親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

新聞有報導,老公中秋後有假期,佢話唔驚,趁機票平,訂咗先算

呢幾日出發嘅要留意下,特別係回程。

wcpcelia    發表於 16-9-7 10:33

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我月尾去完潛伏期7日
寶貝囡提早係12月8日出世喇~37w1d~7.4磅

複式洋房

qq1224 發表於 16-9-6 15:15
我月尾去完潛伏期7日

我今個月月尾去呀…… 仲帶埋7個月bb去…… 點算好

公爵府

BK Milk勳章

Babye113 發表於 16-9-6 21:29

我今個月月尾去呀…… 仲帶埋7個月bb去…… 點算好:p ...

知道左有得預防都好,唯有帶口罩,防疫針未打晒?如果可以既唔好帶bb,大人應該打齊晒針

複式洋房

qq1224 發表於 16-9-6 21:48
知道左有得預防都好,唯有帶口罩,防疫針未打晒?如果可以既唔好帶bb,大人應該打齊晒針
...

麻疹針一歲先可以打><

公爵府

BK Milk勳章

Babye113 發表於 16-9-6 21:53
麻疹針一歲先可以打><

咁真係唔好博喇,好危險

別墅

回覆:大阪關西機場離境大樓員工爆發麻疹

我又係今個月㡳去,仔仔剛1嵗打唔切疫苗😣

複式洋房

chanfirenze 發表於 16-9-6 23:01
我又係今個月㡳去,仔仔剛1嵗打唔切疫苗😣

點算好?你會唔會唔帶bb去?

大宅

香港大人係咪打晒麻疹針?係咪唔會中架?

大宅

我下星期去呀~帶埋10個月Bb~而家唔知點解好><

象牙宮

回覆:大阪關西機場離境大樓員工爆發麻疹

麻疹  

病原體

麻疹由麻疹病毒所引起。

病徵

未有麻疹疫苗前,麻疹是一種普遍的兒童傳染病。受感染的人初時會發燒、咳嗽、流鼻水、眼紅及口腔內出現白點。3至7天後皮膚會出現污斑紅疹,通常會由面部擴散到全身,維持4至7天,亦可能長達3個星期,留下褐色斑痕或出現脫皮。病重者的呼吸系統、消化道及腦部會受影響,引致嚴重後果甚至死亡。

傳播途徑

麻疹可透過空氣中的飛沫或直接接觸病人的鼻喉分泌物而傳播,透過被鼻喉分泌物弄污的物件傳播的機會則較低。麻疹是一種高傳染性的疾病。病人從出疹前4天至出疹後4天內可把病傳染給別人。

潛伏期

麻疹的潛伏期一般為7至18天,但可長達21天。

治理方法

麻疹病人應避免與未有免疫力人士接觸,尤其是抵抗力弱人士、孕婦及未滿一歲的兒童。雖然現時未有特定療法,但可處方藥物紓緩病徵,亦可採用抗生素醫治由細菌引致的併發症。

預防方法

維持良好的個人及環境衞生。保持室內空氣流通。保持雙手清潔,並用正確的方法洗手。雙手被呼吸系統分泌物弄污後(如打噴嚏後 )要立即洗手。打噴嚏或咳嗽時應掩著口鼻,並妥善清理口鼻排出的分泌物。徹底清潔用過的玩具和家具。防疫注射是最有效預防麻疹的方法。香港兒童免疫接種計劃為一歲及小一的兒童接種含麻疹疫苗。(請參閱「香港兒童免疫接種計劃」)病童在出疹後的4天內應留家休息,不應返回學校 / 幼稚園 / 幼稚園暨幼兒中心 / 幼兒中心,避免將疾病傳染給未有免疫力的人。

別墅

我今晚上機...得我地兩公婆同另外兩個朋友
我老公真係勁擔心, 我地返嚟會帶菌傳比BB (而家5個月)...
但我話, 我地兩個細個打晒針...其實有預防能力, 應該唔洗太驚, 加上我地都會去到機場帶口罩同勤手洗...

我老公仍然係好擔心, 佢個point係: 就算我地唔被感染, 都可以帶菌...同樣可以傳比BB...
跟住又話佢D 同事叫我地返嚟唔好掂BB (因為BB 係婆婆湊)

我其實...有少少就快比我老公迫癲...
我話: 咁係咪要返嚟請多14日假做家居隔離? 因為同我地去的朋友, 係佢同事...佢照返工的話, 佢兩個同事可能都"帶菌" 然後傳比佢, 佢再傳比BB...
加上, 話就話而家關西有公佈, 咁我地返嚟香港後呢? 同樣每日不停有好多人由關西返嚟香港...點避?!

我有反問自己...係咪太坐定粒六, 係咪太自私...

大宅

引用:我今晚上機...得我地兩公婆同另外兩個朋友

原帖由 klleunh01 於 16-09-07 發表
我老公真係勁擔心, 我地返嚟會帶菌傳比BB (而家5個月)...
但我話 ...
我想問日本人細個都應該打左針,咁點解都咁多人中?

wcpcelia    發表於 16-9-7 10:36

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

klleunh01 發表於 16-9-7 09:53
但我話 ...

如果咁多担心, 其實你地會玩得開心嗎?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章

我9月底都帶5歲仔去大板,唔知點算?

伯爵府

winnyto 發表於 16-9-7 10:52
我9月底都帶5歲仔去大板,唔知點算?

其實打咗針會好少少,但無打針又去,咁就好不負責任了

伯爵府

klleunh01 發表於 16-9-7 09:53
但我話 ...

上年韓國有mars,我同行的朋友一定要去(佢後生),在不太願意的情況去了,由去旅行到返工戴咗成十幾日口罩,真係攞苦來辛
總之阿B有人揍,我贊成隔離一下。

複式洋房

netnetchan 發表於 16-9-7 08:55
我下星期去呀~帶埋10個月Bb~而家唔知點解好>

me too……… 一波三折終於就去得成……又爆啲咁嘅野……

別墅

netnetchan 發表於 16-9-7 08:55
我下星期去呀~帶埋10個月Bb~而家唔知點解好>

我都係呀⋯⋯咁你會唔會唔帶呀?

別墅

mrs.simple 發表於 16-9-7 10:09
我想問日本人細個都應該打左針,咁點解都咁多人中?
如果我冇理解錯下面段野, 應該係因為呢班人只係打過1次針 (我地細個係打兩針)...又或者冇打過...

【岡部所長】はしか
ワクチンの定期接種の対象は1歳と就学前1年間です。この時期に接種をうけていない子はいつどこでかかるかわからないので、早く受ける必要があります。今回の患者の特徴は今のところ20代でワクチンを受けていない若い大人が中心です。国は08年から5年間、中学1年生と高校3年生の年代を対象にワクチンの追加接種を呼びかけました。このときに受け損ねている人は感染のリスクは高いと言えます。今回以外の件でも感染する可能性があるので、自己負担の任意接種にはなりますが、これからでもきちんと受けて欲しいと思います。また、感染を広げないためにも、発疹や熱が出たら無理に仕事や学校、イベントなどに行かず、早く医療機関を受診することが大切です。

首頁

尾頁

跳至