自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

熱血勳章

前日認識一位長輩,佢約我飲早茶,今早飲茶問家庭狀況又問人工(我沒正面回應),我一路食佢就開始講耶穌的誕生,神只有一個,點好等,,…重想我一星期抽2次各1.5小時聽教,我婉拒.佢就約我明天同佢朋友來同我講教(時間地點我決定),話朋友比佢講得更好。我亦婉拒了。最後張單我主動請,當係一種相識尊重這位長輩。我信觀世音,雖佢話除神外,其他都是偶像.我只微笑聽,沒多說,亦不想駁,當是對長輩一種尊重。其實我本是當認識位長輩朋友,但我確定佢原意後,我不會再接觸了。我想請問大家,點解這位長輩咁進取傳教,其實之前我都遇不小,對佢地有大好處嗎?我雖都信有耶穌,但我心早有所屬了,我是不會動搖的。我雖不去教會,但我信那位已時刻在我心中。佢只要我心存善念便可,不須我做太多野。佢令我好舒服。

伯爵府

水寶寶 發表於 16-9-5 22:37
前日認識一位長輩,佢約我飲早茶,今早飲茶問家庭狀況又問人工(我沒正面回應),我一路食佢就開始講耶穌的誕生, ...

衹可以講,佢地應該係虔誠教徒,我身邊都遇唔小,但全部冇惡意

用戶要求終止服務

前日認識一位長輩,佢約我飲早茶,今早飲茶問家庭狀況又問人工(我沒正面回應),我一路食佢就開始講耶穌的誕生, ...

因為佢地覺得好既野想和你分享,正如阿媽煲湯想你身體好,有啲人鐘意飲西湯,覺得一樣有益,有啲人覺得飲湯令人更唔健康,但阿媽覺得湯對你好,即使你點,佢都會煲俾你同提你飲湯

大宅

熱血勳章

steppenwolf 發表於 16-9-5 23:36
因為佢地覺得好既野想和你分享,正如阿媽煲湯想你身體好,有啲人鐘意飲西湯,覺得一樣有益,有啲人覺得飲 ...

哦~原來如此,多謝提點。咁有緣我都樂意再聽。我見傳教多數係基督,佛教就反而冇。我有想過,有緣便遇,不用刻意,過份刻意,可能令人反而反感

公爵府

水寶寶 發表於 16-9-6 00:08
哦~原來如此,多謝提點。咁有緣我都樂意再聽。我見傳教多數係基督,佛教就反而冇。我有想過,有緣便遇,不用 ...

認同,粗俗d講佢地傳教某程度好打xx。都唔知話佢咩好,知佢好意但人地say no後仲死纏爛打,講到自己想幫你打救你咁。我覺得佢地似被洗腦多。

OF2014    發表於 16-9-7 11:16
wcpcelia    發表於 16-9-6 09:27

珍珠宮

你話上誦已派你係我心中種下種子
等佢發芽啦
上帝會安排
唔駛拔苗助長

我真係咁諗的

男爵府

哦~原來如此,多謝提點。咁有緣我都樂意再聽。我見傳教多數係基督,佛教就反而冇。我有想過,有緣便遇,不用 ...

佛教徒都係咁不斷講食素點好點好,我真係想unfriend 佢咁濟!我已經講咗一星期一天都ok,但個朋友仲不斷講自己食素後皮膚又好咗,能醫百病,又不用殺生,減少碳排放......

大宅

樓主如果堅持亦不必再接觸佢,除非你有心聽
唔覺得浪費大家時間?

子爵府

因為教徒覺得,尤其虔誠基督徒,佢哋有個使命,就係要帶未信嘅人去決志信,因為佢哋宗教立埸,除向善外,凡相信者,可以得救並將得到永生,即係死亦只是肉體,生命可在天堂延續與神及去世已信嘅親朋永遠一齊,教徒覺得叫人去信等如去救人命一樣,所以你見佢哋好落力,其實佢立埸係想你好,及通知你唔想唔知嘅人錯失,佢哋無惡意,亦無著數可取

侯爵府

我有家人都係咁,每次佢教會有布導會就叫我同c6去,最初我會話唔得閒,後來推多1,2次,我會直接答,我其實冇興趣,我唔想次次揾藉口推。跟著,有時屋企人食飯,佢要祈禱,我覺得冇問題,我尊重你信仰,我會等你先起筷,但成日叫我同c6一齊祈,有次我忍唔住爆佢:其實我唔信,點解要迫我呢!如果你有朋友迫你上香,求簽,你係咪都會,至此佢就冇再叫我地一齊祈禱。

boccioni    發表於 16-9-7 18:18
wcpcelia    發表於 16-9-6 09:28

大宅

熱血勳章

Sofia_happy 發表於 16-9-6 02:16
樓主如果堅持亦不必再接觸佢,除非你有心聽
唔覺得浪費大家時間?

所以我已禮貌婉拒,但我真心尊重每個導人向善的教內之神

大宅

水寶寶 發表於 16-9-6 14:44
所以我已禮貌婉拒,但我真心尊重每個導人向善的教內之神

咁下次同佢交流吓觀音娘娘嘅慈悲,包佢唔再搵你

侯爵府

Sofia_happy 發表於 16-9-6 15:05
如果樓主咁做, 遇着熱情或初信嘅教徒會引發一場辯論甚至爭吵
(利申: 受洗超過20年基督徒一名)

珍珠宮

佢地個教係會否定別人既宗教架, 仲有好識洗人腦

識好多把口講信望愛既教徙, 偷野, 滿口大話多的是

和那個教有緣自然會信, 無得強迫

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

yk2 發表於 16-9-6 02:41
因為教徒覺得,尤其虔誠基督徒,佢哋有個使命,就係要帶未信嘅人去決志信,因為佢哋宗教立埸,除向善外, ...
但呢D野, 要C左先知係唔係真
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

子爵府

開心吸收勳章

作為基督徒, 是有責任將福音傳遍世上每一角落
當所有人都有機會相信主 / 能自決是否信主後, 大審判就開始了

子爵府

畀面勳章

對佢地黎講冇利益上既好處, 但因為佢信耶穌, 而當佢信既時候 我就會想身邊既人都信, 明白信耶穌的真理名好處, 我自己都信耶穌, 不過我都不喜歡人地向我長篇大論說服我返教會或者講好多好多野, 我覺得我唔需要聽咁多野 , 因為我已經信。
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

子爵府

小詠 發表於 16-9-6 15:15
但呢D野, 要C左先知係唔係真

講緊係基督教徒信嘅其中原因,亦有不同世界各地有人証實死亡後醒咗,講返返佢經歷,咁重有好多嘢嘅,都係果句,信咪會信有,唔信咪唔信,係好個人選擇,冇人可以迫到嘅。

大宅

熱血勳章

Sofia_happy 發表於 16-9-6 15:05

我從不向人刻意提及觀音娘娘,他常在我心中,有緣人便明白相信。好野唔需刻意sell同掛口邊.我知便可

大宅

熱血勳章

小詠 發表於 16-9-6 15:13
佢地個教係會否定別人既宗教架, 仲有好識洗人腦

識好多把口講信望愛既教徙, 偷野, 滿口大話多的是

認同,所以不免有些反感.耶穌我信,尊重。但教徒就不願置評了。所有導善教都係好。只是各人緣份不同而自由選擇。我信大家宗教的真神會明白,只是我們大部份凡人不明白。如心不善,相信咩教都冇用。心善之人,沒任何信仰,上天都會保佑。

首頁

尾頁

跳至