婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果係你地,你地會費是煩番99到算?
定係個日照自己三口子慶祝?

往年 年年正日都係陪99過
而且佢對節日做正日好執著
今年仔仔2歲幾開始大,下年又要番學
而且好難得個日剛好係老公例假
而且一星期都會帶個仔番去見佢地 同食飯一次
所以今年中秋想三口子慶祝,
吾想年年離係99樓下公園
同99講左我地想法,日頭同佢飲茶當做節先
佢夜晚再同2個大伯2個大嫂慶祝
但99一聽到就發哂脾氣,
閙爆我地,又話我地自私
我同老公都知,佢得一個孫,又多街坊朋友,
所以想夜晚帶個孫落公園威下
但我真係吾想年年陪99離係樓下
但如果個日真係吾正日番去,
99一定發好大脾氣,同埋根據以往紀錄
同埋一定會搞d事出黎,搞到大家都吾開心

大宅

回覆:WING_00 的帖子

我唔會問佢意見, 直接話個日約左其他小朋友一齊玩

係通知, 唔係問你意見

男家要食飯, 提早做節lor, 邊個規定男家要做正日?!

男爵府

回覆:中秋想自己三口子慶祝既jm、你地會點做?

如果99唔太癲嘅話,喺99度食飯,之後口話約左朋友出去玩閃人。其實大時大節完全唔交人好似唔係咁好。

wcpcelia    發表於 16-9-5 14:10

珍珠宮

回覆樓主:

一早約佢飲茶,之前邊食邊話一陣幾點要走啦,報左名同仔仔玩xXxX, 親子月餅班,play group , 乜都好啦。

咁咪得囉。

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

別墅

樓主係唔係唔知道中秋節嘅意義?如果係知道就唔會咁講。既然每年都一齊做節,老人家自然唔會預到大時大節唔齊人,佢爆你係正常

大宅

Summer_tsui 發表於 16-9-4 21:01
我唔會問佢意見, 直接話個日約左其他小朋友一齊玩

係通知, 唔係問你意見

其實我都覺得吾一定要正日做節,不過99對正日好執著

大宅

阿流 發表於 16-9-4 21:16
如果99唔太癲嘅話,喺99度食飯,之後口話約左朋友出去玩閃人。其實大時大節完全唔交人好似唔係咁好。

...

如果番去食,就吾可諗出去玩架啦
因為99會想同個孫去樓下公園玩燈籠&同佢d朋友哂下幸福

大宅

貓頭雀 發表於 16-9-4 21:19
一早約佢飲茶,之前邊食邊話一陣幾點要走啦,報左名同仔仔玩xXxX, 親子月餅班,play group , 乜都好啦。

...

99話吾飲茶牙,飲得茶就番埋去佢到

大宅

wytagnes 發表於 16-9-4 21:25
樓主係唔係唔知道中秋節嘅意義?如果係知道就唔會咁講。既然每年都一齊做節,老人家自然唔會預到大時大節唔 ...

我以前米都係每年同娘家慶祝
我為左老公呢5年正日都係同99過
我娘家都一樣無得團圓
我媽咪仲要有腦瘤添!
我吾係吾想同6299老人家過節
只係想提早日頭同佢地開開心心慶祝左
之後再帶仔仔去玩
如果我吾識諗 商量都吾會商量 話吾番就吾番

公爵府

引用:Quote:wytagnes 發表於 16-9-4 21:25 樓主

原帖由 WING_00 於 16-09-04 發表
我以前米都係每年同娘家慶祝
我為左老公呢5年正日都係同99過
我娘家都一樣無得團圓
根本就唔應該一面佔晒所有節日正日,就係你哋之前太就你99,咩正日都俾晒佢,一個節日唔做正日就即刻發癲。

大宅

littledot 發表於 16-9-4 21:48
根本就唔應該一面佔晒所有節日正日,就係你哋之前太就你99,咩正日都俾晒佢,一個節日唔做正日就即刻發癲。 ...

