教返佢用右手…(老師話佢都識點教);咁我信晒老師,只係話叫佢話事。到阿仔一路大個,去到k1,學校話佢執筆有困難,要求我去做評估,再申請下職業治療…
到k3排到職業治療師,評估分析,因為阿仔天生係左手,但我迫佢用右手寫字,變咗2頭唔到岸,時間又追唔返,無得重新練習左手寫字…
經過咁多年既訓練(今年p3),阿仔真係寫字好易攰,同幾討厭拎起筆。
呢個,係我最後悔為阿仔決定既事,當日我真係喊出黎。
不知所謂的乙陸!!!

大宅

引用:睇下可唔可以試下右手寫字, 如都有同樣困

原帖由 BOSKERMA 於 16-09-03 發表
睇下可唔可以試下右手寫字, 如都有同樣困難, 應該唔關左手事, 因我仔都係左手寫字, 冇出現你仔情況, ...
我囡用左手寫字,幼稚園到小學都攞硬筆字比賽冠軍,唯一不方便是寫字時看不到前面已寫的答案,可能會寫漏字。如果右手可以寫到的話,其實,用右手方便多些。至於字靚唔靚不太重要,只要端正就可以了,越大手的協調越好,不要太擔心。

侯爵府

引用:我個仔既故事:1歲時,老師話我個仔係左手

原帖由 chowqv 於 16-11-12 發表
我個仔既故事:
1歲時,老師話我個仔係左手仔,問我想由得佢,定教返佢用右手…(老師話佢都識點教);咁我 ...
我同你一樣啊,唔同既係迫佢轉右手既係我媽

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

人地天生左手寫字,點解要格硬 佢用右手寫呢?k3寫字唔靚都正常呀,因為小肌肉未夠力,所以寫D字就會歪嚟歪斜,大個仔D就會好架啦,我細個個都係左手
寫字,老師都有問我駛唔駛要佢學番用右寫字,我都唔需要
順其自然

男爵府

chowqv 發表於 16-11-12 01:17
我個仔既故事:
1歲時,老師話我個仔係左手仔,問我想由得佢,定教返佢用右手…(老師話佢都識點教);咁我 ...
我囡都係左手呀!
我無改到,因為佢歲半個陣發覺佢隻右手好遲鈍,唔識筆野食。有一日我行開左拎野,我個囡用左手筆粥好快,以後我無在逼佢啦!第二日囡用左手拎fork ,吉野食好快。

踢波也是左腳的,左手寫字好煩,做重組句子時成日會遮住左d字,筆劃完全唔同架!教佢地只能在紙上一筆一劃叫佢跟住寫⋯

連tick 都怪過人從上到下tick的,寫一字係從右到左,寫木字是先直後橫的⋯同唔可以用有圈圈既筆記簿,上堂要坐左邊無人的,如果唔係會同同學有碰撞。

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

lambaby2011 發表於 16-9-3 13:40
阿仔今年k3, 用左手寫字。寫字能力方面一直不理想,尤其寫中文字方面,橫線會寫到斜向右下,寫唔倒直橫線, ...
我係左手的,記得細個媽媽都想我轉右手,用咩方法都唔得,因為我話右手冇力,迫我都冇用,我寧願唔寫,最後冇迫我,老C都同媽媽講由得我
雖然咁多年d同學,家人都覺得我d筆劃同佢哋唔同,但又唔影響學習,有咩所謂?大個d,就試下學下右手筆劃

你仔情況應唔關左右手事,慢慢啦!佢係咪細仔?比多d耐性。如嚇怕佢寫字,到時你仲煩

水晶宮

bbcool 發表於 16-9-3 14:30
我個囡係左撇子, 叫佢試下用右手寫手, 食飯才用左手, 每次叫她試她就話右手無力 : ...
唔好迫佢啦!順其自然
點解一定要用右手?

首頁

尾頁

跳至