家事百科

跳至

首頁

尾頁

洋房

洗衣機壞咗!請問各位有咩推介,現諗緊日立BD-W80WV同伊萊克C

象牙宮

你心目中, 想要什么?

1. 省地方? 窄身?
2. 按以前的 位子? fit space. 高, 長, 寛
3. 以前日式, 現在改歐式?

以上原因先考慮… 才去搜索…

如果鎖定了是大眼。

1. 集中所有的大眼... 网上可以做的。
size
price
比較下

2. 再去实體店 看实物。

3. 心中有了最平的價, 就能決定。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

洋房

回覆 333s 的帖子
已經比較過,現在已鎖定大眼雞日立或伊萊克C,我係想知用家評價分享,唔須要最平

子爵府

Cherie1228 發表於 16-9-12 18:32
洗衣機壞咗!請問各位有咩推介,現諗緊日立BD-W80WV同伊萊克C
伊萊克C什麼型號呢?

洋房

回覆 teddybearhk 的帖子

就係唔知買邊個型號好

子爵府

回覆 Cherie1228 的帖子

伊萊克C只有10KG型號才有變頻其他型號只用碳刷摩打,價格唔算平(相比日立),只係保用期長

洋房

回覆 teddybearhk 的帖子

如意大利造只有一款係變頻,其他泰國,烏克蘭造有幾款都變頻

子爵府

第二度討論區評價:

我開洗衣店用日立w90xwv做揾食機輔助, 用左年半仲順暢到新機一樣, 脫水只用1200轉, 次數等如一般家庭既數十倍, 你自己諗下襟唔襟

大宅

"There is a problem of the Hitachi model, i.e. always having some water inside the drum after washing." quoted from my relative.

子爵府

jujutinma 發表於 16-9-15 15:40
"There is a problem of the Hitachi model, i.e. always having some water inside the drum after washin ...
有冇看清楚係咪水定係轉動滾筒覺得裡面有水long下long下,因為滾筒夾層有液體做平衡。

別墅

日立好好用 又乾凈 又靜

男爵府

我會偏向伊萊克C機, 佢電器好耐用, 全部都係歐洲造, 你睇下你想要幾多KG, 同幾多轉速, 加上保用39個月, 其他加保用都要再加錢, 再計下數.

子爵府

fracfrac_baby 發表於 16-9-17 18:47
我會偏向伊萊克C機, 佢電器好耐用, 全部都係歐洲造, 你睇下你想要幾多KG, 同幾多轉速, 加上保用39個月, 其 ...

多數泰國,波蘭造等等.. $10K一樣係泰國造

禁止訪問

男爵府

我的育兒心得勳章 DHA勳章

teddybearhk 發表於 16-9-17 21:39
多數泰國,波蘭造等等.. $10K一樣係泰國造

我就咁上百老滙睇, 得3部大眼雞, 有2部都係意大利, 1部係泰國.

ELECTROLUX
EWF1497HDW2
原產地: 意大利
保養: 39個月

ELECTROLUX
EWF1287EWM
原產地: 意大利

ELECTROLUX
EWF12844
原產地: 泰國

侯爵府

我會選擇伊莢克斯, 一來保養期長D, 二來佢同金章牌一樣都係大昌行提供售後服務, 覺得都唔錯. 不過日立新出個款洗衣機個廣告介紹, 我都覺得幾吸引, 但之前就比較少JM介紹呢個牌子, 所以唔知佢地既洗衣機好唔好用.

洋房

樓主最後擇咗邊部? 我都唔知擇BD-W80WV (Hitachi) 定 EWF12844 (Electrolux) 好. 比 d comment, thx

男爵府

我的育兒心得勳章 DHA勳章

(Electrolux) EWF1287EMW 意大利造, 又有39個月保養

子爵府

momo57 發表於 16-10-23 12:01
樓主最後擇咗邊部? 我都唔知擇BD-W80WV (Hitachi) 定 EWF12844 (Electrolux) 好. 比 d comment, thx ...

EWF12844冇油壓,一樣係變頻8KG,價格very OK

Foreign user comment:no that greatthing that i don't prefer 1. shallow drum 2. touch buttons that are difficult to use. have to press hard or many times to activate the function.
Why did you purchase a new appliance? Previous appliance brokeWhat is your primary reason for choosing Electrolux? Recommendation✘ No, I do not recommend this product.

男爵府

teddybearhk 發表於 16-9-13 19:50
第二度討論區評價:

我開洗衣店用日立w90xwv做揾食機輔助, 用左年半仲順暢到新機一樣, 脫水只用1200轉, ...

我用緊部金章就瓜,可否pm呢款日立型號及邊度買比我?thanks。

首頁

尾頁

跳至