自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20160910/00176_071.html

資料來源: 東方日報

小朋友「扭計」,不少父母都會立即出動「電子奶嘴」安撫,比起傳統奶嘴更為奏效,但小朋友過早使用電子產品影響成長深遠。香港大學最新追蹤研究發現,兒童在幼稚園時期已開始使用電子產品,到小學階段患過度活躍症的風險比常人高,令兒童需要尋求精神科支援的情況變得普遍。研究更發現,這些小朋友的中文及數學成績也往往較差,專家呼籲父母勿濫用電子產品當「保母」。

港大醫學院兒童及青少年科學系臨床副教授葉柏強昨出席衞生署研討會,與世衞專家探討電子產品對年輕人的健康影響。葉透露港大於四至五年前開始追蹤本港六百至七百名幼稚園學生,分別從富有及貧窮地區揀選,探討家庭環境對兒童成長的早期影響,其中一個研究方向是他們使用電子產品的習慣。

家長懶理 電子產品當保母
研究人員追蹤多年,現時這班兒童正就讀小學三至四年級,研究初步發現這批兒童當中,愈早使用電子產品者,愈高風險患過度活躍症,部分人需要轉介精神科跟進病情。葉柏強批評本港部分家長對兒童使用電子產品毫無管束,「有啲就咁擺部平板電腦喺小朋友床頭畀佢哋玩,完全唔理佢哋,等佢哋玩到累瞓着為止。」研究人員會繼續追蹤這批小朋友至初中階段,了解進一步的健康問題。
衞生署社會醫學顧問醫生鍾偉雄表示,由於科技發展迅速,難以定義何謂「過早」及「過度」使用電子產品的界線,而美國兒科學會則界定兩歲以下兒童為不適宜使用電子產品。他強調父母應保持小朋友身心多元發展,例如社交及體能活動,應多讓他們活動筋骨,避免將電子產品當成「電子奶嘴」來湊小朋友。

首用年齡中位數為16月大
衞生署署長陳漢儀指出,本港今年住戶寬頻普及率已達百分之八十五,手機普及率更高達百分之二百二十八,屬全球最高之一,意味每人至少擁有兩部手機。年輕人使用電子產品時間最長,近三成八的十至十四歲兒童每周用二十至五十小時上網;十五至廿四歲組群更嚴重,高達五成二,比○三年比例高出近兩成。

最年輕的組群中,首次使用平板電腦的年齡中位數僅為十六個月大的幼兒,反映電子產品的滲透愈來愈年輕化。世衞總辦事處物質濫用管理處協調員Vladimir Poznyak表示,沉迷電子產品及互聯網可令活動量下降、食欲不振、視覺和聽覺受損等等,並影響心理社交發展,認為要從公眾教育着手,提升對健康關注。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我仔細個都無完,
依家都有,
關咩事

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好多人都知,亦有好多人明知都照比
唔好點評我,電話睇唔到點評

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

根本好多父母自己都戒唔甩,點同小朋友戒呢?

水晶宮

回覆樓主:

我b好憎手機等電子產品,連我一玩手機佢就哇哇大叫跟手幫我關機

ferrari2007    發表於 16-9-10 11:28

子爵府

好多學校都用緊。

大人用得多都特別火爆

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

過度活躍唔系天生?唔可以話用就會有,應該系會加劇先啱

goosema    發表於 16-9-10 11:10

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

怪獸青BB 發表於 16-9-10 10:09
過度活躍唔系天生?可以話用就會有,應該系會加劇先啱

正解

子爵府

愈早用愈高風險

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

luppy 發表於 16-9-10 09:56
好多學校都用緊。

大人用得多都特別火爆

我都好唔鍾意學校用電子產品,我哋嗰代咪又係咁讀書。成日用時代進步做藉口,卻沒有平衡利弊而擇善固執,人類,根本沒有進步。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:根本好多父母自己都戒唔甩,點同小朋友戒呢

原帖由 I9528 於 16-09-10 發表
根本好多父母自己都戒唔甩,點同小朋友戒呢?
其實我覺得佢地有問題似父母教得唔好多過玩game

珍珠宮

回覆樓主:

而家好多家長根本係自己懶,怕煩,又唔知點解好驚 d 細路喊或唔高興,好似買佢怕咁。 我識人個 b 4 個月大開始俾 youtube 佢睇住食奶,唔睇唔食喎。 其他會有乜病我唔知,但肯定對眼好大影響。我仔 4 歲去政府驗眼,視光師一睇就知我地無俾手機平板佢睇

珍珠宮

畀面勳章

回覆:幼童用電子產品 易患過度活躍症

已刪除用户

回覆樓主:

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我仔細個時都未有智能電話果d,咁佢個過度活躍點走出黎

首頁

尾頁

跳至