其實我99講到明,吾係為左想見到我&老公
亦吾至在我同老公係吾係到
佢講出到聲話,我同老公吾番無所謂,
佢既目的係帶個孫落樓下玩

子爵府

WING_00 發表於 16-9-4 20:33
如果係你地,你地會費是煩番99到算?
定係個日照自己三口子慶祝?

一定要做正日?
以後只會每三星期返一次
男家/女家/自己家
做節當一次

啲人嘈話要孝順/傳統
6299要孝順
自己父母都要孝順
自己家庭亦要建立
咁最公平

大宅

我奶奶又係一定要做正日,因為要拜祖先
中秋我地通常分上下半場,先去奶奶度食晚飯,跟住再返娘家賞月
如果你奶奶只係想帶孫落街威威曬幸福,你睇下可唔可以你地一家三口自己晚飯做節,然後再帶佢返奶奶度去公園玩?

大宅

回覆樓主:

點顛?那刀斬你? 係都唔洗理佢。已經年年同佢慶祝,又安排左第二d時間,仲唔滿意。呢d 人唔洗就佢唔,我媽咪,99 都想正日架,佢地幾唔願意,當講左自己意願,佢地都要接受架啦。
有咩唔順意就發顛,皇帝都唔會啦。一於企硬,通知左佢就唔洗理佢

翡翠宮

hontari 發表於 16-9-5 11:04
我奶奶又係一定要做正日,因為要拜祖先
中秋我地通常分上下半場,先去奶奶度食晚飯,跟住再返娘家賞月
如果 ...
呢個方案幾好

男爵府

中秋節係人月兩圓既日子, 我一定唔會一家三口過, 唔夠氣氛. 我大部份都係返老爺屋企, 晚上由老爺帶d孫落公園玩. 如果係去阿媽屋企, 就讓阿媽帶d孫落公園玩燈籠. 玩完就一家人齊齊整整切月餅食淋柿. 呢d記憶, 阿仔話永遠都唔會忘記. 可惜一切已成回憶!

大宅

我同老公商量好,
中秋都係同家人團圓有意思d
我地既方案係6299 我爸爸媽媽
我下廚煮餐好既大家開開心心
一齊慶祝食飯 吾洗99煮
食完我父母同6299都可以同孫玩
同99講左,佢接受吾到
佢話無聽過中秋同女家食飯甘吾吉利
亦接受吾到分上下半場
話我吾信邪既好易離婚
我同佢講我媽咪個腦有瘤
老公要孝順我都要孝順我媽咪
跟住佢發哂脾氣,吾聽我講
狂閙我同老公自私 諗自己 無人情味

伯爵府

既然99知道親家外母有特殊原因,都係聽唔入耳既,再講都無謂。。。
咪6點半開始同99食,hea到8點半9點,咪一家竹切離自去外母家繼續下半場囉。

大宅

M.A.C 發表於 16-9-5 14:42
既然99知道親家外母有特殊原因,都係聽唔入耳既,再講都無謂。。。
咪6點半開始同99食,hea到8點半9點,咪 ...

分吾到上下半場阿,
因為99個邊等齊大伯大嫂放早番屋企都要8點幾
開得飯都成8點幾,食完最快都9點
又要等99帶個威同佢d朋友威下
搞搞下都成10點
我媽咪一向都好隨和無乜所謂
佢叫我吾好令個老公難做
番6299到食

(唉,覺得自己嫁左之後好不孝
99次次見親我媽咪都數我
我媽咪成日都同佢低聲下氣
試過幾次比99數到 我媽咪同佢道歉
每次做節都吾可以陪媽咪過)

珍珠宮

你同老公有共識就得啦~
佢發下脾氣,就由得佢發,佢慣左過節一定係齊人,咁突然無,唔習慣好正常~
不過無必要因為佢發脾氣,就改變主意~

首頁

尾頁

跳至